Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Chování při bouřce (5/8) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.10.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Chování při bouřce (5/8)


Chování při bouřce (5/8)
Co musí být respektováno při vodních sportech? Bouřka je prostě nezkrotný přírodní živel a proto je na místě velká opatrnost i co se týče vodních sportů. Určitě nebude příjemné pobývat v lodi s kterou si hraje bouřka jako s kouskem papíru.
Tomáš Pexidr, ze dne: 14.10.2004

Při vodních sportech na moři nezbývá mnoho času na jiné činnosti. Proto, pokud víme, že má přijít bouřka, zvolme raději jiný program. V praxi totiž před příchozí bouřkou je na hladině nezvyklý klid. Všemu napomáhá i vítr vanoucí k blížící se bouři, což zmenšuje zvuk bouřky. Právě tato skutečnost bývá pro mnohé důvod nepřipravenosti.

Plavci, vodáci a rybáři by měli už při prvních náznacích blížící se bouřky opustit vodu, přirazit ke břehu, případně se od něj vzdálit a ukrýt se v domech nebo vozidlech.

Plavat nebo brouzdat se při bouřce ve vodě je životně nebezpečné. Ve vodě se šíří bleskový proud podobně jako v půdě na rozsáhlé ploše. Už nízký bleskový proud může u plavců vyvolat šok v jehož důsledku se mohou utopit.

Plavidla se stožárem, ale i rybářské pruty představují na poměrně rovné vodní ploše body se zvýšenou intenzitou pole a tím i místa se zvýšenou pravděpodobností úderu blesku.

Na rozdíl od malých plavidel jako surfová prkna, kajaky nebo šlapací loďky, u kterých je ochrana před bleskem nemožná, může být na plachetnici instalována nouzová ochrana před bleskem: Na spodním konci lodních úponů a stěhů se připojí prostřednictvím stabilních svorek dvě měděná lana o průřezu alespoň 16 mm2 a zavedou se přes palubu do vody tak, aby se ponořila alespoň 1,5 metru do hloubky. I do vody pověšený kotevní řetěz, který je připevněn k patě stěžně poskytuje určitou ochranu.

Zásadně platí:

Nezůstávejte během bouřky stát na palubě a dřepněte si se skrčenýma nohama co nejhlouběji do lodi a vyhýbejte se doteku všech kovových části lodí.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
HROMOSVODNÍ TECHNIKA MP, s.r.o. - Sokolovská 205, Praha 9 - 283 892 668 - proepster@proepster.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.