Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Principy (1.) Elektrika je všudypřítomná (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.05.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Principy (1.) Elektrika je všudypřítomná


Principy (1.) Elektrika je všudypřítomná
Hovoříme o tajemném původu elektriky. Podivuhodné složení hmoty. Jak vzniká všemocný elektrický proud. Tvrdohlavé látky. Dva stejné proudy, které ovšem nejsou zcela stejné...
Jaroslav Borovec, ze dne: 20.05.2003

Všude kolem nás je nepřeberné množství elektrické energie. V každé látce, v každém kousíčku hmoty je obsažena.
Potíž je v tom, že elektrika je neviditelná. Když otevřeme kohoutek vodovodu, začne vytékat voda. Tu vidíme! Když však prohlížíme drát, kterým proudí elektrický proud třeba k žárovce, nezjistíme nic zvláštního. Elektrický proud je neviditelný. Ovšem pokud se dotkneme obnažené části v lepším případě dostaneme pouze pořádnou ránu. Takový dotyk může být i smrtelný!

Ale jak to, že nedostaneme stejnou ránu při doteku každého předmětu, když tvrdíme, že elektrická energie je v každé hmotě?
To je jednoduché. Tlačme stejnými silami z obou stran. Hneme jím? Vůbec ne, poněvadž obě síly jsou stejné a směřují proti sobě.

Nebo sečtěme v počtech libovolné kladné číslo se stejně velkým záporným číslem. Jako výsledek obdržíme vždy nulu, ať jsou čísla jakkoliv velká.
A podobně je tomu i s elektrickou energií ve hmotě. Představme si dva druhy elektriky - zápornou a kladnou. Oba druhy jsou obsaženy v každé i sebemenší částečce hmoty ve stejných množstvích. Tím se jejich účinek vzájemně ruší, předmět se navenek jeví jako neelektrický. To by bylo v pořádku. Ale kde jsou oba druhy elektriky v hmotě umístěny?

Nic naplat, pro odpověď si musíme do nitra hmoty.

Reloaded Ladislav Smrz 1956

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.