Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Nová řada jističů ARION WL DO 6300A


Document Actions
Nová řada jističů ARION WL DO 6300A
Nové jističe mají na rozdíl od dnešní řady ARION některá konstrukční vylepšení, která obsluze usnadní manipulaci s přístrojem, projektantům nabízí vzhledem k vyšší vypínací schopnosti a více druhům nadproudových spouští širší možnost jejich aplikace.
Lubomír Augusta, ze dne: 9.11.2004

Od října 2004 byl zahájen prodej nové řady vzduchových jističů s označením ARION WL. Nové jističe mají na rozdíl od dnešní řady ARION některá konstrukční vylepšení, která obsluze usnadní manipulaci s přístrojem, projektantům nabízí vzhledem k vyšší vypínací schopnosti a více druhům nadproudových spouští širší možnost jejich aplikace.

Největší změnou prošel blok nadproudových elektronických spouští, které mají přehlednější uspořádání ovládacích prvků. K dispozici je celkem 6 typů spouští od nejjednodušší až po nejsložitější s grafickým displejem určené například pro jištění v 5 – vodičové soustavě. Činnost spouště řídí mikroprocesor, který umožňuje široký rozsah redukce jmenovitého proudu až o - 60%. Tvar vypínací charakteristiky se nastavuje otočnými aretovanými přepínači obdobně jako u spouští jističů ARION.

Jistič je standardně vybaven elektronickou spouští typu ETU25B. Je to relativně nejjednodušší spoušť s dílčí selektivní nadproudovou spouští, která najde své uplatnění v cca 80% aplikací. Jističe typu ARION WL se používají v jistícím řetězci jako hlavní, protože jsou určeny pro náročnější podmínky v provozu (např. vyšší jmenovité proudy, vyšší vpínací schopnost a vyšší krátkodobý výdržný proud, než lze dosáhnout s kompaktními jističi, popřípadě požadavek 4-pólového provedení jističe). Kromě jedné nejjednodušší nadproudové spouště jsou všechny ostatní vybaveny komunikačními tlačítky, pomocí kterých může obsluha jističe snadno zjistit, která z dílčích spouští způsobila vypnutí jističe. Zda impuls k vypnutí dala spoušť tepelná, selektivní zkratová, okamžitá zkratová nebo zemní spoušť. Po odstranění závady je pro další provoz jističe nutné, aby obsluha provedla mechanický RESET tlačítkem nad spouští na čelním panelu ( obdoba „houkačkového tlačítka“ u jističů typu AR ).

Elektronické spouště jsou vybaveny tzv. RATING - PLUG modulem. Tímto modulem ve tvaru kostky, který se vkládá do dutiny spouště, je možné změnit jmenovitý proud jističe. Je to obdoba výměny proudových transformátorů u dnešních jističů ARION. Nové jističe ARION WL budou samozřejmě dodávány s příslušným modulem.

Výraznou a na první pohled viditelnou konstrukční úpravou je integrovaná klika pro vysunutí jističe ve výsuvném provedení z podvozku. Postup vysunutí z podvozku je znázorněn formou piktogramů na čelním panelu. Další konstrukční změnu doznalo například upevnění pomocných spouští, čímž se zjednodušila montáž v případě jejich dodatečného doplnění.
Jističe se vyrábí ve třech řadách vypínací schopnosti N, S a H. V řadě H dosahuje vypínací schopnost hodnoty až 100 kA.

Stavebnicová konstrukce byla zachovaná i u tohoto nového typu, takže ho lze dokompletovat běžným příslušenstvím (podpěťová spoušť, napěťová spoušť, pomocný spínač, motorový pohon, výsuvné zařízení atd.). Pomocí připojovacích praporců lze přívody pevného i výsuvného jističe změnit na zadní přívod vertikální nebo na přední přívod.

Všechny jističe jsou standardně vybaveny následujícím příslušenstvím :

Pevné provedení jističů
  • Tlačítka mechanického ovládání ZAP/VYP
  • Nadproudová spoušť typu ETU25B
  • Ruční pohon se střadačem
  • Napěťová spoušť AC 230V / DC 220V
  • Pomocné spínače 2Z + 2R
  • Do 5000A zadní přívod horizontální, 6300A zadní přívod vertikální
  • Konektor pro připojení pomocných obvodů
Výsuvné provedení jističů
  • Tlačítka mechanického ovládání ZAP/VYP
  • Nadproudová spoušť typu ETU25B
  • Ruční pohon se střadačem
  • Napěťová spoušť AC 230V/DC 220V
  • Pomocné spínače 2Z + 2R
  • Do 5000A podvozek výsuvného zařízení se zadním přívodem horizontálním, 6300A zadní přívod vertikální
  • Konektor pro připojení pomocných obvodů

Výhody nové řady jističů ARION

  • a) Jednoduchý výběr jističů
    V katalogu jsou uvedena nejpoužívanější provedení jističů, která odpovídají položkám v ceníku.
  • b) Flexibilní dodávky
    Dodávky 3-pólových jističů do 3200 A ve standardním provedení jsou do 4 týdnů. Dále je tu možnost dohody na výrazném zkrácení dodacích lhůt.
  • c) Asistenční služba před uvedením do provozu
    Pracovníci servisního oddělení mohou provést za poplatek 1000 Kč (1000 Sk) :
    • ověření správnosti nastavení nadproudových spouští
    • možnost vystavení protokolu o nastavení
    • možnost ověření selektivity s dalšími přístroji OEZ
    • jednorázové proškolení obsluhy v místě instalace
    • seznámení s dokumentací a její případné doplnění

Dále je možné uzavřít smlouvu o údržbě s prodlouženou záruční dobou až na 5 let s pravidelnými ročními prohlídkami.

  • d) Retrofity jističů AR, ARV
    Jedná se o rychlou a profesionálně provedenou výměnu starších jističů AR a ARV formou komplexní služby bez úpravy rozváděče.
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933