Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Hlavní město není ušetřeno! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.10.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Hlavní město není ušetřeno!


Hlavní město není ušetřeno!
Příběh vytržených nití na jedné z mnoha toalet rychlých občerstveních. Aneb je dobré se dobře dívat kde nechal tesař ve zdi díru, resp. kde nenechal elektrikář patřičné krytí.......
Jaroslav Borovec, ze dne: 5.10.2004

V jednom nejmenovaném "Hlavním městě" jsem se přesvědčil, že nikde není ideální, tedy ani zde ne. Pokud dodržujete průměrný pitný režim, pak pochopitelně vzniká potřeba. Najít toaletu na náměstí nemusí být problém, stačí zajít do nejbližšího rychlého občerstvení.....

Čím větší město, tím větší může na takových zařízeních být fronta. Počkal jsem tedy až skupinka "kravaťáků" opustila prostor. Poslední vycházející muž nešetřil nadávkami směrem na zeď vedle umyvadla. Zachytil jsem již něco o vytrhaných nitích ze saka..

Po vykonání nezbytností jsem zaostřil na předcházející situaci. Na zdi byla instalační krabice na omítku s věnečkem. Na krabici opravdu nechal onen muž stopy textilií svého saka. Mne ovšem nezajímalo jeho sako. Stříbrné hlavy šroubů daly totiž tušit něco v nepořádku.

Protože zrovna vadasku u sebe nenosím, vytáhl jsem nabíječku baterií k prověření zlého tušení. Protože rozchod kolíků vidlice nebyl tak široký aby se kolíky dotkly L a N, podstoupil jsem drobné riziko. S myšlenkou, že maximálně vypadne fíčko jsem se dotkl vidlicí nabíječky L a PE.

A hle!

Nabíječce se rozzářily LED diody. Takže nejen odkryté živé části pod napětím, ale také navíc obvod bez proudového chrániče. S přihlédnutím na prostředí toalet a blízkého umyvadla, bych si to dovolil klasifikovat jako trestný čin veřejného ohrožení.

Ale jak už to bývá. Život jde dál. Třeba se nikomu nic nestane, když se nestalo nic doposud. Tedy až na nějaké vytrhané niti o zářezy v krabici......

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.