Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Chyby při kladení instalačních krků (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.06.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Chyby při kladení instalačních krků


protah11.jpg
V tisku se většinou dočtete co vše, se komu dobře podařilo. Málokdo ovšem se chlubí tím, co nezvládl. Já se s vámi rád podělím o mé chyby, třeba vám, ostatním pomohou se jich vyvarovat..
Jaroslav Borovec, ze dne: 23.06.2003

Na stavbě rodinného domu mého příbuzného jsem měl šanci si zavzpomínat na časy dávno minulé. Jak to již bývá, jedna věc je projekt a druhá je konečné přání investora. Tedy samá změna. Když k tomu připočteme dnešní aplikované systémy jako Instabus, Lexcom Home, EZS, videotelefony...., tak to pak vypadá jako v kabelovém prostoru pod rozvodnou.

Při natahování instalačních trubek větších délek je určitě dobré jednoduše zapomenout na velikosti menší než "20". Při délkách nad 15m při několika (i drobných) ohybech vám může vzniknout nepřekonatelný problém. Ten způsobí na takových délkách tření vodičů o trubku.

Rozhodně doporučuji mazat. Použijte například instalatérský lubrikant, který je opravdu vhodné použít na velkých vzdálenostech a při 80% zaplnění světlosti trubky.

Zedníky přestanete mít rádi pokud vám konec trubky ohnou do ostrého 90° úhlu pod venkovní omítku. Určitě je potřeba mít trubky dobře fixované pod omítkou, v betonu, nebo při volném uložení alespoň dobře vysvazkované po 10-15cm. Naopak vůbec nebyl problém se spletenými krky "do vánočky", (jak se zmiňoval čtenář v diskuzi), nebylo jich v závěru tolik a navíc na krátkých trasách...

Naopak mohu potvrdit, že pečlivé hrobečkování "mastným" betonem se opravdu vyplatilo. Protože "zedníci" (určitě pouze na této stavbě) v práci nemusí používat mozek a zničí cokoliv, co stojí v cestě.

Protože tato stavba byla poměrně náročná na délky použitých SYKFY a JYSTY, museli jsme řezat jsme krky u stropu. K tomu je vhodný prostor, kde bude strop z minerálu. Tedy rastr 600x600, který lze dle potřeby odkrýt. V každém případě mohu jen doporučit střední a vyšší pevnost trubek, a pokud se budete rozhodovat o instalované velikosti trubky, dejte větší. Možná neušetříte finance, ale čas a nervy určitě.

Co s problematickou trubkou, která nejde protlačit perem?
Pokud není trubka přímo ucpaná, pomůže vysavač, závaží, vata, pevná bavlnka. Tou protáhnete popř. silnější provázek a tím již bez problémů zatáhnete protahovací pero. Na konec pera chce dobře vyvázat protahované vodiče a kabely, přelepit hladkou páskou a pak ještě dobře namazat lubrikantem. Přes to všechno, některé délky jsme ve finále potahovali třeba po centimetrech!

Co s trasou, kam nelze protáhnout vodiče CY?
Pokud jste instalovali špatnou velikost trubky, resp. dodatečně jste si vzpomněli, že je třeba v trubce více vodičů, tak při velké % zaplněnosti a více ohybů skončíte v polovině a a budete rádi, že to půjde zpět. Na obrázku vidíte brutální páčení vodičů z trubky. Pokud chcete předejít takové situaci vyměňte vodiče CY za CYA.

Vysavačem tkaničku....
... je dobré protáhnout, tam kde jsou ohyby příliš ostré, nebo tam, kde se nechce protahovací pero ohnout. Ale nedomnívejte se, že byste poté neprotáhli pero! Vtaženým provázkem zatáhněte pero vždy! Nikdy se nepokoušejte protahovat vodiče nebo kabely vtaženým provázkem! Provázek sice může mít pevnost, ovšem jeho hrana má velký odpor a funguje jako dobrý pilník. Zařeže se do trubky v místech ohybu a problém je na světě! Tedy provázkem vždy zatáhnout nylonové protahovací pero, a na něj pak teprve vtahované vedení.

Jak jsem navazoval vedení na protahovací pero?
Samozřejmě také hodně záleží na skutečnosti, jak připevníte vtahované vedení na nylonové pero. Vodiče CY 1,5 až 4 nejsou problémem. Ovšem ne vždy protahujete pouze vodiče. Pokud vše navážete najednou, může vzniknout útvar, který pak neprojde v zatáčce. Jiná varianta může vzniknout tehdy, pokud místo navázání bude delší a neohebné, v takovém případě skončíte u prvního ostrého kolena. Dejte si práci s promyšleným a pečlivým navázáním, vše pak zpevněte lepicí páskou (při zachování ohebnosti) a namažte protahovacím lubrikantem.

Doporučení:
Můžete při protahování dozvědět, že zedníkovi vypadla z krabice přisádrovaná trubka, a on ji omylem zasunul do vedlejší krabice. To je ovšem ta lepší varianta. V pracovně jsme po chvíli archeologie odhalili pokus o mumifikaci sdružené instalační krabice. Byla dobře vyplněna omítkou, tak že jste ji jednoduše poklepem nenašli. Všechno fotografujte. Dnes v době digitálních fotoaparátu archivujte vše. Je až neuvěřitelné, jak vám pak taková informace kudy trubka vedla, nebo kam až zasahuje překlad, pomůže.

Pamatujte na počty ohybů! Pravidlo, že po dvou ohybech má být protahovací krabice! Ale ty ohyby mohou být jakékoliv, tedy pokud podcházíte trubkou jinou trubku už se jedná o dva ohyby, které vám vytvoří těžce překonatelnou překážku!

Přeji vám všem tento spokojený pohled na zásuvku s dvěma obvody a sběrnicí....

Pokud máte tip na další chyby, pošlete nám je....

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.