Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Revize (5.) .... vztahy požadavků


Document Actions
Revize (5.) .... vztahy požadavků
Jak a k čemu požadavky na provádění revizí elektrických instalací vztahovat? Proč je třeba věnovat reviznímu postupu pro instalace? Co se očekává od revizního technika za znalosti?
Michal Kříž, ze dne: 6.01.2005
reklama

Jak a k čemu požadavky na provádění revizí elektrických instalací vztahovat?

Téměř vždy se objevují sice stále nové ale téměř vždy si navzájem podobné objekty, které jsou vybaveny elektrickou instalací stejného druhu. Tady se, jak zkušenosti ukazují, žádné nové technické vztahy ani žádná nová překvapení nenajdou. Jak je vidět z praxe, rutinní postup revizí vystačí pro 95 % případů. Pokud je dobrý a proto také již mnohokrát použitý projekt, spolehlivá montážní firma, která je s elektrickými předměty použitými v elektrické instalaci dobře obeznámena, instalace je řemeslně dobře provedena, vcelku to dává záruku dobré výsledné kvality. Prakticky je třeba provést měření impedance smyčky, kontrolu funkce chrániče stejně a další běžné zkoušky, které potvrdí řádný stav zařízení. Otázkou je, zda se potom revizní technik musí zabývat ještě nějakými dalšími otázkami a zvláštními případy?

O tom, zda ještě dnes, zítra nebo i později s pouhým rutinním postupem vystačí, musí rozhodnout samotný revizní technik. On totiž musí být vždy schopen předat opravdu bezpečné elektrické zařízení. I když norma stanoví zásady provádění revize instalací, nikdo mu nebude předepisovat, jak důkladně se má na revizi připravit a do jaké míry se má namáhat, aby zjistil skutečný stav a porovnal jej s požadovanou úrovní bezpečnosti a odhalil eventuální slabá místa zařízení. To vypadá na první pohled lákavě, na druhou stranu z něj však nikdo nesejme odpovědnost za to, zda “pustil” opravdu bezpečné zařízení.
Z normy je vcelku vidět, že nikdo z revize elektrických zařízení nechce dělat žádnou vědu. Na to má revizní technik poměrně málo času. Na druhé straně však v budoucnu nikdo jenom se svou rutinou nevystačí. Proto nestačí znát jenom požadavky normy, ale je třeba vědět i proč se vyžadují.

Revizní technik by měl ovládat nejen rutinní postup, který bude moci ve většině případů, a to i s ohledem na nutný kompletní rozsah revize, uplatňovat. Měl by si být zároveň jistý, že pokud se pro něj určitý postup, stane samozřejmostí, že ani potom při revizi nic nepřehlédne a že ji provede v plném souladu s normou. Norma samotná ještě neobsahuje návrhy formulářů revizních zpráv, které by vycházely z uvážení všech nutných postupů a kroků při revizi. Ale i to se již v současné době doplňuje v dalším připravovaném vydání. Celkově potom revizní technik dostane návrh postupu revizí elektrických instalací, a to nejen výchozích ale i pravidelných.

Kromě toho je však třeba si také uvědomit, ve kterých případech má revizní technik počítat s různými vnějšími vlivy, a kdy se potom nesmí spoléhat na pouhou rutinu. Má si také uvědomit, že on jako odpovědná osoba v takových případech sám rozhoduje o tom, co a jak je třeba provést, aby byla zajištěna bezpečnost nejen pro jeho zákazníky, ale i všeobecně pro zařízení i pro osoby nezúčastněné na revizi. Přitom, aby mohl problémy řešit, musí je umět definovat (musí vědě, o co jde) a musí na ně být ze své zkušenosti připraven.

Rovněž revizní technik, který nemá ještě bohaté zkušenosti může tím lépe pracovat s normou. Je to snad kuchařka? Je a není. Zvláštnosti, které se před ním mohou vyskytnout, musí revizní technik v každém případě sám rozeznat. Normy, které jsou citovány a na něž je v ČSN 33 2000-6-61 odkaz, pro něj mohou být další pomůckou.

Zvláštní pozornost je třeba věnovat reviznímu postupu pro instalace,
které jsou originální, to znamená poprvé zřizované. Instalační firmě byly předány pro ni zcela nové podklady, podle nichž musí být provedena instalace v domě nebo v bytě, který je pro ni rovněž zcela nový. Nakonec musí také vytvořit instalaci, která dosud v takové podobě předtím ještě nikde vytvořena nebyla. No a úkolem revizního technika je úplně ověřit, zda toto nové zařízení, tento nový typ, zcela odpovídá normám. Jakmile se potom stejné nebo podobná instalace zřizuje znovu, snižují se odpovídajícím způsobem náklady nejen na její provedení, ale i na její ověřování.

Jedno je ale přesto třeba mít na paměti:
při revizích elektrických instalací jde v podstatě o takové zkoušky, které jsou odvozeny od požadavků norem souboru ČSN 33 2000, tj. norem, které se zabývají téměř výhradně elektrickou bezpečností. To, co vyplývá ze smlouvy, z přání zákazníka, pokud se týká funkce, nebo provozu a výkonu zařízení, je samozřejmě také součástí revizí; o těchto otázkách se však v ČSN 33 2000-6-61 v žádném případě nejedná. Tyto záležitosti musí v každém jednotlivém případě určit a posoudit revizní technik. A ještě jedno musí být jasné: Od revizního technika se očekává, že zná bezpodmínečně nejen požadavky ČSN 33 2000-6-61, ale i dalších základních částí (1 až 5) souboru ČSN 33 2000. Bez znalosti požadavků normy není možné provést žádnou pořádnou revizi. Nejen v České Republice, ale i jinde platí, že revize mohou provádět jen ti nejlepší elektrotechnici. Proto evropská o světová norma uvádí, že revize musí provádět osoby znalé, které jsou pro provádění revizí kvalifikované. (My si sem doplňujeme samozřejmě naši vyhlášku č. 50/1978 Sb. A požadavek mezinárodní se nám zdá nedostatečný – je ale velice pokrokový a stanovuje v podstatě kvalifikaci revizního technika.)

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933