Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Stotisící jistič na cestě z OEZ do Ameriky


Document Actions
Stotisící jistič na cestě z OEZ do Ameriky
Za účasti skupiny novinářů byl v pátek 5. října 2012 dokončen a vyexpedován stotisící vzduchový jistič. Těmito přístroji zásobuje letohradská firma pod označeními Sentron a Arion zákazníky Siemens a OEZ po celém světě. Produkce vzduchových jističů je specifická tím, že jsou důsledně vyráběny pro konkrétního zákazníka. Jak také jinak, když teoretický počet možných provedení takovéhoto přístroje je ...
Komerční sdělení, ze dne: 18.12.2012


Za sedm desítek let působení na trhu se společnost OEZ stala z výrobce jističů a pojistek komplexním dodavatelem produktů a služeb v oboru jištění elektrických obvodů a zařízení nízkého napětí.

Firma disponuje vlastními výrobními a vývojovými kapacitami, úzce spolupracuje s výzkumnými institucemi a vysokými školami.




Obr. 1. Letohrad: roste nová zkušebna


Společnost byla založena v roce 1941 a výstavba závodu v místech současného sídla společnosti započala roku 1949. V roce 1952 se v názvu firmy poprvé objevila tři písmena: OEZ – Orlické elektrotechnické závody.

V roce 1994 se OEZ stalo soukromou, ryze českou firmou. Dynamický rozvoj společnosti předznamenal vstup silného zahraničního partnera. Tím byl v roce 2007 koncern Siemens. Pod jeho vedením společnost OEZ kompletně inovovala a rozšířila výrobní program. Společnost se tak postupně zařadila k vedoucím firmám na trhu středoevropského regionu. Významně také vzrostl i počet zaměstnanců. Firma se svými 1.650 pracovníky významně ovlivňuje zaměstnanost na Orlicku.

Výrobky OEZ nacházejí uplatnění v energetice, průmyslu, infrastruktuře i bytové výstavbě. Neodmyslitelnou součástí nabídky jsou rozsáhlé servisní služby a technická podpora. Veškeré činnosti jsou plně zaměřeny na uspokojování požadavků a potřeb zákazníků.

OEZ dnes

Základna pro vývoj i výrobu se nachází v Letohradě, mimo tuto lokalitu má OEZ další výrobní závody v Králíkách a Žamberku. Areál letohradského závodu se dlouhodobě rozvíjí. V současnosti např. vzniká nová zkušebna (obr.1), která zajistí kapacity zkoušení i pro rostoucí objemy výroby. Nejmodernějším výrobním provozem je hala výroby vzduchových jističů (ACB), uvedená do provozu před dvěma lety. Byla sem převedena výroba z Berlína a společnost OEZ se tím stala jediným výrobcem tohoto sortimentu ve skupině Siemens.

Charakteristická pro tuto výrobu je absence jakýchkoliv skladových prostor. Subdodávky skladuje a přiváží a hotové výrobky odváží několikrát denně vozidlo logistické firmy, která provozuje sklad mimo areál OEZ a zajišťuje distribuci hotových výrobků odběratelům.



Obr. 2. Montážní linka vzduchových jističů



Obr. 3. Ing. Roman Schiffer (první zleva) společně s novináři při prohlídce výroby

Pro výrobní areál v Letohradě je charakteristická ještě jedna vlastnost: dokonalý pořádek a jinde málo vídané disciplinované chování zaměstnanců. Firma totiž v červnu 2012 zažádala o status Oprávněného hospodářského subjektu(AEO – Authorized Economic Object). Jde o program tzv. celní bezpečnosti, usnadňující vývozní aktivity. Společnosti s tímto statusem nejsou tak často podrobovány kontrolám, resp. kontroly jsou plánované.

Pro společnost tak proexportně orientovanou, jakou je OEZ, jde o významné zjednodušení činnosti. Mimo jiné je součástí tohoto programu také důsledná identifikace všech osob pohybujících se v areálu společnosti – jak zaměstnanců, tak návštěvníků.


Obr. 4. Jistič


Obr. 5. Testovací pracoviště


Obr. 6. Poslední pracoviště montážní linky

Chilská stopa v OEZ
Za účasti skupiny novinářů byl v pátek 5. října 2012 dokončen a vyexpedován stotisící vzduchový jistič. Těmito přístroji zásobuje letohradská firma pod označeními Sentron a Arion zákazníky Siemens a OEZ po celém světě. Produkce vzduchových jističů je specifická tím, že jsou důsledně vyráběny pro konkrétního zákazníka. Jak také jinak, když teoretický
počet možných provedení takovéhoto přístroje je 1024 (jeden kvadrilion). Proto je také možné s jistotou říci, že jubilejní kus obdrží zákazník v Santiagu v jihoamerickém Chile.

Moderní hala na výrobu jističů ACB je celá v podstatě jedinou výrobní linkou (obr. 2). Novináře při návštěvě výrobní haly doprovodil i generální ředitel OEZ, Ing. Roman Schiffer (obr. 3). Jističe při putování montážní linkou vznikají doslova z jednotlivých komponent (obr. 4). Na posledních pracovištích je jistič osazen dle požadavků koncového zákazníka. Jsou munastaveny odpovídající jmenovité hodnoty a parametry. Potom jistič postupuje na kompletní testování (obr. 5) a zabalení pro koncového zákazníka.


Obr. 7. Potvrzeno! Generální ředitel vkládá certifikát do obalu jubilejního jističe

Obr. 8. Tento je jubilejní

Článek vyšel také v časopise ELEKTRO 11/2012.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hledáte podrobné informace o tom, jak si vybrat správný jistič, jaké příslušenství k němu můžete získat a jaké má technické parametry? Jaká je možnost přizpůsobení různým potřebám? S čím jsou 3WA kompatibilní? Jak dalece se dají jednoduše upravovat nebo rozšiřovat. V tomto materiálu nalezneme popis online nástroje k jejich konfiguraci. Lepší ovládání a dohled nad spotřebou energie. Krátké pozastavení sledujte zde ...
Měsíc březen je tradičně hlavní informační sezónou. V březnu získáváme nejvíce informací z celého roku a OEZ si k tomuto období připravil opět silné dávky svých přednášek. Jaká budou témata? Letos bude řeč i o pravidlech připojování jističů v rozvaděčích! Co bude k vidění a testování? Například funkční záskokový automat, retrofit s novým jističem 3VA27, způsob ovládání motorového pohonu jističe 3VA ... Ve kterých městech přednášky budou? A konečně, jak se přihlásit?
Technický sešit poskytuje informace o nadproudových spouštích jističů 3VA, včetně detailních technických specifikací, nastavení a aplikací. Obsahuje popisy termomagnetických a elektronických nadproudových spouští, průvodce pro nastavení vypínacích charakteristik, přehled provedení nadproudových spouští a specifické informace o jednotlivých typech nadproudových spouští. Dokument je užitečný pro technické specialisty a inženýry zaměřené na ochranu elektrických obvodů a optimalizaci jejich výkonu. Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933