Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zákony o uznávání odborné kvalifikace (4.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.12.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zákony o uznávání odborné kvalifikace (4.)


Zákony o uznávání odborné kvalifikace (4.)
Čeho všeho se týká rozdílová zkouška v ČR? Co to je autorizace? Kdy mohou právnické a fyzické osoby podnikající podle právních předpisů (např. podle obchodního zákoníku) vykonávat vybrané činnosti?
Filip Horáček, ze dne: 9.12.2004

Zákon o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Podle dostupných informací prvním, kdo reagoval právní formou na zákon o odborné způsobilosti státních příslušníků členských států EU byla komora autorizovaných architektů a autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě. Dne 7.4.2004 byl vydán a nabyl právní moci zákon 150/2004 Sb., který obsahuje úplné znění tolik diskutovaného zákona č.360/1992 Sb.
Pro potřebu elektrotechnické veřejnosti uvedeme pouze základní informace, které se váží k postavení a činnosti autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Zákon řeší:

České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě:

Definice a závaznost autorizace:

Mimo autorizované členy komory zná zákon pojem hostující člen ( osoba, která získala oprávnění autorizace v zahraničí) nebo mimořádný člen (osoba, která nesplňuje podmínky pro řádné členství). Činnost usazených nebo hostujících osob na území ČR se řídí právními předpisy České republiky.

Zákon ponechává po určitou dobu právo projektovat osobám, kterým bylo uděleno oprávnění k projektové činnosti nebo osvědčení zvláštní způsobilosti k výkonu činností ve výstavbě podle dosavadních předpisů.

A to je snad to nejpodstatnější pro obecnou informovanost. Jako podstatné v novele zákona lze uvést:

- Co se týče elektrotechnické kvalifikace v České republice, platí doposud vyhláška 50/1978 Sb. Všichni s i uvědomujeme, že na svou dobu velmi dobře zpracovaná vyhláška je zastaralá a po vydání zákona 18/2000 Sb. pro státní příslušníky členských států Evropské unie nereálná. Na popud elektrotechnických společenstev a Hospodářské komory ČR byla zahájena v červnu 2004 spolupráce s Ministerstev práce a sociálních věcí na tvorbě nového právního předpisu, který by odpovídal stávajícím podmínkám v ČR
i požadavkům zákona 18/2004 Sb.

Formální kvalifikace – uznání v ČR

Odborná praxe – uznání v ČR

Rozdílová zkouška – právní úprava v ČR

Základní pravidla:

Realizace požadavků tohoto zákona:

-pokračování

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o. - Holická 140/70, Olomouc - 585 243 683 - solidteam@solidteam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.