Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje

ABB: Historicky největší robot od ABB je o 25 procent rychlejší než konkurence

  • 3.12.2015
ABB: Historicky největší robot od ABB je o 25 procent rychlejší než konkurence
Společnost ABB představila víceúčelový průmyslový robot IRB 8700 s vysokou nosností. Robot má dosah 3,5 metru a dokáže manipulovat břemeny až do hmotnosti 800 kilogramů (1000 kilogramů se zápěstím dolů, 630 kilogramů s LeanID). Díky svým konstrukčním prvkům má IRB 8700 méně součástí a dosahuje tak pro dané aplikace kratších časů cyklu a vyšších přesností.

O motorech #21: Jaký vliv má vyvážení motoru na jeho chod a spolehlivost?

  • 27.11.2015
O motorech #21: Jaký vliv má vyvážení motoru na jeho chod a spolehlivost?
Co se stane, pokud připojím nový elektromotor na nevyvážené zařízení? Třeba zařízení s ulomenou lopatkou ventilátoru, uvolněným závažím či jinou závadou? Nevyváženost se přes spojkový spoj přenese na elektromotor a ten se poškodí tak, jako by sám nebyl vyvážený. Proto je důležité měřit vyvážení nejen u elektromotoru, ale i u poháněných strojů. Více nám k tomu řekl odborník na elektromotory Lubomír Kastner.

Izolační odpory u trojfázových spotřebičů

  • 20.11.2015
Izolační odpory u trojfázových spotřebičů
Při měření trojfázových spotřebičů s pohyblivým přívodem je nutno měřit izolační odpor mezi spojenými pracovními vodiči a PE vodičem. Tento požadavek vyplývá z faktu, že celkový odpor izolací trojfázového spotřebiče je paralelní kombinací izolačních odporů pracovních vodičů a je tedy menší, než odpory jednotlivých pracovních vodičů vůči PE vodiči. Jak ale realizace tohoto požadavku vypadá v praxi?

Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů

  • 23.10.2015
Vliv stavu elektrické instalace na měření u spotřebičů
Správnost měření proudu protékajícího ochranným vodičem může být ovlivněna stavem elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. Vyskytne-li se na PE kolíku zásuvky jakékoliv napětí, ovlivní naměřený výsledek do kladných nebo záporných hodnot podle toho, zda je ve fázi, či v proti fázi k měřenému proudu. Nebezpečné dotykové napětí může také z PE kolíku zásuvky proniknout přes měřicí přístroj na spotřebič a způsobit úraz.

Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu

  • 9.10.2015
Napětí naprázdno mezi svorkami svařovacího obvodu
Při zkoušce se měří napětí mezi svorkami svařovacího obvodu a zjišťuje se, zda nepřekračuje hodnoty bezpečného napětí uvedeného v příslušných normách. Měří se efektivní hodnota výstupního napětí svařovacího obvodu a vrcholová hodnota výstupního napětí při postupném proudovém zatěžování svařovacího obvodu. Za jakých podmínek toto měření podle normy probíhá?

Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN

  • 25.09.2015
Měření izolačního odporu u spotřebiče - požadavky ČSN
Měření izolačního odporu se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů, které jsou revidovány podle ČSN 33 1600 ed.2, a u svařovacích zařízení kontrolovaných podle ČSN EN 60 974-4. Zdroj měřicího proudu se zapojí mezi spojené pracovní vodiče spotřebiče a přípojné místo PE vodiče k elektrické instalaci. V měřicím obvodu je zapojen ohmmetr, který vyhodnocuje izolační odpor. Jaké jsou požadované parametry měřicího zdroje?

Stanovení třídy ochrany u spotřebiče

  • 11.09.2015
Stanovení třídy ochrany u spotřebiče
Způsob zajištění ochrany před úrazem elektrickým proudem u spotřebiče můžeme rozdělit na základní ochranu, která se uplatňuje, když zařízení pracuje v bezporuchovém stavu a ochranu při poruše, která zasáhne v okamžiku, kdy na zařízení došlo k porušení základní ochrany. Podle toho, jakým způsobem jsou tyto ochrany u spotřebiče realizovány, rozdělují se spotřebiče do tříd ochrany 0, I, II, III. Jaké jsou základní charakteristiky spotřebičů jednotlivých tříd ochrany?

ABB: Novinky v systému Door Entry

  • 9.09.2015
ABB: Novinky v systému Door Entry
Novinky v domovních telefonech a přístupových systémech společnosti ABB nám na AMPERu 2015 představil zástupce firmy Pavel Mony. Jednou z novinek je například 3. generace IP Gateway. Nová generace umožňuje nejen propojení systému domovních videotelefonů ABB-Welcome se systémovou instalací KNX, ale také s chytrými telefony a tablety. Vylepšení umožňuje komunikaci přes internet prakticky odkudkoliv, kde je možné se pomocí mobilního zařízení připojit se k internetu.

Měření napětí svařovacího obvodu

  • 28.08.2015
Měření napětí svařovacího obvodu
K měření výstupního napětí svařovacího obvodu nelze použít libovolný voltmetr. Musí být použit přístroj měřící skutečnou efektivní hodnotu napětí s přesností měření minimálně ±5%. Při měření musí být svařovací obvod zatížen proudem tekoucím přes zatěžovací odpor 5kΩ. A při měření vrcholové hodnoty napětí musí být svařovací obvod zatěžován postupně rostoucím proudem tekoucím přes proměnný zatěžovací odpor 0,2kΩ až 5kΩ. Jak vypadá schéma zapojení?

O motorech #14: Jaký vliv má frekvenční měnič na funkci a životnost motoru?

  • 27.08.2015
O motorech #14: Jaký vliv má frekvenční měnič na funkci a životnost motoru?
Koupit si zařízení a následně na něj za účelem zvýšení otáček napojit frekvenční měnič, je hitem posledních let. Následkem toho se ale elektromotor může spálit. V dnešní době je totiž důležité již při nákupu motoru zvážit, zda motor budete pohánět frekvenčním měničem, aby byl na to konstrukčně uzpůsoben. Zároveň záleží i na konkrétní aplikaci. Více nám k tomuto tématu řekl odborník Lubomír Kastner.

Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče

  • 14.08.2015
Jak se provádí ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče u spotřebiče
Ověření spojitosti obvodu ochranného vodiče se provádí u elektrického ručního nářadí a ostatních spotřebičů třídy ochrany I. Parametry měřicího zdroje jsou stanoveny v souladu s ČSN EN 61557-4 a jsou shodné s požadavky norem pro revize elektrických instalací. Pro toto měření je tedy možné použít i jakýkoliv přístroj určený k měření přechodového odporu při revizích elektrických instalací. Jak se měření provádí a jak vypadá schéma zapojení?

Termíny a definice u revizí elektrických spotřebičů

  • 31.07.2015
Termíny a definice u revizí elektrických spotřebičů
Elektrický spotřebič je obecně jakékoliv zařízení, které ke svému provozu využívá elektřinu. Před nepříznivými účinky elektřiny na okolí jsou spotřebiče vybaveny ochrannými prvky a účelem kontrol a revizí spotřebičů je prověření funkčnosti a parametrů těchto ochran. V tomto článku objasníme základní definice různých druhů spotřebičů i jejich částí, které je nutné znát při provádění revizí spotřebičů.

ČSN platné pro ověřování bezpečnosti elektrických spotřebičů

  • 17.07.2015
ČSN platné pro ověřování bezpečnosti elektrických spotřebičů
Ověřováním bezpečnosti elektrických spotřebičů se zabývají normy ČSN 33 1600 ed.2 a ČSN EN 60974-4. Norma ČSN 33 1600 ed.2, která vstoupila v platnost v listopadu 2009, platí pro veškeré elektrické spotřebiče a ruční nářadí s výjimkou v normě vyjmenovaných kategorií spotřebičů podléhajících zvláštním předpisům. Podle normy ČSN EN 60974-4 se provádí kontroly zdrojů svařovacího proudu a pomocných zařízení pro obloukové svařování, která jsou konstruovány podle IEC 60974-1.

O motorech #10: Jaký vliv má připojení vodiče N na uzel ve hvězdě?

  • 10.07.2015
O motorech #10: Jaký vliv má připojení vodiče N na uzel ve hvězdě?
Připojení vodiče N na uzel ve hvězdě může mít devastující následky, nezkoušejte to! Říká odborník na elektromotory Lubomír Kastner. Při takovém připojení podle něj reálně hrozí zkrat. Mohou existovat konkrétní aplikace, kdy k problémům nedojde. Bezpečnost takového připojení ovlivní zatížení, výkon, otáčky, konstrukce motoru i další faktory. Doporučit takové připojení ale podle něj rozhodně nelze.

Kdo má oprávnění k provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů

  • 3.07.2015
Kdo má oprávnění k provádění kontrol a revizí elektrických spotřebičů
Kdo je oprávněn provádět revize, kontroly a ověřování bezpečnosti po opravě spotřebičů? Revize smí provádět pracovník s příslušnou elektrotechnickou a odbornou kvalifikací. Ověření bezpečnosti po opravě může provádět pověřený pracovník, který nemusí být nutně revizní technik. Kontroly pak provádí přímo uživatel spotřebičů, který má být o nutnosti vykonávat kontroly a o způsobu jejich provádění prokazatelně poučen.
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933