Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Výbušné prostředí a výběr materiálu (2.)


Document Actions
Výbušné prostředí a výběr materiálu (2.)
Do kterých kategorií se nově rozdělují nevýbušná zařízení? Co jsou to důlní a povrchová zařízení? Výběr a instalace elektrických zařízení v prostorech s nebezpečím výbuchu, revize a údržba nevýbušných elektrických zařízení.
Jan Pohludka, ze dne: 22.10.2004
reklama

Nevýbušná zařízení se nově rozdělují do kategorií:

Důlní zařízení - skupina I:

  • kategorie M1
    - zařízení, které je konstruováno a doplňkově vybaveno speciálními ochrannými prostředky tak, aby bylo schopno pracovat v provozních podmínkách stanovených výrobcem a zajišťovalo velmi vysokou úroveň. U zařízení této kategorie se předpokládá, že zůstane funkční (v provozu) i v přítomnosti výbušné atmosféry (po zaplynování důlního díla).
    Bezpečnost těchto zařízení se považuje za dostačující pokud po selhání jednoho z použitých prostředků ochrany zajišťuje dostatečnou úroveň bezpečnosti alespoň jeden další nezávislý prostředek ochrany nebo pokud i v případě dvou vzájemně nezávislých poruch je zajištěna dostatečná úroveň bezpečnosti.
  • kategorie M2
    - zařízení, které je konstruováno a doplňkově vybaveno speciálními ochrannými prostředky tak, aby bylo schopno pracovat v provozních podmínkách stanovených výrobcem a zajišťovalo vysokou úroveň. U zařízení této kategorie se předpokládá, že budou v případě vzniku výbušné atmosféry (zaplynování důlního díla) vypnuty.
    Bezpečnost těchto zařízení se považuje za dostačující pokud zajišťují dostatečnou úroveň ochrany za normálního provozu a v případě těžkých provozních podmínek v dole, jako je hrubé zacházení se zařízením a nepříznivé podmínky okolí.

Povrchová zařízení skupina II

  • kategorie 1
    - zařízení, které je konstruováno tak, aby bylo schopno pracovat v provozních podmínkách stanovených výrobcem a zajišťovalo velmi vysokou úroveň. Zařízení této kategorie je určeno pro použití v prostorech, ve kterých je výbušná atmosféra tvořená plyny, párami, mlhami nebo prachovzdušnou směsí přítomna trvale, po dlouhou dobu nebo často.
    Bezpečnost těchto zařízení se považuje za dostačující pokud po selhání jednoho z použitých prostředků ochrany zajišťuje dostatečnou úroveň bezpečnosti alespoň jeden další nezávislý prostředek ochrany nebo pokud i v případě dvou vzájemně nezávislých poruch je zajištěna dostatečná úroveň bezpečnosti.
  • kategorie 2
    - zařízení, které je konstruováno tak, aby bylo schopno pracovat v provozních podmínkách stanovených výrobcem a zajišťovalo vysokou úroveň. Zařízení této kategorie je určeno pro použití v prostorech, ve kterých je vznik výbušné atmosféry tvořené plyny, párami, mlhami nebo prachovzdušnou směsí pravděpodobný.
    Bezpečnost těchto zařízení se považuje za dostačující pokud zajišťuje dostatečnou úroveň ochrany i v případě poruchy nebo selhání zařízení, se kterými se musí počítat.
  • kategorie 3
    - zařízení, které je konstruováno tak, aby bylo schopno pracovat v provozních podmínkách stanovených výrobcem a zajišťovalo normální úroveň ochrany. Zařízení této kategorie je určeno pro použití v prostorech, ve kterých není vznik výbušné atmosféry tvořené plyny, párami, mlhami nebo prachovzdušnou směsí pravděpodobný a pokud výbušná atmosféra vznikne, je přítomna pouze zřídka a pouze po krátké časové období.
    Bezpečnost těchto zařízení se považuje za dostačující pokud zajišťuje dostatečnou úroveň ochrany při normálním provozu.
  • vyžaduje se nově doplňkové označení, které určuje, do jaké zóny a pro jaké prostředí je nevýbušné zařízení vhodné:

Povinně musí být zařízení označeno výlučným znakem pro nevýbušná zařízení (Ex v šestiúhelníku) za kterým se uvádí skupina zařízení I nebo II a kategorii zařízení. Za kategorii zařízení se navíc uvádí písmeno G (pro plynnou atmosféru) nebo D (pro prachovou atmosféru).

Příklady tohoto značení jsou uvedeny dále.


II 2G EEx d e IIC T3

Jednoduše lze říct, že podle kategorií lze zařízení používat:

  • skupina I, kategorie M1 - důlní prostory zařazené do SNM 3
  • skupina I, kategorie M2 - důlní prostory zařazené do SNM 1 nebo SNM 2
  • skupina II, kategorie 1 - povrchové prostory zařazené do zóny 0 nebo zóny 20
  • skupina II, kategorie 2 - povrchové prostory zařazené do zóny 1 nebo zóny 21
  • skupina II, kategorie 3 - povrchové prostory zařazené do zóny 2 nebo zóny 22

Z výše uvedené kategorizace zařízení je zřejmé, že tento nový přístup výrazně ovlivní a zjednoduší výběr zařízení do prostředí s nebezpečím výbuchu a rovněž ovlivní normy pro určování vnějších vlivů pro prostory s nebezpečím výbuchu.
Instalačních požadavků pro jednotlivé typy ochrany jsou uvedeny v ČSN EN 60079-14. Je zde uveden návod pro výběr elektrických zařízení pro jednotlivé zóny, přesto tento návod není úplný a přesný a zcela neodpovídá platným předpisům, především nařízení vlády č. 23/2003 Sb. Pro upřesnění a usnadnění výběru vhodného zařízení je uvedena tabulka doplňkového označení ve vztahu k jednotlivým zónám:

Kategorie zařízení Zóna, pro kterou smí
být zařízení použito
Kategorie 1G zóna 0, zóna 1 a zóna 2
Kategorie 2G zóna 1 a zóna 2
Kategorie 3G zóna 2

Je třeba si uvědomit, že toto značení je prioritní a výběr podle typu ochrany může někdy být zavádějící. Např. pevný závěr „d“ nebo závěr s vnitřním přetlakem „p“ je obvykle vhodný pro použití v zóně 1, v některých případech však může být na základě svého provedení povolen pouze pro zónu 2, rovněž tak jiskrově bezpečná zařízení kategorie ia mohou být v některých případech vhodná pouze pro zónu 1.

  • V zóně 0
    tedy smí být použita zařízení označená 1G, která splňují požadavky ČSN EN 50284 (připravovaná IEC 60079-26). Jedná se o jiskrově bezpečná zařízení kategorie ia, speciální zalití zalévací hmotou „ma“, a kombinace dvou typů ochran, kdy se například zařízení v zajištěném provedení umístí do pevného závěru.
  • V zóně 1
    smí být použity všechny klasické typy ochrany proti výbuchu, s omezeními uvedenými dále.
  • V zóně 2
    je dnes situace nejsložitější a i přes rozsáhlý popis v čl. 5.2.3 ČSN EN 60079-14 lze v této zóně použít pouze zařízení s typem ochrany proti výbuchu „n“ podle ČSN EN 50021 (starší provedení podle IEC 79-15, nejnovější podle ČSN EN 60079-15) a samozřejmě i zařízení určená pro zóny 1 a 0. V žádném případě již nelze pro tyto zóny používat zařízení, u něhož bylo ověřeno pouze krytí a povrchové teploty (podle již neplatné ČSN 33 2320).

.... pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933