Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: ACKERMANN: Zásuvky v podlahách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.10.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

ACKERMANN: Zásuvky v podlahách


ACKERMANN: Zásuvky v podlahách
Na řešení požadavku na podlahové instalační rámy s malým počtem přístrojů jsme se zeptali Milana Sedláčka. Odborníka, který zpracoval mnoho aplikovaných projektů, které řešily rozvody v podlahách.
Milan Sedláček, Petr Lukáš, ze dne: 8.10.2004

Na vás se odborníci již roky obracejí pro mnohá řešení rozvodů nejen v podlahách. Rádi bychom se dozvěděli poslední trendy v požadavcích na rozvody v podlahách.

S jakým typem požadavku se tedy na vás nyní obracejí projektanti?
Poslední dobou se setkáváme s požadavkem na osazení malého počtu přístrojů do podlahových elektroinstalačních rámů (hnízd), kde není třeba, byť už z jakýchkoliv důvodů, nutné osadit více než jeden až tři přístroje. Téměř převážně se jedná o sestavy určené k „zalití do betonu“, kde podlahovou krytinou je koberec, nebo instalační rámy určené do dvojitých podlah. V menší míře jsou to požadavky na rámy do dutinkové (duté, hohlraumboden) podlahy a nejmenší část jsou instalační rámy určené do dlažby.

Můžete prosím blíže objasnit způsob čištění jejich povrchu?
Provedení těchto rámů má jedno společné kriterium a tím je způsob údržby, které je závislé od druhu podlahové krytiny. V případě, že podlahovou krytinou je koberec se jedná o suché prostředí se suchou údržbou a instalační rámy mají odpovídající krytí IP 30 (IP20). V případě dlažby, kde se jedná o suché prostředí s vlhkou nebo mokrou údržbou, která se provádí „klasickým“ způsobem nebo mycím strojem, je nutné, aby instalační rámy měly odpovídající krytí a také únosnost při pojíždění již zmíněným mycím strojem.

Tedy v nabídce Ackermann nalezneme více typů rámů?
Pro tyto případy vyrábí firma ACKERMANN instalační rámy s typovým označením GES 2 o rozměrech 118 x 194 mm, které jsou určené do suchého prostředí se suchou údržbou. Vlastní rámy jsou vyrobené z polyamidu odolného proti otěru v barvách RAL 7011 – šedá, RAL 9011 – grafitově černá a RAL 1019 – béžová. Instalační krabice a krycí štítky jsou rovněž vyrobené z polyamidu a umožňují osazení (podle typu štítků), buď dvou přístrojů s klasickou montážní deskou a štítky 50 x 50 mm, nebo tří přístrojů s modulem 45 x 45 mm. Instalační rám GES 2 je určený pro montáž do instalační šachty s typovým označením UZD 190, která zalitím do betonu vytvoří prostor potřebný pro osazení instalačního rámu a pro přivedení kabelů pomocí trubek nebo podlahových kanálů. Vlastní šachta má stavební výšku od 70 do 120 mm a rozměry její podstavy jsou 330 x 330 mm a horní plochy v úrovni betonu 270 x 270 mm.
Pro montáž do dvojitých podlah je určený rám s typovým označením GES 2DB a do dutinkových (dutých, hohlraumboden) podlah rám GES 2HB. Oba tyto rámy se liší pouze provedením příchytek, které jsou podle typu součástí dodávky.

Co přivítají montéři za pozitivní skutečnost?
Mezi výhody, které jsou spojené s tímto řešením zajisté patří malé rozměry instalačních rámů a v případě zalití do betonu i instalační šachty, jež ve svém důsledku snižují i cenové náklady na celou sestavu.
Ve spojení s instalační šachtou UZD 190 nelze nezmínit, že do této šachty lze osadit i instalační rám GES4 určený až pro šest přístrojů s modulem 45 x 45 mm. Výhody této montážní sestavy jsou stejné jako u sestavy s rámem GES 2.
Na tomto místě je nutné podotknout, že firma Ackermann nevyrábí pouze již jmenované „nízkokapacitní“ rámy, ale v její produkci jsou jsou např. rámy GES 6, GES 7, GES 8, GES 9 v provedení – polyamid eventuelně hliník nebo nerez a řada dalších modifikací. Popis jednotlivých variant by však dalece přesáhl rozsah krátkého informativního článku.

Zde vidím kulaté provedení.....
Pro případ, že je nutné vytvořit pracoviště pro připojení jedné silnoproudé zásuvky a až dvou slaboproudých zásuvek (modulů RJ 45) do dlažby, tedy suchého prostředí s vlhkou nebo mokrou údržbou, je možné zvolit instalační GESR..2.. Jedná se kruhový rám o průměru 110 (120) mm s odklopným víkem s tlakově litého zinku s povrchovou úpravou nikl, měď, mosaz a chrom. Tento rám má v uzavřeném stavu krytí IP 65, otevřeném IP 20 a je schopen snášet zatížení při pojíždění mycím strojem. Rám se do betonu osazuje spolu s instalační šachtou UDL1-120 .., buď se stavební výškou 65 – 75 mm nebo 72 – 91 mm, podstava šachty je o průřezu 155 x 155 mm. Jako silnoproudou zásuvku lze osadit do rámu jeden přístroj s modulem 45 x 45 mm. Slaboproudé zásuvky (moduly RJ45 stíněné nebo nestíněné) se vsazují do rámů pomocí montážních desek MPR2…..

Kam doporučujete použití těchto rámů?
Instalační rámy GESR..2HS jsou výrobky v provedení pro dvojitou (doppelboden) a dutinkovou (dutou, hohlraumboden) podlahu. Prostorem pro nasazení rámů GESR..2… jsou např. bankovní haly, kde jsou umístěné informační tabule nebo bankomaty, autosalony, koridory v supermarketech, kde tyto rámy vytváří možnost připojení pro mobilních stánků aj.

V případě zájmu o bližší technické a obchodní informace kontaktujte firmu Ty-net spol. s r.o., která v současné době dováží tyto výrobky na náš trh.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ty-net spol. s r.o. - Traťová 574/1, Brno - 547 422 311 - info@tynet.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.