Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ukládání vedení v instalačních žlabech (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.12.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ukládání vedení v instalačních žlabech


Ukládání vedení v instalačních žlabech
Základní informace o vedení v kabelových žlabech, parapetních kanálech. .... pokud je v jednom žlabu uloženo vedení nn (silnoproudé) spolu s vedením datovým, je v případě malého prostoru (viz ČSN 33 2000-5-52) nutno obě vedení oddělit přepážkou. Přepážky mohou být kovové nebo plastové.
Jaroslav Borovec, ze dne: 22.12.2004

Elektroinstalační žlaby, parapetní kanály, jsou určeny pro vodiče a kabely. Využívají se např. k rozvedení nízkého napětí po pracovištích spolu s nezbytnými datovými rozvody. Do některých typů lze montovat i přístroje (zásuvky, vypínače...).  Tyto žlaby se připevňují pomocí vrutů nebo šroubů na zdi nebo stropy.

Vzdálenost jednotlivých upevnění je pro konkrétní typ určeno výrobcem. Takové systémy lze upevňovat i na výložníky podobně jako například kabelové rošty (registry).

Pro různá odbočení se kraje kanálů, žlabů neseřezávají pod úhlem 45°, ale používá se k tomu vyráběných tvarovek. Tvarovky k těmto systémům dnes dodávají všichni renomovaní výrobci.

Pokud je v jednom žlabu uloženo vedení nn (silnoproudé) spolu s vedením datovým, je v případě malého prostoru (viz ČSN 33 2000-5-52) nutno obě vedení oddělit přepážkou. Přepážky mohou být kovové nebo plastové.

Kromě podrobného studia zmiňované ČSN 33 2000-5-52 doporučujeme si přečíst článek "Používání elektroinstalačních trubek a lišt".

Pro mladé elektrotechniky doporučujeme tuto knihu....

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.