Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize (8.) .... Odpovědnost za provedení revize (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.01.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize (8.) .... Odpovědnost za provedení revize


Revize (8.) .... Odpovědnost za provedení revize
Kdo nese odpovědnost za to, že zařízení odpovídá všem právním nebo smluvním požadavkům? Kdo je odpovědný za řádné provedení revize? Pro každé zřizované zařízení, popř. pro každou revizi musí být jasné, kdo...
Michal Kříž, ze dne: 12.01.2005

Odpovědnost za to, že zařízení odpovídá všem právním nebo smluvním požadavkům nese vždy podnikatel, který je zřízením instalace smluvně zavázán. Pokud sám není elektrotechnickým odborníkem s patřičnou kvalifikací, nebo pokud uvedený úkol sám osobně neprovádí nebo neřídí, musí jako odpovědnou osobu (znalou s vyšší kvalifikací) a tím jako osobu odpovědnou za provedení prací na zařízení smluvně pověřit vhodného, kvalifikací odpovídajícího spolupracovníka. Ten potom za provedení prací přebírá odpovědnost. Obdobně musí i provedením revize smluvně (viz např. výše uvedený obchodní zákoník) pověřit kvalifikovaného pracovníka, revizního technika.

To znamená, že tento pracovník odpovědný za provedení prací se stará také o to, aby
- byly vytvořeny veškeré organizačně technické a bezpečnostně technické a ostatní nutné předpoklady k provedení revize a
- samotná revize aby byla řádně, tzn. při respektování veškerých technických předpokladů a také se zajištěním bezpečnosti práce, provedena.

Pracovník provádějící (na základě smlouvy) revizi – revizní technik – plně odpovědný za provedení revize potom také nakonec potvrdí shodu zařízení s příslušnými požadavky norem a s ostatními požadavky, podpisem revizní zprávy. (Revizní zpráva je v zahraničí srovnávána se zkušebním protokolem).

Pro každé zřizované zařízení, popř. pro každou revizi musí být jasné, kdo byl podnikatelem (představeným) jmenován jako osoba odpovědná za provedení prací (pracovník pro řízení činností) a kdo byl pověřen provedením revize (revizní technik). Takový odborník musí

- být o své odpovědnosti spojené s touto funkcí podnikatelem (představeným) plně informován a
- musí mít jasno o všech úkolech se svou funkcí spojených a sám se musí starat o to, aby tyto úkoly mohl splnit.

Tato odpovědnost zahrnuje všechny požadavky z hlediska bezpečnosti práce na příslušném pracovišti (staveništi).
Za provedení revize je odpovědný také pozdější provozovatel. Může totiž začít provozovat jenom zařízení, které je bezpečné, a to je jenom to zařízení, pro něž byla zpracována revizní zpráva s kladným výsledkem.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.