Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Chytrý modul LOGO!


Document Actions
si_logo1.jpg
Málokdo ještě nezná inteligenci ukrytou v modulové krabičce. Co s takovým zařízením? Co obsahuje? Jak se používá a kde vzít více informací?
Igor Nováček, ze dne: 17.11.2003
reklama

Logický modul "LOGO!" je jednoduchým a praktickým automatizačním prvkem v elektroinstalacích, který je dosažitelný prakticky pro každého a jeho aplikace je uživatelsky přívětivá.

Toto zařízení využívá vstupních a časových informací a jednoduše vyplňuje místa aplikačních řešení, která by se řešila více přístroji.

Ve svých začátcích bylo LOGO! určeno jen pro ty nejjednodušší logické a časové funkce. Časem přibývaly další speciální vlastnosti a dokonce i možnost komunikace. S každou generací se vylepšoval vývojový software. Stávající řada, která měla typové označení 0BA3, měla zásadní novou myšlenkou. Jeho modulární struktura umožňovala sestavit vlastní konfiguraci modulu přesně podle požadavků aplikace. S použitím modulárního LOGO! již nemusíte platit za vstupy a výstupy, které nepoužijete nebo naopak, pokud Vám integrované vstupy a výstupy nestačí, můžete LOGO! rozšířit až na 24 vstupů, 16 výstupů a až 8 analogových vstupů.

Vývojoví inženýři šli ještě dál. Nejnovější řada s označením 0BA4 má dvojnásobnou kapacitu paměti pro uložení až 130 bloků programu. To však zdaleka není jediná novinka. Vylepšeny byly víceméně všechny stávající funkce a 4 nové funkce byly přidány. Každá logická funkce může mít nyní až 4 vstupy (oproti třem ve starší řadě), před každý logický vstup je možné předřadit negaci, která nezabírá žádné místo v paměti. Nové LOGO! nemá žádná programová omezení. Můžete použít libovolný počet časových funkcí, analogových spínačů, čítačů apod.
Nově můžete v programu použít funkci posuvného registru, analogovým signálem můžete nastavit hodnotu čítače nebo komparátoru. Nová funkce analogového zesilovače umožňuje normalizovat analogové signály. Otevírají se tak další možnosti použití modulu LOGO! i pro zpracování analogových hodnot.

Kde a k čemu se dá LOGO! například použít?

  • Řízení přístupu,
    sledování dopravních systémů, bezpečnostní systémy, monitorování hladin, řízení pohybu předmětů, monitorování parkovišť
  • Řízení osvětlení
    rodinné domy, administrativní budovy, průmyslové prostory, parkoviště
  • Řízení dveří a závor,
    průmyslové závory a garážová vrata, automatické dveře, bariéry
  • Instalace v domácnosti
    zavlažování, žaluzie a rolety, speciální efekty
  • Topení, chlazení, klimatizace
    kotle, chladící systémy, ventilační systémy, klimatizace
  • Dopravníky
    dopravníkové pásy, výtahy, sila
  • Řízení strojů
    motory, čerpadla, ventily, kompresory, filtrační systémy, průmyslové pily, dělení materiálů, čistící systémy

Co je to LOGO!?
LOGO! představuje univerzální řídicí a spínací modul.

LOGO! zahrnuje:
Řídicí člen
Ovládací tlačítka a zobrazovací jednotku
Zdroj
Rozhraní pro rozšiřovací moduly
Rozhraní pro programování a kabel pro spojení s PC
Předprogramované základní funkce, které jsou při každodenní práci často používané, např. logické funkce, čítače, funkce zpožděného zapnutí/vypnutí, proudová pulzní relé nebo programovatelná tlačítka
Časový spínač
Bitové proměnné (paměťové bity)
Vstupy a výstupy podle typu zařízení

Co umí LOGO!?

Každé LOGO! nabízí 34 předprogramovaných základních a speciálních funkcí pro vytváření uživatelského programu. LOGO! znamená řešení pro aplikace v domácnosti a pro instalaci (např. pro osvětlení schodů, exteriérů a teras, pro rolety, výkladní skříně apod.). Dále pro rozváděče a mechanické přístroje (např. řídicí systémy závor, ventilační systémy nebo vodní čerpadla atd.). LOGO! může být také použito pro speciální řídicí systémy ve sklenících, pro řízení zpracování signálů a po připojení s komunikačním modulem (např. AS-interface nebo KNX/EIB) pro decentralizované lokální řízení strojů a procesů. Pro aplikace v malých strojích a procesech jsou k dispozici speciální verze LOGO! bez ovládacích tlačítek a zobrazovací jednotky.

Jaké typy LOGO! jsou k dispozici?

Základní přístroj LOGO!: 8 vstupů a 4 výstupy
Digitální rozšiřovací moduly: 4 vstupy a 4 výstupy
Analogové rozšiřovací moduly: 2 vstupy
Komunikační rozšiřovací moduly: AS-Interface, KNX/EIB, LON
Jak je možné rozšířit LOGO!?
Maximální možnosti LOGO! jsou 24 digitálních vstupů, 16 digitálních výstupů a 8 analogových vstupů. LOGO! nemá analogové výstupy.

Výběr je na vás!
Použití základního přístroje a rozšiřovacích modulů nabízí přesné přizpůsobení vašim konkrétním požadavkům. LOGO! poskytuje řešení v rozsahu od malých domácích instalací přes malé automatizační úkoly až po rozsáhlé úkoly zahrnující integraci systému sběrnic (např. rozhraní AS-Interface nebo KNX/EIB).
 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933