Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nové rozhraní EIB rozšiřuje možnosti systémových instalací (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.11.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nové rozhraní EIB rozšiřuje možnosti systémových instalací


Nové rozhraní EIB rozšiřuje možnosti systémových instalací
Nové rozhraní 6186L a 6186 L/I z produkce Busch-Jaeger Elektro GmbH obohacuje nabídku přístrojů pro systémové elektrické instalace ABB i-bus®EIB o další možnosti komunikace s otevřenými sítěmi, jako jsou Ethernet, ISDN, Internet apod. Tím je umožněno propojit do společného systému různá vybavení budov.
Josef Kunc, ze dne: 2.11.2004

Nové rozhraní 6186L a 6186 L/I z produkce Busch-Jaeger Elektro GmbH obohacuje nabídku přístrojů pro systémové elektrické instalace ABB i-bus®EIB o další možnosti komunikace s otevřenými sítěmi, jako jsou Ethernet, ISDN, Internet apod. Tím je umožněno propojit do společného systému různá vybavení budov.

Použití tohoto rozhraní dovoluje:

- řídit budovy z různých míst,
- centralizovat řízení budov,
- zabezpečit hlášení a signalizování mobilními telefony,
- shromažďovat data i z různých EIB instalací na jednom místě,
- dálkově programovat EIB instalace atd.

Rozhraní umožňuje využití následujících funkcí, které mohou být parametrizovány prostřednictvím vyhledávače WEB s vytvořenou vizualizací:

- týdenní nebo roční spínací hodiny,
- logické funkce,
- vytváření světelných a podobných scén,
- zobrazování připojenými síťovými kamerami,
- přenos SMS zpráv,
- přenos WAP informací.

Prostřednictvím Ethernetu (např. LAN) lze přenášet až kolem 10.000 telegramů během jediné sekundy. Připojení linkou ISDN dovoluje dálkové zásahy (programování apod.).

Rozhraní neobsahuje žádné mechanické pohyblivé díly, jeho spotřeba je přibližně 5W. Napájení z vnějšího zdroje 10 až 30V DC. Připojení ke sběrnici EIB je zajištěno běžným způsobem, bezšroubovou svorkovnicí pro připojení až čtyř párů vodičů o průměru 0,8mm. Je určen pro montáž do rozvodnic obvyklým způsobem (šířka 8 modulů), bezšroubovým upevněním na nosnou lištu 35mm. S ohledem na nutnost vyzáření ztrátového tepla je nezbytné ponechat po obou stranách přístroje ventilační mezery. Z téhož důvodu se nesmí montovat vedle přístrojů s vyššími ztrátovými výkony, jako jsou stmívače, napájecí zdroje apod. Na čelní straně je opatřeno jedním nebo dvěma konektory RJ-45 pro připojení k síti Ethernetu popř. k lince ISDN.

Rozhraním lze přímo nahradit některé konkurenční výrobky, jako např. „Homeserver“ firmy Gira nebo IC1 firmy ICON AG. Zmíněný Homeserver vyžaduje složité programování prostřednictvím HTML, pro připojení k EIB vyžaduje propojení se zapuštěnou sběrnicovou spojkou. Uložení přístroje IC1 do rozvodnic nečiní rozměrové problémy, vyžaduje vnější napájení, stejně jako 6186L, 6186L/I. Přístup k přístroji zajišťuje správce „Domoport“, za jehož využívání platí uživatel cca 5€ měsíčně. Kromě toho IC1 neumožňuje dálkovou kontrolu a programování. Není možné ani jeho připojení k síťovým prostředkům, připouští ale možnost připojení videomodulu.

Siemens a také ABB (ABB-Stotz-Kontakt) nabízí levnější LAN rozhraní, které funguje jako pevné páteřní liniové a oblastní rozhraní. Jeho funkčnost je omezena, neumožňuje předávání SMS/WAP, logické funkce, scény atd. Pro programování EIB rozhraní 6186 jsou potřebné běžné softwarové prostředky jako Internet Explorer od verze 5, Netscape od verze 4.77, Konquerer od KDE 3.0. Pro všechny vyhledávače musí být nainstalován software Java (od verze 1.18).

O další informace si můžete zažádat níže!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o., Elektro-Praga Brno, EIB - U vlečky 2, Brno - 543 211 327 - josef.kunc@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.