Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Trojfázový střídavý proud - teorie


Document Actions
Trojfázový střídavý proud - teorie
Jak jste na tom s teorií střídavého proudu? Spojíme-li do jednoho uzlu konce fází U2, V2, W2, dostaneme zapojení do hvězdy, označované Y. Sdružená napětí jsou stejná, fázová napětí jsou také stejná, ale menší než napětí sdružená (síťová).
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.12.2004
reklama

Vznik trojfázového střídavého napětí

Pokus 1:
Otáčejte silným tyčovým magnetem mezi třemi stejnými cívkami, prostorově uspořádanými symetricky na obvodu kruhu kolem rotujícího magnetu s osami vzdálenými úhlově 120°.


Výroba tří střídavých napětí vzájemně fázově posunutých o 120°
(obr. 1).

Ke každé z cívek připojte stejnosměrný voltmetr s nulou uprostřed stupnice. Otáčejte magnetem konstantní rychlostí.

Ručky všech tří přístrojů se během jedné celé otáčky magnetu vychýlí jednou vlevo a jednou vpravo.

Pokud se rotor s póly otáčí, indukuje se na všech cívkách napětí se stejnou amplitudou i kmitočtem. Průběhy napětí jsou vzhledem k uspořádání cívek vzájemně časově posunuty o 1/3 periody. Úhel fázových posunů je tedy 120°.

Tři cívky takového generátoru tvoří vinutí stroje, nazývané fáze 1) stroje. V každé fázi je indukováno napětí, nazývané fázové napětí. Začátky fází (vnější vývody vinutí fází z předních cívkových stran) se označují U1, V1, W1 a konce fází (vnitřní vývody vinutí fází ze zadních cívkových stran) se označují U2, V2, W2. Sdružením (elektrickým spojením) cívek je možno omezit počet vodičů potřebných pro přenos elektrické energie z šesti na čtyři (L 1, L2, L3, N), nebo jen na tři sdružené vodiče (L 1, L2, L3) a vznikne tak sdružená trojfázová soustava.

Sdružená trojfázová napěťová soustava je tvořena 3 sinusovými napětími fázově posunutými o 120°.

Sdružení fází
Spojíme-li do jednoho uzlu konce fází U2, V2, W2, dostaneme zapojení do hvězdy, označované Y


Trojfázová soustava s grafem průběhů a vektorovými diagramy
(obr. 2).

Tento uzel je nulovým bodem hvězdy. Do nulového bodu připojujeme nulový vodič (nebo též střední vodič, nebo neutrální vodič) N.

Spojíme-li fázová vinutí sériově, tj. konec jednoho vinutí se začátkem dalšího vinutí, např. U2 - V1, V2 - W1, W2 - U1, vznikne zapojení do trojúhelníku, označované Δ, nebo D.

Vodiče L1, L2, L3 vedoucí v obou případech od zdroje (výrobce) trojfázového napětí (proudu) ze svorek (vývodů vinutí) U1, V1, W1 se nazývají sdružené vodiče, fázové vodiče nebo síťové vodiče.

1) slovo fáze má tedy v elektrotechnice (v české terminologii) dvojí význam, znamená jednak fázový posun, jednak jednu část (větev) mnohofázové soustavy

Pokus 2:
Změřte v trojfázové síti


Měření napětí v trojfázové soustavě
(obr.1)

napětí mezi fázemi, tzv. sdružená napětí a pak napětí fází proti nulovému vodiči, tzv. fázová napětí.

Sdružená napětí jsou stejná, fázová napětí jsou také stejná, ale menší než napětí sdružená (síťová).

Poměr mezi sdruženým napětím např. U31 a fázovým napětím např. U1N se nazývá činitel sdružení:

400V         U31  
-------- =√3        >>>>           -------  =√3
230V         U1N  

V trojfázové soustavě se činitel √3 se nazývá činitelem sdružení (fázi).

Napětí mezi dvěma fázemi, např. mezi L1 a L2, se nazývá sdružené nebo síťové napětí. Vztah mezi sdruženými a fázovými napětími v trojfázové soustavě je patrný z vektorového diagramu na obr.2


Vektorový diagram napětí při spojení do hvězdy

a z grafu časových průběhů na obr.3.


Graf průběhu fázových a sdruženého napětí

Ve vektorovém diagramu na obr.2 tvoří fázová napětí U1N, U3N a sdružené napětí U31 rovnoramenný trojúhelník s úhly u základny 30°. Tento trojúhelník lze rozložit na dva pravoúhlé trojúhelníky. S využitím trigonometrických funkcí lze odvodit:

U31     √3    
----- = U1N * cos 30° =U1N -------   >>>   U31 = U1N √3
2     2    

Z obrázku 2 je zřejmé, že U31 je geometrickým (vektorovým) rozdílem mezi U3N a U1N. Ve vektorové symbolice

U31 = U3N - U1N1

Je-li vytvořen grafický průběh rozdílu okamžitých hodnot napětí U3N, U1N (obr.3), půjde pak o průběh okamžité hodnoty U31 sdruženého napětí U31. I z tohoto grafu je vidět, že amplituda U31 je √3 krát větší než amplituda U1N.

V čtyřvodičové trojfázové soustavě 400V je síťové (sdružené) napětí 400V (efektivní hodnota) a fázová napětí (mezi fází a nulovým vodičem) U1N, U2N a U3N jsou 230V


Napětí ve čtyřvodičové soustavě
(obr. 4).

Toto umožňuje současný provoz trojfázových spotřebičů na jmenovité napětí 400V, např. motorů, elektrických sporáků nebo akumulačních kamen na noční proud, jakož i spotřebičů na střídavé napětí 230V, např. žárovek nebo televizorů v jedné rozvodné síti.

1) tučné písmo, podtržení nebo pruh nad symboly může označovat vektory a tím i příslušné vektorové operace mezi nimi

Toto je ukázka z této publikace....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933