Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ITI - Ještě bude horko! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.12.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ITI - Ještě bude horko!


ITI - Ještě bude horko!
Tolik diskutované přezkoušení revizních techniků již probíhá. Někteří to vzali na lehkou váhu a splakali nad výdělkem. V lepším případě reparát za poloviční cenu, v horším konec revizní činnosti. Jak to vypadá u ústních zkoušek? Pokusil jsem se přiblížit atmosféru krátkou reportáží přímo ze zkoušek......
Miroslav Minařík, ze dne: 6.12.2004

Již dlouho probíhá různá "šuškanda" o různých praktikách při přezkušování revizních techniků. Mnozí jsme zvyklí na určitou benevolenci při přezkušování z již tradičního obřadu vyhlášky 50/78 Sb., kterou mnozí berou naprosto rutinně.

Ovšem v případě přezkušování revizních techniků jde humor stranou. Protože si ověřuji své domněnky, vpadl jsem nečekán, nezván na brněnské ITI, kde právě probíhalo ono tolik nepopulární cvičení z ČSN.

Písemná část přezkoušení se provádí podle nových otázek odkdy?
Zdeněk Muller: Písemné testy podle starých otázek se budou dělat ko konce roku 2004 a podle nových od 1. ledna 2005.
Pavel Trhlík: Do konce roku je přechodné období, ve kterém se může účastník nechat přezkoušet podle starých nebo i podle nových (již zveřejněných) otázek. Náhodně generované testy z Prahy zde již máme.

Jak vypadají písemné testy?
Podle slov Pavla Trhlíka se jedná o náhodně generované otázky. Tedy, pokud se již někdo testoval na našich portálových testech, pak se setkal s podobným systémem. Protože naše testy byly spuštěny již počátkem roku 2004, domnívám se, že způsob generování otázek ITI převzat právě od nás!

Ján Vaxmonský, který svou postavou a vážnou tváří působí chladným dojmem, se nakonec projevil jako můj starý, dobrý profesor, který mi během zkoušky ukázal cestu ze stresového nevědomí. Zdeněk Muller i Pavel Trhlík při ústním přezkušování nechali hovořit především zkoušeného, aby se on sám dostal do prostředí, které mu je blízké a tak doplňující otázky zpravidla nebyly cizí.

Očekáváš, že v blížící se vlně přezkoušení dojde k úbytku revizních techniků?
Pavel Trhlík:
Minimální. Stávající testy jsou známé. Pak je otázkou ještě ústní část přezkoušení, která odhalí to, co písemná část nikoliv.

Může si revizní technik vybrat i jiné ITI než to, ve svém regionu? Třeba pro pocit zaujatosti proti své osobě?
Pavel Trhlík:
Může jít samozřejmě na kterékoliv ITI.

Na co by se měl přezkušovaný dobře připravit? Nač bys je upozornil?
Pavel Trhlík: Nyní v nových testech část o zákonech a vyhláškách. Mnoho lidí se o to vůbec nezajímá a i přes to, že je to jednoduché, může neznalost této části zkomplikovat zkoušku. Například otázka: "Jsou ČSN závazné, nebo nikoliv? Ano, ne, nebo není stanoveno?

Zachytil jsem docela smutný rozhovor staršího technika, který neobhájil své znalosti v písemných testech....

Neúspěšný přezkušovaný: "Děkuji pane inšpektor!"
Inspektor: "Tím končíš Alfons?"
Neúspěšný přezkušovaný: "Jasně!"
Druhý inspektor: "Co měl špatně?"
Inspektor: "Vyhořel na strojích".
Druhý inspektor: "Tak opravná zkouška?"
Neúspěšný přezkušovaný: "Néééé, už ne, končím!"

Po obědě se konaly ústní zkoušky, které mne zajímaly nejvíce. Nepravidelně jsem poslouchal skupinky inspektorů a přezkušovaných. Zachycené krátké úryvky si přečtěte zde .....

Tedy mohu potvrdit, že i přes ideální podmínky (z hlediska přezkušovaných) a řekněme velmi vstřícný přístup inspektorů bylo velké procento neúspěšných. Pátral jsem po příčinách. Na jedné straně byli neúspěšní mladší, kteří neměli tak bohatou praxi a na straně druhé nejstarší, kteří podcenili změny v normách.

V každém případě se budeme na Elektrice.cz tomuto přezkušování věnovat hlouběji. Pro tento účel u nás naleznete....

V minulých dobách byly opravdu studijní zdroje omezené pouze na ČSN. Dnes je informačních zdrojů nespočet, včetně nelegálně kopírovaných norem, tak proč tedy nemohou všichni znát na výbornou?

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.