Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: České technické normy pod lupou (3/4) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.08.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

České technické normy pod lupou (3/4)


České technické normy pod lupou (3/4)
V souvislosti s podmínkami spojenými s možným prodloužením lhůt pravidelných revizí je vhodné se zmínit i o související poznámce v příloze F mezinárodní normy. Za důležité je totiž možno považovat i to, že pravidelné revize se mohou u rozsáhlých instalací (např. ve velkých průmyslových závodech) nahradit odpovídajícím bezpečnostním režimem průběžného sledování a preventivní údržby ...
Michal Kříž, ze dne: 11.08.2006

České technické normy a technická normalizační informace pro revizi elektrických zařízení a instalací (ČSN 33 1500, ČSN 33 2000-6-61 ed. 2 a TNI 33 2000-6-61) a jejich využívání v praxi.

... pokračování

Přílohy ČSN 33 2000-6-61 se věnují:
A - měření izolačního odporu nebo izolační impedance podlah a stěn vůči zemi nebo ochranným vodičům. Tady je důležité, že ve střídavých sítích se měří izolační impedance, protože kapacitní proud podlah může být značný a i při vyhovujícím izolačním odporu může být nebezpečný;
C - měření odporu zemniče - používá se běžná Wennerova metoda. V textu normy (čl. 612.6.2) se připouští zjišťování odporu i měřením impedance zemní smyčky;
E - vysvětluje, jak chápat ustanovení normy. Pokud se týká prohlídek, je zaměřena na důležitost protipožárních opatření - přepážek a těsnění, ochrany před tepelnými účinky, ochrany před požárem; kontrolují se jistící prvky podle kapitoly 43 ČSN 33 2000 a zda jsou řádně instalovány proudové chrániče podle oddílu 482. Ověřuje se též odpovídající spojování vodičů (odpor spojení by neměl být větší než odpor spojovaného vodiče délky 1m). Z dalších velmi užitečných rad a pokynů je třeba se zmínit o požadovaných opatřeních z hlediska eliminace sníženého izolačního odporu za nepříznivých podmínek prostředí (hlídače izolačního stavu, citlivé proudové chrániče). O hodnotě impedance smyčky rovnající se dvěma třetinám podílu U0 /Ia, kterou je dobré naměřit, abychom měli jistotu, že je poruchová smyčka v pořádku není třeba se rozepisovat. Snad jen, že při hodnotě vyšší, ale nepřesahující uvedený podíl, je třeba provést trochu podrobnější rozbor, jehož postup je v normě naznačen. V TNI je rozvedena informace vztahující se k měření odporu ochranných vodičů, které se považuje za alternativní k měření impedance smyčky. Toto doplnění je obsaženo v mezinárodní normě, ne však již v evropské a naší normě.

Revize a ČSN 33 1500
Další obsažná informace v TNI se týká ČSN 33 1500, která se považuje z hlediska provádění revizí elektrických zařízení za základní normu. Novou právní úpravou řízenou především zákonem Č. 22/1997 Sb. se značně zjednodušil výklad článku 2.1 ČSN 33 1500 pro elektrická zařízení, kterými jsou výrobky ve smyslu tohoto zákona. Pro ověřování výrobků platí tento zákon s příslušnými nařízeními vlády. Ke stanoveným výrobkům výrobce před jejich uvedením na trh vydává písemné prohlášení o shodě (resp. ES prohlášení o shodě) a umísťuje na ně označení CE (popř. jiné označení). K výrobkům, které nejsou stanovenými (což není případ elektrických zařízení, pro něž platí nařízení vlády Č. 17/2003 Sb.), musí výrobce ve smyslu zákona Č. 102/2001 Sb. vypracovat potřebnou dokumentaci. Na toto ustanovení navazují i požadavky ČSN 33 2000-6-61. Účelem ustanovení článku 2.1 ČSN 33 1500 je, aby se při výchozí revizi neopakovaly zkoušky, které již provedl výrobce. V praxi to znamená, že jednotlivé elektrické předměty, stroje a přístroje opatřené některým z výše uvedených dokladů není třeba při výchozí revizi přezkušovat. V zásadě se ověřuje celá instalace a u jednotlivých použitých elektrických předmětů, strojů a přístrojů se při prohlídce elektrického zařízení předcházející zkouškám ověřuje, že nebyly poškozeny. Aby se mohlo předpokládat, že elektrické předměty byly před uvedením na trh a tím před použitím v elektrických zařízeních řádně vyzkoušeny, je nutné se o tom přesvědčit přezkoumáním značení nebo certifikátů. Zkušenosti ukazují, že je-li na výrobku jenom označení CE, nemusí to postačovat, takže se doporučuje ověřovat, zda jsou na výrobku i značky některých akreditovaných zkušeben. Je vhodné ověřovat též příslušné doklady (například doklad akreditované zkušebny) o tom, ze tyto předměty odpovídají normě. Tento postup je v souladu i s ČSN 332000-6-61, která v článku 611.2 uvádí možnost přesvědčit se o tom, že trvale připojené elektrické předměty vyhovují bezpečnostním požadavkům příslušných norem pro zařízení, přezkoumáním značení nebo certifikátů.

Další vysvětlivky jsou zaměřeny na případy rekonstrukcí elektrických instalací, jejich oprav, uvedení zařízení pod napětí ještě před ukončením výchozí revize atd. Pokud se týká revizí zařízení sestavovaných po částech, je účelné, aby doklady o provedených zkouškách jednotlivých části elektrických zařízeni byly podkladem pro provedení výchozí revize celého elektrického zařízeni.

Pokud se týká pravidelných revizí, jejich lhůty určené s ohledem na prostředí podle dříve platné ČSN 33 0300 byly nově převedeny na lhůty určené podle vnějších vlivů určených podle ČSN 33 2000-3. Účelem doplněné tabulky tedy nebylo změnit lhůty stanovené podle dříve platné normy, ale umožnit určení těchto lhůt, jestliže jsou určeny vnější vlivy v souladu s ČSN 33 2000-3, což bude v současné době stále běžnější případ a je možno předpokládat, že za určitou dobu již budou lhůty revizí určované již jenom podle vnějších vlivů.

Převedení tabulky 1 v ČSN 33 1500 na hlediska vnějších vlivů podle ČSN 33 2000-3 vyvolalo potřebu zveřejnění a uplatnění dalších poznatků ohledně pravidelných revizí elektrických instalací. Ty se nashromáždily, aniž bychom si to příliš uvědomovali, během posledních několika let. Mění se skladba spotřebičů, způsob jejich užívání i uživatelé elektrických instalací. V současné době se nejen u nás, ale i v ostatní Evropě stále intenzivněji hledá cesta, jak pravidelně revidovat i elektrické instalace v bytech, protože v nich se objevují ty závady, které se z hlediska, ať už osob nebo majetku projevují nejnebezpečněji.

V souvislosti s podmínkami spojenými s možným prodloužením lhůt pravidelných revizí je vhodné se zmínit i o související poznámce v příloze F mezinárodní normy. Za důležité je totiž možno považovat i to, že se nepodařilo v plné míře prosadit moderní hledisko z informativní přílohy F evropské normy HD 384-6-61, totiž že pravidelné revize se mohou u rozsáhlých instalací (např. ve velkých průmyslových závodech) nahradit odpovídajícím bezpečnostním režimem průběžného sledování a preventivní údržby instalací, které provádějí osoby znalé. Toto hledisko je zmírněno na úroveň, kterou připouští již čl. 3.3 ČSN 33 1500:1990, totiž že v organizacích s vlastním řádem preventivní údržby, ve smyslu článku 3.4
ČSN 33 1500:1990, lze prodloužit lhůty pravidelných revizí až na dvojnásobek. (Revize i v těchto případech byly zachovány údajně proto, že se jako dogma vzal pro tento případ § 134a odst. 1c) zákoníku práce, kde se uvádí, že stroje, technická zařízení, dopravní prostředky, přístroje a nářadí musí být pravidelně a řádně udržovány, kontrolovány a revidovány.)

Ještě jedna věc se ukazuje jako významná i v souvislosti s ČSN EN 50110. V čl. 3.4 ČSN 33 1500 je zmíněn pověřený pracovník, coby ten, který musí být o výsledcích pravidelných kontrol a o odstraňování závad informován (záznam o těchto úkonech jím musí být podepsán. Pověřený, jinak řečeno odpovědný pracovník, je osoba, která je seznámena s provozem zařízení a stará se o jeho bezpečnost. Je nanejvýš účelné, aby odpovědnost za určitou oblast - a v tomto případě za bezpečnost elektrických zařízení - nebyla dělena. Nejlepší je, když tuto oblast v podniku má na starosti jeden pracovník, a to po relativně dlouhou dobu, aby mohl sledovat zařízení a mělo něm potřebný přehled. (Srovnej též s definicí 3.2.2 v ČSN EN 50110-1 (34 3100) - osoba odpovědná za elektrické zařízení: osoba, pověřená přímou zodpovědností za elektrické zařízení; část odpovědnosti může být převedena na jinou osobu než pověřenou.)

Postup revize je v ČSN 33 1500 upraven v souvislosti s požadavky bezpečnosti, aby to odpovídalo předpisům, kterými se uplatňují požadavky zákona č. 22/1997 Sb. Základními požadavky bezpečnosti jsou míněny tytéž požadavky, které jsou uvedeny v příloze 2 k nařízení vlády č. 17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí. (Uvedená příloha odpovídá též příloze I směrnice 73/23/EHS).

... pokračování

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
IN-EL, spol. s r. o. - Gorkého 2573, Pardubice - 724 085 644 - info@in-el.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.