Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Technické požadavky na výrobky (2.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.10.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Technické požadavky na výrobky (2.)


Technické požadavky na výrobky (2.)
Co se rozumí trhem? Co znamená termín "uvedení na trh"? Zplnomocněným zástupcem osoba usazená v členském státě.... Udělejte si jasno co je to autorizace a autorizovaná osoba!
Pavel Kudrna, ze dne: 7.10.2004

Část druhá DOPLNĚNÍ NĚKTERÝCH ZÁKONŮ
Část třetí ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

Uvedení kostry zákona je zde uvedeno pro představu co zákon 22/97 Sb. řeší, dále bych chtěl vypíchnout a komentovat změny, které vstoupili v platnost od 1.5.2004, to je vstupem ČR do EU.

§ 2 – Základní pojmy
V §. 2 došlo k několika podstatným změnám

f) zplnomocněným zástupcem osoba usazená v členském státě Evropské unie, která je výrobcem písemně pověřena k jednání za něj se zřetelem na požadavky vyplývající pro výrobce z tohoto zákona,

i) notifikovanou osobou právnická osoba, která byla členským státem Evropské unie oznámena orgánům Evropského společenství a všem členským státům Evropské unie jako osoba pověřená členským státem Evropské unie k činnostem při posuzování shody výrobků s technickými požadavky.

výrobcem je míněna osoba kdekoliv na světě

§ 11 - Autorizace
Nové znění odstavce 7

§ 11a – Autorizované osoby
V odst.2 písmeno c) autorizovaným osobám v rozsahu stanoveném nařízením vlády

§13 – byl kompletně přepracován doznění

Nové znění odráží zásadní změnu v tom, že shoda výrobku s technickými požadavky je vyjádřena označením stanoveným nařízením vlády (ve většině případů označení CE) a nikoliv původní prohlášení o shodě nebo ujištění o jeho vydání. Rovněž se zde mimo jiné stanoví povinnost označení výrobku a poskytování dokladů o posouzení shody.

§13b) nový paragraf ve znění

Pokud nařízení vlády stanoví podle § 12 a 13 požadavky, které nepřejímají požadavky stanovené příslušnými předpisy Evropských společenství, neuplatní se tyto požadavky na výrobky, které byly vyrobeny anebo uvedeny na trh v některém členském státě Evropské unie nebo mají původ v některém ze států Evropského sdružení volného obchodu, které jsou současně smluvní stranou Evropského hospodářského prostoru, za předpokladu, že takový výrobek odpovídá

pokud tyto technické předpisy, technické normy, pravidla správné praxe nebo postupy zaručují míru ochrany oprávněného zájmu odpovídající míře této ochrany v České republice.

Paragraf vyjadřuje skutečnost, že výrobky legálně uvedené na trh jednoho státu EU nesmí být odmítnuty k uvedení na trh v ČR na základě stanovování přísnějších např. legislativních požadavků.

§ 17 umožňující ÚNMZ uznávat zahraniční dokumenty a značky byl zrušen.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrotechnický zkušební ústav, s.p. - Pod lisem 129, Praha 8 - Troja - 266 104 317 - certif@ezu.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.