Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Systém BLOKOR (9.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.10.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Systém BLOKOR (9.)


K čemu byl určen systém Blokor? Jeho výroba začala cca v 1960 a skončila letos (2002) vč.ND. S upouštěním od kompresorových stanic už nedošlo k výrobě jeho nástupce ELBLOK. Blokování přístrojů na 11 pokračování.
Petr Doležal, ze dne: 31.10.2002

Systém BLOKOR byl opět určen pro ovládání tlakovzdušných pohonů odpojovačů. Jeho výroba začala cca v 1960 a skončila letos (2002) vč.ND. S upouštěním od kompresorových stanic už nedošlo k výrobě jeho nástupce ELBLOK.

Blokor se skládal s jednotek QX, která slučovala dva elektroventily s cívkami (zap a vyp) se společným signálním válcem, ovládaným zpětným vzduchem pohonu po jeho dojetí do koncové polohy a pomocným kontaktem, když QX byl v činnosti. Tento kontakt QX byl společný pro zap i vyp a nešlo rozlišit, zda se odpojovač zapíná nebo vypíná. Blokády tudíž nebylo možné rozlišit na zap a vyp. Proto se používá výraz společný: manipulace a blokovací podmínky jsou pro oba úkony stejné. Na nosném rámu dole byl pak montován elmg.ventil QAM (na obrázku není vidět)

Stručné vysvětlení funkce:
Tlačítkem na dveřích nebo elektromagnetem QX otevřeme kuželku a nachystáme příslušnou cestu pro tlakovzduch k pohonu. Současně pomocný kontakt QX pustí do řetězců kontaktů příslušných přístrojů napětí , aby se při dovolených manipulacích toto napětí vrátilo, avšak již na elektromagnetický ventil QAM, který do nachystané cesty vpustí vzduch. Vzduch se dostane až na píst pohonu. Píst se sune do krajní polohy, až v koncové poloze otevře přepouštěcí kanálek, kterým se vzduch vrátí na QX a překlopí signální válec. Tím je úkon ukončen.

Stav odpojovače bylo možno rozlišit elektrickým ukazatelem stavu a nebo přímo přesuvným mechanickým terčíkem, viditelným ve výřezu dveří.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing.Petr Doležal - Fryčajova 149/6p, Brno - Voip 515 533 994 - pedol@volny.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.