Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Chemické výrobky pro elektrotechniku


Document Actions
Článek
Jak využít chemických přípravků...
ze dne: 12.02.2000
reklama

V posledních letech se na náš trh dostává stále větší množství nejrůznějších zajímavých chemických výrobků pro komerční použití v elektronice i příbuzných oborech. Zpočátku se jednalo jen o různá čistidla, později se nabízená škála výrazně rozšířila. V současné době nabídku tvoří někteří tuzemští výrobci i řada dovozců. Kvalita i bezpečnost chemických výrobků je samozřejmě různá a je ovlivněna nejen chemickým složením a zkušenostmi v oboru, ale také řadou dalších drobností, jakými jsou např. balení. U jednoho tuzemského výrobce se např. již delší dobu potýkám s problémem praskajících uzávěrů lahviček s chemikáliemi, který se mu nedaří řešit. V tomto článku bych rád seznámil čtenáře tohoto časopisu s ucelenou nabídkou firmy Kontakt Chemie, která nabízí výrobky v oboru čištění, ošetřování kontaktů, mazání, ochranných vrstev, vodivých povlaků či výrobků pro přípravu plošných spojů. Jedná se o velmi kvalitní produkty s dlouhou tradicí používané v mnoha zemích světa. Jednotlivé výrobky byly vyvinuty pro poměrně úzce specifikované oblasti, čímž se narozdíl od tzv. univerzálních prostředků výrazně zvyšuje jejich účinnost. 

                ČIŠTĚNÍ, OŠETŘOVÁNÍ KONTAKTů
                V tomto prvním dílu se budu věnovat výrobkům v oblastech čištění a v oblasti čištění a ošetřování elektrických kontaktů. Jako formu článku volím popis vybraných chemikálií. Na jiném místě tohoto časopisu naleznete barevnou stránku s fotografiemi uvedených výrobků, které se dodávají (podle typu) v aerosolu 100ml, 200ml, 400ml, některé i v lahvích o obsahu 1l a 5l.

 

ANTISTATIC 100
je přípravek pro odstraňování elektrostatického náboje z různých povrchů, zejména plastů nebo umělých vláken. Nastříkáním tohoto přípravku na příslušný povrch odstraníme efekt hromadění statické elektřiny.

Tím lze v různých provozech zabránit poškození citlivých elektronických součástek, chránit pracovníky před nepříjemnými výboji při dotyku a v případě práce s hořlavinami omezit nebezpečí zažehnutí požáru. Antistatic 100 má definované složení, které nepoškozuje většinu běžných barev, gum ani plastů. Je aplikovatelný na stoly, pláště světlovodů, plastové skříně, koberce, svítidla, gramofonové desky, brýle apod. U některých měřicích přístrojů může výrazně eliminovat chyby měření.

 

DEGREASER 65
je velmi silný odmašťovací a čistící prostředek velmi dobře použitelný v silové elektronice a elektrotechnice při údržbě a čištění elektromotorů a podobných zařízení.

Použitá směs rozpouštědel velmi rychle účinkuje na silné nánosy špíny, mastnoty či vosku. Přípravek se v praxi osvědčil při čištění elektromotorů, generátorů, větších transformátorů, elektromechanických zařízení, stykačů, anténních izolátorů, kabelů apod.

 

DUST OFF, BLAST OFF apod.
je skupina někdy označovaná jako vzduchové prachovky či stlačený "vzduch". Jedná se o výrobky pro odstraňování prachu z různých zařízení.

Ve sprejích samozřejmě není stlačen vzduch, ale nehořlavá směs zkapalněných plynů speciálního složení bez vlhkosti a oleje. Nahrazují těžkopádné čištění tlakovým vzduchem z kompresoru, jsou kdykoliv po ruce, nepodporují oxidaci, nekondenzují, nepoškozují plasty, nátěry, povlaky, při dodržení bezpečnostních zásad je lze použít i v zapnutém zařízení. Použití najdou opravdu všude (i v jiných než elektronických oborech), např. pro čištění spotřební elektroniky, zejména vnitřních dílů magnetofonů, videorekordérů, televizorů, monitorů či počítačů před dalšími zásahy, peněžních strojů, hodinkových mechanizmů, optiky a čoček, konektorů světlovodných kabelů, lékařských nástrojů, holicích strojků apod. Přítomnost takovéhoto spreje v servisní brašně opraváře v terénu výrazně zvýší jeho prestiž u zákazníka, ale zejména usnadní jeho práci. Dodává se několik modifikací: Dust Off 67 s rychlostí vytlačovaného plynu 17,1g/10s, Dust Off 360 se stejnou rychlostí a možností práce i v poloze dnem vzhůru, Jet Clean 360 s rychlostí 19,1g/10s s tryskou pro přesnou aplikaci do konkrétních míst a Blast Off HF s mimořádně silným tlakem - rychlostí 94,4g/10s označovaný výrobcem jako tornádo mezi aerosoly. Ventilky výrobků Dust Off 67 a Dust Off 360 lze opatřit dodávanou plastovou trubičkou pro cílené zaměření do méně přístupných míst. U všech sprejů se stlačeným plynem dochází při práci k expanzním fyzikálním jevům a následnému prudkému ochlazování nádobky. Při delším trvalém používání tento jev způsobuje snižování účinnosti spreje a je třeba chvíli práci přerušit a vyčkat než se obsah přiblíží rovnovážnému stavu. Při dodržení tohoto postupu jsou spreje nenahraditelnými pomocníky při prvotním čištění nebo úplném čištění tam, kde nelze aplikovat kapalné přípravky. 

3-kroková metoda profesionálního čištění kontaktů
Čištění kontaktů je jeden z nejčastějších úkonů při údržbě elektronických zařízení. Přestože existují relé zapouzdřená v ochranné atmosféře, elektronické polovodičové spínače či elektrooptické koncové snímače polohy, často se stále i v nejmodernějších konstrukcích vyskytují elektromechanické kontakty. Důvodem jejich výskytu je zejména cena, ale často také vhodnost použití díky malému přechodovému odporu, vyšší proudová zatížitelnost apod. Jenže kontakty stárnou, usazují se na nich různé nečistoty, samy oxidují apod. Nečistý kontakt pak zvyšuje svůj přechodový odpor a při zatížení se ohřívá, což vede k další jeho degradaci. Zkrátka kontakty je nutné čistit a ošetřovat.

Existuje řada "univerzálních víceúčelových" čistících a mazacích prostředků, ale ty obvykle neplní všechny funkce stejně kvalitně, protože odstranění oxidů, umytí a povrchové ošetření jsou tři zcela různé chemické procesy, které již z principu nelze provádět současně. Proto hovoříme o 3-krokové metodě, kterou popíši ve třech následujících odstavcích. 

KONTAKT 60
Je přípravek na odstranění zoxidovaných povrchových vrstev na kontaktu. Pravidelným čištěním tímto přípravkem zajistíme snížení přechodového odporu, měřením klesl např. při síle 2N z 1000 mohm na pouhých 10 mohm (viz graf).

Odstraněním oxidů omezíme rovněž vznik obloukového výboje, který může vést k trvalému poškození kontaktní plochy. Přípravek nenarušuje kovy, materiály na bázi uhlíku, termoplasty, reaktoplasty izolátory ani jiné podobné materiály, ve své podstatě je dielektrikum, proto nezvyšuje svodové proudy, Pro snadné rozpoznání již ošetřených míst má červenou barvu. Odstranění oxidů z kontaktů pomocí tohoto přípravku je méně namáhavé než mechanické, hlavní předností je však to, že nepoškodí kovové vrstvy na kontaktech.

KONTAKT WL
Poté, co jsme přípravkem KONTAKT 60 odstranili oxidy z kontaktů, je vhodné kontaktní plochy umýt.

T tomu je určen KONTAKT WL, směs rozpouštědel vykazujících vysokou účinnost při odmašťování a čištění elektronických součástek a elektrických kontaktů. Rovněž tento přípravek nenarušuje ostatní běžně používané materiály, je bezbarvý.

 

KONTAKT 61
Je čistící, mazací a antikorozní přípravek pro třetí krok - ošetření vyčištěných kontaktů. Vytváří mikroskopicky tenkou ochrannou vrstvu modré barvy, která chrání kontakty před korozí a posuvné kontakty či vodící lišty před zadřením.

 

Tím se výrazně prodlužuje doba mezi nutným ošetřováním kontaktů, zvyšuje jejich životnost i spolehlivost celého zařízení.

Přípravky Kontakt 60, Kontakt WL a Kontakt 61 jsou tři různé chemikálie koncipované na různých bázích pro odlišné účely. Každý z nich plní výborně funkci, pro kterou byl vyvinut. Sloučením těchto chemikálií do jednoho univerzálního přípravku se účinnost jednotlivých složek sníží a poruší se logické pořadí odstranění oxidů-umytí-konzervace. Proto nemohou být univerzální přípravky stejně účinné jako tato 3-kroková metoda.

 

PŘÍPRAVKY PRO MAZÁNÍ
V elektronických výrobcích se často vyskytují různé pohyblivé mechanické díly - elektromotorky, přítlačné kladky, mechaniky magnetofonů, speciální posuvné kontakty, ozubené převody, teleskopické antény apod., které je pro zachování spolehlivé funkce nutné mazat. Již jsme hovořili o přípravku KONTAKT 61 pro mazání a ochranu kontaktů, nyní pohovořím o některých dalších univerzálních i specifických prostředcích.

 

LUB OIL 88
Je prvotřídní jemný olej ve spreji. Obsahuje v sobě i saponát pro rozpouštění usazených nečistot, inhibitory koroze pro dlouhodobou ochranu, neobsahuje kyseliny ani silikony.

Vytváří vodoodpudivý film, čímž rovněž zvyšuje odolnost ošetřených dílů proti korozi. Je určen pro aplikaci v širokém rozsahu teplot, od -30°C do +100°C. Lze jej použít např. Pro mazání elektromotorů magnetofonů, hydraulických systémů, šicích strojů, ve strojírenství, v železničním modelářství apod.

 

VASELINE 701
Je mazací a antikorozní přípravek s uplatněním v komunikačních zařízeních či v anténní technice. Jedná se o hustší přípravek skelně bílé barvy používaný při konstrukci antén, ve vodících drážkách, pro antikorozní ochranu kabelových svorek (např. Přívodů k autoakumulátoru) a šroubových spojů.

Oproti běžné vazelíně umožňuje tento přípravek velmi snadné a čisté nanášení a při použití dodávané prodlužovací 140mm trubice ventilku i přesnou aplikaci do méně přístupných míst.

 

SILICONE 72
Je kvalitní silikonový viskózní izolační olej chránící před jiskrovým výbojem, zabraňující svodovým proudům a vylučující korónové jevy. Je odolný vodě a proto též velmi účinný jako ochrana proti vlhkosti výbornými dielektrickými vlastnostmi (pevnost 12kV/mm při 20°C).

Je použitelný od -50°C do +200°C. Rovněž se používá jako technologické mazivo při tažení drátů a kabelů, uvolňovací prostředek při formování plastových a kaučukových dílců. Je bezbarvý, obsahuje silikony.

 

URETHAN 71
Vysoce kvalitní jednosložkový urethanový izolační a ochranný povlak pro elektrotechniku a elektroniku.

Stejně jako Plastik 70 má vysokou dielektrickou pevnost, povrchový a měrný odpor, nízkou hodnotu ztrátového činitele. Je odolný vůči vlhkosti a má dokonce protiplísňové vlastnosti. Je jedinečnou kombinací tvrdosti, pružnosti a silné přilnavosti, oproti vícesložkovým přípravkům má výhodu velmi snadného nanášení při vysoké kvalitě ochranného laku. Použitelný na cívky na kotvách elektromotorů, solenoidy, kabely, kryty konektorů,transformátorové svorky, propojky apod. Žlutavá vrstva zasychá po 15-20 minutách, vykazuje dielektrickou pevnost 39 kV/mm a jako reaktoplastový materiál téměř nedovoluje pájení přes vytvořenou vrstvu.

 

EMI 35
Je velice užitečný přípravek pro vytváření elektromagnetického stínění plastových skříní. V rámci zachování elektromagnetické kompatibility je obvykle nejprve potřeba odrušit přívody, ale i potom může vnější elektromagnetické pole působit na elektroniku uzavřenou v plastové skříni či naopak rušení z elektronických oscilačních obvodů může pronikat ven.

Tomu lze účelně zabránit aplikací přípravku EMI 35, nejlépe na vnitřní strany skříňky (krabičky). Vznikne tak měděně hnědavá vrstva, která na vzduchu zasychá již po 30 minutách. Vrstva je díky optimální kombinaci pojiva, inhibitorů koroze a mědi velmi stabilní. Používá se pro stínění počítačů, tiskáren, monitorů, měřicích přístrojů, videomagnetofonů, vysílaček, bezdrátových telefonů apod. Útlum vrstvy 50 mikrometrů je 61 dB (měřeno metodou ASTM ES7-83).

 

ZINK 62
Je galvanická zinková antikorozní vrstva obsahující zinek čistoty vyšší než 95%. Chrání proti korozi a poskytuje všem typům železitých materiálů dlouhotrvající ochranu proti agresivnímu prostředí.

Přípravek je vhodný i pro obnovování již existující ochranné vrstvy, která byla poškozena např. Vrtáním, stříháním, svařováním, šroubováním apod. Vytváří odolný, pružný a elektricky vodivý ochranný film s dobrou přilnavostí ke kovovým podkladům, vykazuje vynikající svařitelnost, neodlupuje se, neobsahuje olovo ani chromany. Vrstva má šedou barvu, je nelepivá za 15 minut a vytvrzená za 24 hodin (při 20°C). Trvale odolává teplotám 200°C. Používají jej firmy dodávající elektřinu, vodu a plyn, dále v pouličním osvětlení, v železničních zařízeních, ve výrobě karoserií automobilů, chrání lodní a pobřežní zařízení před agresivní slanou mořskou vodou. Kolega nedávno vyzkoušel ZINK 62 jako ochrannou vrstvu výfuku svého automobilu. Výsledky však budou zřejmé až po několika letech.

 

Zde uvádíme kontakty k uvedenému tématu.

  dovozce do ČR: Autor textů:
  GM Electronic

Ing. Hynek Střelka

     
     
 
 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Olovo je v současnosti považováno za nebezpečnou závadnou látku. V minulosti se ale využívalo pro vytvoření vodivého spoje mezi součástmi hromosvodu. Čím tedy můžeme v dnešní době nahradit olovo? Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933