Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Máte vlastní lokátor kabelů a potrubí? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.08.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Máte vlastní lokátor kabelů a potrubí?


path2.jpg
Snadný pohled pod zem. Potřebujete trasovat podzemní kabely a potrubí? Path Finder, pomocník, který opravdu pomůže. Pokud je pro vaši společnost časté vyhledávání vedení, pak by vás mohl tento přístroj opravdu zajímat!
Alena Minaříková, ze dne: 13.08.2003


Na pardubickém ElektroFestu vedle našeho stánku vystavovala firma SEC electronic (Nezapsaná v obchodním rejstříku!). Samozřejmě ve volné chvilce jsme se zašli podívat, co zajímavého prezentují. Vzhledem k zaměření serveru Elektrika.cz jsme zaostřili na pracovní pomůcku, která je určitě dobrým pomocníkem.

Snadno ovladatelná trasovačka vyhledává podzemní kabely a potrubí v režimu minimální nebo maximální výchylky. Úroveň sledovaného signálu je opticky zobrazena analogovým ručkovým měřidlem, zatímco tónově proměnlivý bzučák informuje o sluchově o úrovni přijímaného cíleného signálu. Tato schopnost zjednodušuje sledování trasy kabelu, nebo potrubí.

Vysílač je vestavěn do trvalé skříňky odolné proti nárazům poskytující dlouhodobou ochranu proti nárazům poskytující dlouhodobou ochranu proti poškození při venkovním použití a transportech. Výrazně žlutá barva skříňky zdaleka lokátor zviditelní při každé činnosti. Skříňka vysílače obsahuje úložný prostor pro přijímač a příslušenství. Lokátor jako celý komplet se vejde do běžného osobního vozidla bez problémů.

Tento lokátor můžete pořídit se čtyřmi odlišnými frekvencemi. Nižší frekvence 512Hz, 815Hz, a 8kHz jsou optimální na trasování kabelů a potrubí z oceli, nebo mědi. Používají se pro přímé galvanické připojení vysílače na cílenou síť a nabízí nejnižší pravděpodobnost vazebního přeskoku na sousední inženýrské sítě. Nižší frekvence umožní sledovat delší vzdálenosti sítě od vysílače.

Model s vyšší frekvencí 82kHz nabízí obsluze tři způsoby aplikace na cílenou síť a silnější úroveň sledovaného signálu na kratších vzdálenostech. Výhodou vyšší 84kHz frekvence je induktivní aplikace signálu na cílenou síť přímo vysílačem položeným nad sledovanou inženýrskou síť, nebo použitím volitelného příslušenství ohebného induktoru, nebo klešťového induktoru. Tato metoda je použitelná na neodpojených inženýrských sítích, kde nelze použít přímé připojení.

Výkonnost těchto modelů pomůže při trasování a vyhledávání telekomunikačních vedení, ovládacích vodičů teplovodních potrubí, zavlažovacích systémů, plynových potrubí, elektrických vodičů kabelové televize, průmyslových kabelových rozvodů, kanalizačních a vodovodních řadů....

Tato pomůcka se jeví jako velmi praktická pro revizní činnosti, údržby i montáže.

Pokud máte s tímto nebo podobným zařízením zkušenosti, můžete reagovat v níže vytvořené diskuzi.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.