Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Novinka – KEW 4200 Klešťový měřič uzemnění


Document Actions
Novinka – KEW 4200 Klešťový měřič uzemnění
Pro revizní techniky provádějící revize zemnění velkých zemních soustav hromosvodů, ale i pro ty, kteří potřebují zjistit kontinuitu kovového propojení bez nutnosti rozpojení soustavy společnost Blue Panther instruments přináší nový přístroj KEW 4200 z produkce japonského výrobce KYORITSU.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.11.2004
reklama

Pro revizní techniky provádějící revize zemnění velkých zemních soustav hromosvodů, ale i pro ty, kteří potřebují zjistit kontinuitu kovového propojení bez nutnosti rozpojení soustavy společnost Blue Panther instruments přináší nový přístroj KEW 4200 z produkce japonského výrobce KYORITSU.

Přístroj je umístěn do skříně z rázuvzdorného plastu , který zaručuje odolnost i při velmi nešetrném zacházení. Ovládací tlačítka jsou hermeticky těsná, a tak nehrozí uniknutí špíny do přístroje.

KEW 4200 oproti dosavadním přístrojům na trhu je v konstrukci kleští. Průměr otvoru je 32 mm, na rozdíl od 24-30 mm u konkurenčních přístrojů. Toto řešení umožní bez problémů měřit na zemnících páscích bez nutnosti úprav. Rozsah měřeného odporu je 0.05Ω až 1200Ω.
Přístroj je vybaven samozřejmě indikací rušení nedovření kleští i pamětí naměřené hodnoty.

Pro snazší práci na rozsáhlý zemních soustavách je možno ukládat naměřené hodnoty do paměti pro pozdější zpracování. Paměť má obsah 100 měření.

Pro snadné čtení je přístroj vybaven velkým podsvětleným LCD displejem. Napájen je čtyřmi tužkovými články, což výrazně prodlužuje provozní dobu oproti 9V bateriím, použitým u konkurence.

Jeho použití se předpokládá na vnějších rozvodech NN a VN a proto je z hlediska elektrické bezpečnosti a ochrany přístroj proti poškození konstruován podle ČSN EN 61010-1 CAT IV 300.

Je dodáván v praktickém plastovém kufříku spolu s kalibrační smyčkou pro ověření správné činnosti před měřením.

Srovnáme-li jeho vlastnosti, především velikost otvoru a napájení s obdobnými přístroji na trhu a přihlédneme k jeho velmi zajímavé ceně, jedná se o velmi zajímavý přístroj.

Všichni, kteří se zabývají provozem dlouhých kabelových vedení v těžkých podmínkách jako jsou doly, podzemní dráha, signalizace letišť atd. Nebo i ti kteří mají na starosti provoz zdravotnických zařízení. Tedy všichni ti, pro které je důležitý stav izolace kabelů a zařízení ocení nový přístroj z produkce firmy KYORITSU KEW 5000.

Jedná se o přístroj pro záznam a monitorování velmi malých proudů a velikostech od 0.1.mA.V předních číslech jsme referovali o změnách klešťových přístrojích pro měření unikajících proudů, které slouží ke kontrole stavu izolace rozvodů, tedy k alternativnímu měření izolace bez nutnosti vypnout instalaci.

Přístroj KEW 5000 je rozšířením této techniky o možnost záznamu časové změny těchto unikajících proudů a tedy změny izolačního stavu instalace nebo vedení.

Může sloužit jako kontrolní zařízení všude tam, kde je velmi důležité vědět co nejvíce o stavu izolace případně unikajících proudech z hlediska bezpečnosti osob, tedy např. ve zdravotnických provozech.

Nebo z hlediska bezpečnosti technologie, tedy například při provozu dlouhých kabelových vedení například v tunelech, dále při snížení izolace může dojít k průrazu a vzniká porucha může mít velké následky z hlediska provozu, např. Metra nebo letiště.

Přístroj KEW 5000 je tříkanálový záznamník vybavený vlastním displejem na kterém lze zobrazit okamžitý stav proudů měřených klešťovými adaptéry. Tyto adaptéry jsou speciálně
konstruované pro měření malých střídavých proudů, jak již bylo řečeno s citlivosti až 0,1mA. Jsou dodávané ve třech velikostech otvoru 24mm,40mm a 68mm.

Vlastní přístroj má tři nezávislé záznamové kanály. Může být tedy použit k monitorování tří nezávislých větví vedení. Kapacita záznamu může být až 45 dní s 60 000 hodnotami na kanál.

Přístroj KEW 5000 nabízí několik záznamových řešení. Průběžný režim je určen pro pomalu se měnící velikosti proudu a má konstantní krok záznamu od 1 do 60 min. Režim zachycení vzdálenosti mění vzorkovací frekvenci v závislosti na velikosti proudu.Je-li překročena nastavená hodnota proudu je zaznamenána hodnota před a po výskytu tohoto překročení a to 4 měření před a 4 po výskytu s intervalem 0,8 ms. Dalším režimem je záznam maximální hodnoty. V tomto případě je použito vzorkování 1,6 ms. Při překroční nastavené hodnoty přístroj zaznamenává maximální hodnotu každých 10s. Pro sledování tvaru vlny proudu je určen režim CAPTURE.

V tomto případě při překroční nastavené limitní hodnoty proudu je zaznamenáváno do paměti 200ms průběhu proudu. Tedy 10-12 period sinusového průběhu před a po výskytu překroční limitu. Takto se dají snadno monitorovat výskyty přechodových jevů na ochranném vodiči a odhalovat tak poruchy vedení nebo připojených zařízení.

Přístroj KEW 5000 je vybaven rozhraním USB pro přenos dat do PC a je dodáván s programem pro zpracování a zobrazení naměřených údajů, KEW 5000 samozřejmě měří skutečnou efektivní hodnotu (TRMS) proudu. Využitím USB Hubů lze snadno propojit několik jednotek KEW 5000 a vytvořit tak monitorovací systém pro monitorování několika desítek kabelů.

Vzhledem ke konstrukci, lze přístroj ponechat delší dobu v rozvaděči a na jiném měřicím místě. Další podrobnosti získáte u Blue Panther s.r.o., zástupce firmy Kyoritsu v ČR.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933