Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Cesta elektromobilem kolem světa za 80 dní ... (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.09.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Cesta elektromobilem kolem světa za 80 dní ...


Cesta elektromobilem kolem světa za 80 dní ...
... je tu opět! Filozof Jiří Vlk plánuje nové dobrodružství. Málokdo si dokáže představit zeměkouli obletět, přeplavat či objet vozidlem. Natož elektromobilem! Jirka má svůj první objezd planety za sebou a připravuje další. Před kamerou prozrazuje, co vše si chce s sebou přibalit tentokrát. "Pádla, šnorchl, plavací vestu, skafandr, odpuzovač proti žralokům", prozrazuje. Jirkova rekordní Tesla však zažila brutální autonehodu, ale na vrakoviště se nedostala. A co může asi každého zajímat je skutečnost, že se posádka teprve sestavuje!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.09.2019




V elektromobilním stánku Jirky Vlka máme čerstvou informaci o tom, že hledá spolujezdce k cestě kolem světa elektromobilem.


Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jiří Vlk
Nový ročník se pojede příští rok. Je to po 4 letech co se konala minule, bude se překonávat nový světový rekord, kdy hlavní rozdíl bude v tom, že teď je podmínka převést auta a lidi přes oceány bezemisní cestou. Tzn., že se na to staví elektrický solární katamarán, minule jelo 11 posádek, teď se počítá s 20 posádkami, kteří se naloží na katamarán a ani lidi nebudou moct přes oceány letadly.

Chápu to dobře, že kromě baterií a elektromobilu musíš mít ve výbavě pádla?

Jiří Vlk
Pádla, šnorchl, plavací vestu, skafandr, odpuzovač proti žralokům apod.

Pěkný elektromobilní přesah ve stručnosti. Dobře, vrátím se zpět k tvé jízdě, ty máš nové auto?
Jiří Vlk
Jak víš, provozuji park exkluzivních elektromobilů, kde si nás firmy mohou najímat a máme tam 2 Xkové Tesly, jednoho Roadstera a jedno eSko. Ještě bych chtěl na cestu kolem světa nové eSko se silnější baterií.

Já jsem chtěl připomenout tvého supermana, který objel svět, že byl rozstřelen?
Jiří Vlk
Rozstřelen, ale ne zastřelen. Pojišťovna ho chtěla zastřelit, chtěla ho dát jako totálku. Já jsem se bránil. Smetl nás kamion. V noci, zřejmě usnul, takže jsme prolítli cedulemi na dálnici, abychom se nestřetli s kamionem a už asi 4 měsíce se opravuje v servisu.

Pojedeš s touto Teslou, nebo jinou?

Jiří Vlk
Chtěl bych s jinou, protože tam budou speciální podmínky. Strávíš na nové cestě 50 dní na oceáně. Budeš mít 30 dní na objetí planety 30 000 km, pojedeš každý den přes tisíc kilometrů a potřebuješ na to silnější baterku. Tam bude i pravidlo, že posádky budou muset dokázat, že z bezpečnostních důvodů používaly po cestě autopilota.

Už máš spolujezdce, nebo nemáš?
Jiří Vlk
Nemám spolujezdce, bude se vypisovat konkurz, nebo hledám. Nabídky jsou. Na druhou stranu, když to trvá 80 dní, tak ne každý se na takovou dobu může uvolnit. Budeme tentokrát vybírat líp než minule. V roce 2016 to byla historicky největší elektromobilní událost celosvětově. Toto bude tím pádem zachováno a svědčí o tom i to, že na tento závod se dali dohromady jako patroni závodu, organizátoři všech největších evropských závodů, co se konají.  Švýcar, Palmer co organizuje Wave, ten se stává hlavním manažerem. Potom ten, co organizuje E-tour Evropa, 3000 km kolem Evropy, ten se dokonce stane jezdcem kolem planety, že bude… tito lidé se spojují. Také je to o tom, že je tam o 20-25 tisíc vyšší startovné než minule, euro.

Já jsem si říkal… já bych s tím Jirkou jel kolem světa. Ale teď, když slyším že bych potřeboval pádlo, repelent proti žralokům… ty já z toho mám strach už teď.
Jiří Vlk
Potřebuješ s sebou hlavně sponzora, který nám to pomůže zafinancovat. Tím se obracím na diváky Elektriky, kdyby se někdo chtěl stát partnerem a chtěl si udělat promo u prince Alberta, který nás bude oceňovat a dalších významných osobností, tak se k nám můžete přidat. Přijet, nechat se svézt, jednu etapu cestovat s posádkou, udělat si promo.

My v redakci ti fandíme a máme tě na Elektrika.tv pod lupou. Hodně štěstí!

Jiří Vlk
Super, díky.



TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.