Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Revize (14.) .... Požadavky na postup revize (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.01.2005
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Revize (14.) .... Požadavky na postup revize


Revize (14.) .... Požadavky na postup revize
V kterých normách jsou obsaženy požadavky na revize? V jakém pořadí se obvykle provádí revize elektrického zařízení? Které podrobnosti je třeba uvést ve smlouvě?
Michal Kříž, ze dne: 20.01.2005

Požadavky na postup revize jsou obsaženy – obecně v ČSN 33 1500 a, pokud se týká elektrických instalaci, v ČSN 33 2000-6-61. Nesmí se také zapomínat ani na ČSN EN 50110 a ČSN 34 3100 vztahující se na provádění prací na elektrických zařízeních. V souladu s ČSN 33 1500:1990 musí být postup provádění revize při respektování platných norem (např. ČSN 33 0010, norem souboru ČSN 33 2000, ČSN EN 50110 a ČSN 34 3100) s přihlédnutím k předpisům výrobce (technickým podmínkám, zásadám pro údržbu apod.) stanoven tak, aby prohlídkou, měřením a zkoušením bylo zajištěno ověření stavu elektrického zařízení z hlediska bezpečnosti.

Revize elektrického zařízení se provádí obvykle v tomto pořadí:
a) prohlídka zařízení,
b) měření izolačního stavu,
c) ověřování stavu ochrany před úrazem elektrickým proudem,
d) ověřování funkčnosti zařízení.
e) vyhotovení zprávy o revizi.

Součástí revize je ověření toho zařízení, které spadá do objektu, ve kterém se revize provádí. Je to např. osvětlení, zároveň je možno provést revizi hromosvodu, revidují se i pevně připojené spotřebiče. Podrobnosti je třeba uvést ve smlouvě a ve zprávě specifikovat, kterých zařízení se revize týkala.

Jestliže není možné z nějakých důvodů (viz výše) v jednotlivých případech provést veškeré požadované zkoušky a měření, musí revizní technik uplatnit jiný postup ověření, vycházející z jeho zkušeností.

V každém případě je ale nutno počítat s tím, že se zjistí, že určité zkoušky je nutno provést, až v průběhu revize. Víceméně detailní a snad i písemně rozepsaný rozsah a postup revize je možno požadovat jenom, jestliže

- revizní technik pověří určitými, pro ně novými jednotlivými měřeními nebo,
- je třeba kompletně prokázat provedení jednotlivých měření (např. nějakému kontrolnímu orgánu) nebo
- u určitých druhů zařízení (např. u požární signalizace).

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.