Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Tři novinky pro revize a údržbu


Document Actions
Tři novinky pro revize a údržbu
Společnost Blue Panther instruments, náš přední dodavatel měřicí techniky, uvádí na trh v této době tři nové měřicí přístroje. Jsou určeny pro revize elektrické instalace NN, ručního nářadí a údržbu elektro a pochází od firmy Kyoritsu, výrobce velmi populárního revizního přístroje KEW 6010A.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.11.2004
reklama

První z novinek je přístroj s označením KEW 6200 (obr. 1), který je určen pro všechny, kteří stojí před problémem revize či testování ručního nářadí a elektrických předmětů obecně a jejichž činnost nevyžaduje nákladné zařízení vybavené pamětí, čtečkou čárového kódu a podobně. Potřebují zkrátka provést snadno a rychle pravidelnou kontrolu ručního vybavení dílny a nechtějí investovat velké peníze. Pro ty je tu KEW 6200, ruční přístroj ve skříni z rázuvzdorného plastu se snadným ovládáním, vybavený všemi potřebnými funkcemi pro testování předmětů třídy 1, 2 a 3 dle ČSN 331610. KEW 6200 vznikl ve spolupráci společnosti Blue Panther instruments a Kyoritsu a je určen pro český trh. Konstrukce přístroje vychází z nové linie revizních přístrojů Kyoritsu, která se vyznačuje novým designem skříně přístrojů - charakteristickou zelenou barvou a barevně rozlišenými popisy funkcí přístroje tak, aby byly jasně rozlišitelné i při rychlém pohledu na panel přístroje.


KEW 6200

Naměřené hodnoty jsou zobrazovány na velkém, dobře čitelném LCD displeji. Přístrojem KEW 6200 lze měřit na předmětech třídy 1, 2 a 3 všechny parametry požadované normou ČSN 331610 a dalšími souvisejícími předpisy. Tedy spojitost a odpor ochranného vodiče, izolační stav mezi L a PE a L a N napětím 500 V, přepočtený unikající proud do 20 mA s rozlišením 10 μA a dotykový proud s rozlišením 1 μA. Přistroj je samozřejmě vybaven možností měřit i síťové napětí. Jeho obrovskou výhodou je jednoduché ovládání a především velmi zajímavá cena.


KEW 6050

Další z trojice novinek Kyoritsu je kombinovaný přístroj pro revize elektrických instalací NN, dodávaný pod označením KEW 6050 (obr.2). Jedná se o velmi zdařilou kombinaci měření impedance proudové smyčky a testeru proudových chráničů. Tato kombinace je vhodná především pro ty techniky, kteří již vlastní nějaký měřič izolačního stavu a chtějí se dovybavit, nebo pro ty, pro které je z provozních důvodů vhodné používat oddělené přístroje.

Konstrukce přístroje, vycházející z dlouholeté zkušenosti výrobce z tímto druhem zařízení. KEW 6050 je opět zapouzdřen do skříně nové linie, a je pro zobrazení naměřených výsledků vybaven velkým, dobře čitelným displejem. Pro volbu měřicí funkce je určen otočný přepínač opět s barevně odlišeným popisem funkcí a pro volby režimu membránová tlačítka. Ta jsou použita proto, že je celý přístroj dodáván v krytí IP54.

Ano, přístroj skutečně měří impedanci, ne odpor. Měřicí funkce pro měření impedance smyčky používá dvě velikosti měřicího proudu, a to 3 A a 15 mA. Konstrukčně je zajištěno, že při tomto měření na instalaci vybavené proudovým chráničem nedojde k jeho vybavení. Impedanci můžeme měřit při obou polaritách periody síťového napětí. Je samozřejmě možné měřit jak impedanci L-N, tak i L PE. To posouvá použití KEW 6050 i do oblasti distribuční sítě.

Funkce pro měření vlastností proudových chráničů zahrnuje jak měření vybavovacího času chrániče při jmenovitém proudu, test nevybavení při proudu polovičním i test 5xIN pro test citlivých chráničů. Jmenovitý proud lze nastavit v rozsahu 10 mA až 1 A. Přístrojem je možno měřit i skutečný vybavovací proud chrániče metodou postupného nárůstu proudu. Další nezbytnou funkcí pro revize instalací, kterou je KEW 6050 vybaven, je měření dotykového napětí. Po připojení na instalaci přístroj samozřejmě indikuje správnost připojení a měří síťové napětí. Protože je KEW 6050 vybaven elektricky izolovaným sériovým infra, rozhraním a pamětí pro ukládání výsledků měření, lze tyto údaje po ukončení měření přenést do PC a dále zpracovat. Přes velmi propracované řešení přístroje a jeho vnitřní řízení mikropočítačem, který zajistí ochranu přístroje proti omylu uživatele, je KEW 6050 dodáván za velmi zajímavou cenu odpovídající jednoúčelovému přístroji.

Třetí novinkou společnosti Blue Panther instruments, která využívá unikátní technologii Kyoritsu pro měření stejnosměrného i střídavého proudu otevřenými kleštěmi a která byla poprvé použita v multimetru KEW MATE 2000, je přístroj nesoucí označení KEW 2300R FORK. Anglické slůvko „fork“, v překladu „vidlička“, dobře charakterizuje konstrukci KEW 2300R. Jak je z obrázku 3 patrné, jedná se o klešťový přístroj s otevřenými kleštěmi. Přístroj měří jak proud střídavý v jeho skutečné efektivní hodnotě, tak i proud stejnosměrný ve velikosti do 100 A. Velikost rozpětí „vidličky“ je 10 mm. Tvar a konstrukce otevřené kleštiny umožňuje v praxi měřit přístrojem i v místech, kde to doposud bylo s běžným klešťovým ampérmetrem velmi obtížné. Patří sem svorkovnice rozvaděčů či elektroměrů, kde snadným nasazením KEW 2300R lze řešit problém nepřístupnosti. Kromě měření proudu je KEW 2300R vybaven zajímavou funkcí bezkontaktního indikátoru napětí. Po přiblížení přístroje k vodiči pod napětím se na LCD displeji objeví znak „H“ a ozve se pískání bzučáku. Jako vedlejší funkci můžeme této vlastnosti využít k zjištění polohy vodiče, například pod omítkou. Díky svým vlastnostem, velikosti a velmi robustní konstrukci pouzdra, které je v místech držení pokryto pružnou hmotou, nalezne KEW 2300R určitě velmi rychle mnoho příznivců z řad pracovníků údržby či distribuce elektřiny. Další podrobnosti můžete získat u společnosti Blue Panther instruments (www.blue-panther.cz).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933