Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Brněnská elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (4.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.01.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Brněnská elektrárna. Elektřina v Brně před 100 léty (4.)


Pojďme se vrátit zpět do doby, kdy mistr elektrikářský byl vážený odborník. Jaké napětí se používalo v rozvodné síti v roce 1922? Které ulice měly jako první pouliční veřejné osvětlení?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.01.2002

Předchozí díl.... (Klikni!)
Původně používané sekundární napětí pro 2kV síť již v roce 1922 nestačilo a bylo nutno použít po částečné rekonstrukci sítě napětí 220/380V, zejména na periferiích města. V městě vnitřním bylo ponecháno napětí 110V a kapacita transformačních stanic byla zvyšována na 100-150kVA.

Později nestačilo pro 2kV síť ani primární napětí 2,2kV a kladla se pro periferii města zvláštní síť, která byla zásobovaná primárním napětím 6,6kV.

2kV síť byla vybudována v kabelu a pouze v letech, kdy ceny kabelu byly horentně vysoké, byla vybudována 2kV síť pro nově se tvořící části města provizorně volným vedení. Husovice, Královo Pole, Řečkovice, Medlánky, Komína a Žabovřesky byly zásobovány proudem ze 6kV sítě, Jundrov, Kamenný mlýn, Nový Lískovec ze 2kV sítě.

Technická zpráva z roku 1904.

Pouličním brněnským drahám byl dodáván proud z 2kV sítě, později byly přepojeny na 6kV síť.

Elektrické veřejné osvětlení bylo vybudováno na náměstí Svobody a Wilsonově náměstí (dnešní Nádražní ulice), u městského divadla, v ulici České a ve všech předměstích, kromě Černovic a Komárova.

Budovy používala elektrárna většinou postavené roku 1898. Budova kotelny byla rozšířena v roce 1906, dva roky nato rozvodna.

V roce 1923 pak bylo rozhodnuto vybudovat novou rozvodnu, což vyžadovalo značně rychle postupující rekonstrukce celého zařízení brněnských rozvodných sítí. 

Pokračování .... (Klikni!)

Pro JME a.s. sestavil Ing. Jan Macholán


Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.