Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: České technické normy pod lupou (4/4) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 17.08.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

České technické normy pod lupou (4/4)


České technické normy pod lupou (4/4)
Samozřejmou věcí je zpráva o revizi. Při zvážení dvou hledisek a podle charakteru zařízení, je třeba rozhodnout, zda zaznamenávat všechny výsledky měření a zda také uchovávat všechny zprávy o pravidelných revizích. U revizí rozsáhlejších zařízení to je možno doporučit.
Michal Kříž, ze dne: 17.08.2006

České technické normy a technická normalizační informace pro revizi elektrických zařízení a instalací (ČSN 33 1500, ČSN 33 2000-6-61 ed. 2 a TNI 33 2000-6-61) a jejich využívání v praxi.

... dokončení

Zpráva o revizi
Samozřejmou věcí je zpráva o revizi. Ta je uvedena nejen v ČSN 33 1500, ale nově - na mezinárodní i evropské i české úrovni - již nově i v lEC 60364-6-61, v HD 384-6-61 a tím pádem i v ČSN 33 2000-6-61. Pokud se týká požadavků na obsah revizní zprávy, uplatňují se dva rozdílné názory, z nichž každý může mít své opodstatnění.

První názor - snížit obsažnost zprávy,
a tím zvýšit její vypovídací schopnost pro laiky ­je zdůvodňován tím, že je zbytečné opakovat v každé zprávě o revizi výsledky měření, které se stále opakují - od první revize jsou stejné a v podstatě ukolébávají toho, komu jsou určeny. Opticky zvyšují obsažnost zpráv. Proto je zdůrazněno, aby se ve zprávách neustále neopakovaly stejné hodnoty, uvádět jenom ty, které se liší od předchozích. Z toho důvodu se také nepokládá za nutné uchovávat zprávy o pravidelné revizi po delší dobu, než do další pravidelné revize a do zprávy o pravidelné revizi zaznamenávat skutečnosti (výsledky měření), které se od předchozích neliší.

Druhý názor vyžadující obsažnost revizní zprávy
je zdůvodňován tím, že je ovšem záhodné některé výsledky získané při pravidelných revizích uchovávat, protože z nich může vyplývat skutečné poznání o vývoji určitých hodnot pro provoz elektrických zařízení důležitých.

Při zvážení obou výše uvedených hledisek a podle charakteru zařízení, je třeba rozhodnout, zda zaznamenávat všechny výsledky měření a zda také uchovávat všechny zprávy o pravidelných revizích. U revizí rozsáhlejších zařízení to je možno doporučit.

Revize jako součást systému zajišt'ování bezpečnosti technických zařízení
Z výše uvedeného vidíme, že technická norma ČSN 33 2000-6-61 patří do celého systému zajišťování bezpečnosti technických zařízení. O tom, jak je tento systém složitý, a jak do něj zasahuje množství vlivů, nám může poskytnout určitou vzdálenou představu následující obrázek.
Na tomto obrázku nám samozřejmě chybí spousta dalších činitelů, vlivů, osob právních i fyzických i jiných, které mají na proces výroby vliv. Především však nemůže vyjádřit vzájemné vztahy a vazby mezi výrobci dodavateli, revizními techniky, provozovateli, které jsou jednak formální - dané zákony, předpisy a normami a především pak neformální, zajišťující hladkou spolupráci všech složek na zajištění bezpečného provozu elektrických instalací i zařízení.

Závěr
Účelem této informace bylo podat jenom některé postřehy jednak z normy pro revize elektrických instalací (ČSN 33 2000-6-61) v návaznosti na obecnější normu pro revize elektrických zařízení (ČSN 33 1500) a vysvětlující technické normalizační informace nejen k těmto normám, ale i k celému technicko právnímu rámci, v němž jsou jak uvedené normy, tak samotné revize zasazeny.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o. - Gorkého 2573, Pardubice - 724 085 644 - info@in-el.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.