Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Časová spínací zásuvka MH-24 šrot? Nebo jen špatné použití?


Document Actions
Časová spínací zásuvka MH-24 šrot? Nebo jen špatné použití?
Po mnohých dotazech na zkušenosti s časovou spínací zásuvkou jsem vyrazil do supermarketu a jednu si koupil. Poté v klidu domova ji podrobil osobnímu prozkoumání a testu. Určitě tomuto výrobku chybí známé MADE IN ..., ovšem je otázkou, zda to má v dnešní době nějaký smysl.
Jiří Macháček, ze dne: 29.06.2011
reklama


Po mnohých dotazech na zkušenosti s časovou spínací zásuvkou jsem vyrazil do supermarketu a jednu si koupil. Poté v klidu domova ji podrobil osobnímu prozkoumání a testu. Určitě tomuto výrobku chybí známé MADE IN ..., ovšem je otázkou, zda to má v dnešní době nějaký smysl.

Uvnitř přístroje nalezneme zhruba tyto komponenty:

  • mikrospínač
  • kolíky/kontakty zásuvky 230V
  • dětské bezpečnostní clonky
  • dva odpory
  • cívku pohonu
  • ozubený převod
  • LED diodu
  • vypínač
  • mechanický programátor časového spínání

Co mi vadilo?
Proč se vypíná místo L vodiče vodič N? Myslím, že na toto téma se zde již hodně diskutovalo. Taková mobilní zařízení mají vypínat oba póly, ale to by zcela určitě navýšilo markantně cenu zařízení a podle pohledu skvělých marketérů se z toho rázem stane neprodejná věc. Neprodejná z důvodu ceny.

Jak přesné jsou hodiny?
Termín hodiny vůbec není správný. Žádný krystal, žádná přesnost. Můj zakoupený kousek se posunul o půl hodiny týdně. Pokud tedy někomu připadá ciferník jako hodiny, tak je podobnost opravdu čistě náhodná.

Kolik opravdu sepnou kontakty mikrospínače?
Když už mě tyto spínací "hodiny" opravdu přestaly bavit, řekl jsem si, že je postupným navyšováním zátěže uspínám k smrti. Nastavil jsem hodiny na nejkratší možný interval spínání a nechal jsem cyklovat starou ezeťáckou topnou spirálu do rozvodny (1000W). Smrt kontaktů přišla nad ránem. Zřejmě jsem špatně vypočítal oteplení a málo jsem chladil. Odletoval se jeden z kontaktů.

Časová spínací zásuvka, kterou naleznete v různých stavebních supermarketech, byla otevřena mým šroubovákem. Nevím, zda jen já mám smůlu na všechna skvělá zařízení, ale to, co se deklaruje na letácích a prodejnách, u mě prostě nefunguje!

Byl bych rád, pokud by se našel někdo v níže uvedené diskusi, který by mi moje poznatky vyvrátil, nebo alespoň potvrdil, že "některé" skvělé produkty určené FOR HOME USAGE jsou opravdu zmetky.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 8)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ELEKTROBOCK CZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933