Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Čemu se říkalo prstencový zemnič? A jaký má název dnes?


Document Actions
Čemu se říkalo prstencový zemnič? A jaký má název dnes?
Čemu se říkalo prstencový zemnič? A jaký má název dnes? Touto otázkou jsme zaskočili nejednoho dotazovaného, ale nakonec jsme došli k společné definici velice rychle ... nevím ... jako definice prstencový zemnič, abych pravdu řekl, tak mi to také úplně přesně moc neříká ... nevím jestli se to v minulosti používalo ... prstencové zatmění slunce a to bych ti třeba popsal, ale prstencový zemnič mi dělá trošku problém ... také jsem se s tím ještě nesetkal, nevím kam na tyhle výrazy chodíš ... obvodový zemnič neboli okružní ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.08.2022
reklama


--- přepis mluveného slova reportáže ---

David Černoch
Prstencový zemnič není nic jiného než obvodový zemnič. Obvodový zemnič pro mě je něco kolem dokola. Asi jde o definici z dřívějších norem. Může se to stále vyskytovat, ale pro mě není prstencový zemnič nic jiného než ekvipotencionální kruh. Je to vnější a vnitřní část kruhu, kdy vytvoříme prsten kolem nějakého zařízení. Ať je to ve stejné nebo v různé hloubce, jestli to bude 50cm, 70cm nebo každý bude trošku jinak. Je to o řízení potenciálu. Vytvoříme jeden, druhý kruh, vytvoříme prstencový zemnič.

František Kosmák
Buď to bude pásek FeZn 30/4 nebo to bude kulatina FeZn 10mm.

Dalibor Šalanský
Když si představím třeba větrnou elektrárnu, obrovský sloup, tak ten je v nějakém základu, kde je milion armovacích želez, které ale pořád jako zemnič nestačí. Tak se kolem základu ukládají další okružní nebo prstencové zemniče, které se ještě vzájemně propojují a opět vzniká poměrně velká plocha i do velké vzdálenosti od takového základu větrné elektrárny. Prstenců je složených paralelně několik a vzájemně se ještě propojují. Zemnič pro větrnou elektrárnu je poměrně složitý, ale asi by se tomu dalo říct prstencový zemnič.

Oldřich Morávek
Předpokládám, že je to obvodový zemnič, který mi obkrouží chráněný prostor, chráněný objekt. Využiji toho, že uvnitř uzavřené smyčky mám výrazně nižší krokové napětí. Spáry navzájem jsou v podstatě zanedbatelné a tak mi to zajistí lepší ochranu prostoru.

Jan Hájek
Předpokládám že to je výraz pro provedení okružního zemniče kolem vysokého objektu. Ať už je to větrná elektrárna nebo to může být nějaká věž nebo stožár. Prstence uzemnění, které jsou kolem takového vysokého objektu, mají sestupnou tendenci pod zem, tak aby se ještě řídil potenciál na povrchu a omezovalo se krokové napětí.

Radim Strycharski
Jediné co mě napadá, je to zemnič, který má asi nějaký kruhový tvar. Zřejmě se nachází třeba u nějakého stožáru. Kolem nějakého jednoho bodu kolem kterého tvoří obvod. A tvoří práh, který je ze všech stran přístupný a ze všech stran má stejný potenciál, protože tvoří kruh. Třeba je to součást zemniče určeného k řízení potenciálu.

Ukládá se prstencový, dnes obvodový zemnič, jen do hlíny nebo i do betonu?
David Černoch
Může být i v betonu. Ale v tu chvíli je to základový zemnič. Pokud je to armovaná část, tak nedává smysl. Pokud je to nearmované a je to čistý beton, tak je to základový zemnič.

Mezitím co se fyzikální zákony nemění, používané názvosloví změnám podléhá. Jaký předmět mám na mysli, pokud se zeptám, jakou jsi měl známku ze silozpytu?




Jak na toto téma zněl obsah dobové technické literatury?
Prstencové zemniče (Václav Novotný 1970)
Je to v podstatě hloubkový zemnic, který se ukládá na dno výkopu po obvodě betonového základu nebo pod betonový základ. Jako vodiče se používá nepozinkované betonářské oceli o prům ěru 14 až 20 mm. Je možno použít též různých odpadových profilů, které však musí mít dostatečný průřez, aby zemnic splňoval podmínku životnosti uzemňovacího zařízení. Vodič je svařen v uzavřený obdélníkový nebo čtvercový tvar.

Rozměr a tvar je dán velikostí a tvarem betonového základu. Na protilehlých stranách ve vzdálenosti asi 30cm od okrajů jsou přivařeny dva připojovací pozinkované pásy 30x4mm pro připojení ke stojinám stožáru.

Vzhledem k tomu, že beton je prostředím, ve kterém je prstencový zemnič uložen, je otázkou, do jaké míry je beton vhodným vodivým prostředím. Měrný odpor betonu se může pohybovat uvnitř velmi širokého rozmezí, především v závislosti na vlhkosti, ale též na teplotě a kvalitě betonu. Měrný odpor zcela suchého betonu je řádově 1M ohm/m, zatímco hodnota mokrého betonu může klesnout až na 10 ohm/m.

Praktická měření v různých prostředích provedlo Finské sdružení elektráren ve spolupráci s firmou IMATRAN VIMA OY. Zkušebními kusy byly čtyři čerstvé betonové krychle různé kvality o délce stran 20cm. Aby bylo usnadněno měření odporu, byly dvě protilehlé strany betonových krychlí galvanicky pokoveny.

Z naměřených hodnot bylo možno usoudit, že měrný odpor betonu se pohyboval ve velmi širokém rozmezí, 94 až 3 650 ohm/m. Největší hodnoty byly naměřeny v období zimních mrazů a letního sucha. Průběh naměřených hodnot v závislosti na ročním období se podstatně neliší od průběhu změn měrného odporu půdy v závislosti na ročním období. Patrná je pouze větší setrvačnost vlhkosti. Střední hodnota všech výsledků byla 335 ohm/m, což odpovídá dobře vodivé půdě. V podmínkách měření tedy beton nasál poměrně hodně vlhkosti. Měrný odpor betonových krychlí, které byly uloženy v jílu a humusu, se přibližně rovnal měrnému odporu zeminy, i když se beton „zotavuje“ pod vlivem zimy nebo sucha poněkud pomaleji než zemina. Jelikož zkušební kusy byly relativně malé, lze předpokládat, že tento proces je u větších kusů betonu, např. základů stožárů, ještě pomalejší.



Prstencový zemnič z ocelového drátu


Vzhledem k tomu, že na základě výsledků měření se zjistilo, že beton v zemině s dobrou vodivostí je přibližně stejně vodivý jako zemina a v špatně vodivé písčité půdě je mnohem lépe vodivý, lze říci, že armování. Průběh zemního odporu prstencového zemnice uloženého v hloubce 2,4m, o straně čtverce 1m až 7m betonu v základech stožárů je minimálně ve stejně dobrém elektrickém spojení se zemí, jako kdyby bylo armovací železo uloženo přímo do půdy.






Jakou představu o prstencovém zemniči máš ty?


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933