Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Krátce z londýnské výstavy 100% design! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.10.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Krátce z londýnské výstavy 100% design!


Krátce z londýnské výstavy 100% design!
Název 100% design je britská výstava zaměřena na návrhářské konstrukce ve stavebním průmyslu a vybavení budov a domácností. Tato událost má za cíl spojovat mladé designery se světovými výrobci, kteří pátrají po nových myšlenkách a talentech. Krátký komentář přinášíme z vlastních zdrojů....
Miroslav Minařík, ze dne: 4.10.2004

Název 100% design je britská výstava zaměřena na návrhářské konstrukce ve stavebním průmyslu a vybavení budov a domácností. Tato událost má za cíl spojovat mladé designery se světovými výrobci, kteří pátrají po nových myšlenkách a talentech. Krátký komentář přinášíme z vlastních zdrojů....

S designem se nerozlučně pojí i osvětlení, proto jsme s kolegou na tuto výstavu hned po skončení brněnského strojírenského veletrhu vyrazili také.

Výstava 100% design se konala v západní části Londýna prostorách Earls Court. Hudební fanoušci ví, že zde vystupují kapely Pink Floyd, AC/DC, U2 a pod. Tento cíl byl opravdu snadno dosažitelný metrem. Ať již přiletíte na východní letiště Stansted nebo západní Heathrow, se zavazadly se prakticky nenadřete. Vstupné pro veřejnost £15 Liber.

 

Pravděpodobně největší expozicí značky ve vstupním sále, (která je u nás rozšířená) byl Zumtobel Staff. Pohled na jeho barevnou stavbu dával tušit, že jsme zde dobře. Ovšem jsme ještě netušili, že standard názvu výstavy splňoval především Zumtobel. I přes to, že není orientován na design ale na střídmý proud, je na velmi vysoké úrovni zpracování a kvalitním detailu.

Tato výstava sice byla kontraktační, ovšem z řad návštěvníků šlo převážně o příznivce designu, investory, architekty, ty, kteří čerpali inspiraci. Upozorňuji, že by se zde technik patrně nudil, šlo nikoliv pouze o osvětlování, ale o design jehož součástí je osvětlování. Tedy pokud vás zajímají svítidla volte raději Light & Building ve Frankfurtu, nebo Euroluce v Miláně.

Dle mého názoru pojetí výstavy bylo zajímavé. Prolínaly se zde nové nápady v různých oblastech vybavení bytů, domovů, kanceláří. Pokud ovšem očekáváte velký přínos co do katalogů, pak vás zklamu.

My jsme na veletrzích u nás zvyklí být rozmazlováni katalogy, letáky, reklamními drobnostmi, pochoutkami, občerstvením, někde i několika chody jídla. Z tohoto pohledu byla tato událost opravdu "hladová". Jednak vystavovatelé neměli zboží k prodeji veřejnosti a také jej často nebylo tolik, aby vydalo na publikaci. Proto i přes přísný zákaz fotografování spouště cvakaly. Naše spouště cvakaly také, ovšem my měli oficiální povolení z Press centra.

S přihlédnutím na velikost Londýna mi tato výstava připadala opravdu malá. Z toho lze usoudit, že patrně v menších destinacích a méně navštěvovaných by událost tohoto zaměření neměla šanci na úspěch. Ovšem názor na tuto událost nebyl vždy pozitivní. A tak přes to, že venku bylo počasí polojasno až jasno, uvnitř se nad očekávaným designem spíše stahovaly mraky.

Slova Juergena Habena se dají přeložit takto:
"Již samotné antré bylo podivnou směsicí chudoby nápadů, tři hodiny zde strávené hodnotím jako ztrátu času ovšem bez osobní přítomnosti bych tomuto propadáku z cizího vyprávění neuvěřil". Této výstavě by pomohlo příští ročník nepořádat. Takto uvolněný prostor by pomohl skutečné kreativitě, které je naštěstí dost na jiných výstavách z pohledu Angličanů "za kanálem".

Habenův názor nemohu jednoznačně odmítnout, protože výstav podobného zaměření jsem viděl několik. Ovšem je s podivem, že právě Londýn, město staveb moderní architektury se nemůže srovnat s italským standardem.

Žádným textem nelze přiblížit atmosféru na veletrhu, či výstavě. Pro zájemce zde uvádíme několik odkazů souvisejících s touto událostí:

 

Pokud se příští rok vydáte do Londýna na výstavu 100% design, nemějte strach, že by vás návštěva tohoto města neobohatila o své stávající skvosty.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.