Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

BVV: OSUD DPH U BYDLENÍ JE ZATÍM NEJASNÝ


Document Actions
BVV: OSUD DPH U BYDLENÍ JE ZATÍM NEJASNÝ
Do konce letošního roku si musí Česká republika vyřešit problém s DPH na stavební práce. V prosinci totiž vyprší daňová výjimka, kterou si země vyjednala před vstupem do Evropské unie.
Komerční sdělení, ze dne: 16.03.2007
reklama

Do konce letošního roku si musí Česká republika vyřešit problém s DPH na stavební práce. V prosinci totiž vyprší daňová výjimka, kterou si země vyjednala před vstupem do Evropské unie. Bývalá vláda premiéra Mirka Topolánka přišla s řešením, které by umožnilo vykazovat nižší sazbu DPH prakticky u všech stavebních prací souvisejících s bydlením. V době konání dubnových Stavebních veletrhů v Brně bychom již měli znát reakce Evropské unie.

Po vstupu ČR do Evropské unie se musela zvýšit DPH na stavební práce. Jedinou výjimkou byly stavební práce spojené s bytovou výstavbou, s opravami a rekonstrukcemi bytů. V těchto případech zůstala snížená sazba daně. Platnost výjimky ale končí 31. prosince 2007. Po tomto datu se mají všechny stavební práce účtovat s vyšší daní. „Zvýšení daně by mohlo podstatným způsobem prodražit a oddálit opravy, renovace, modernizace našeho stávajícího a někde již poněkud zestárlého bytového fondu," upozorňuje ředitel Central Europe Holding Jiří Pácal.

Test benevolence EU
Zatímco vláda premiéra Jiřího Paroubka přišla na počátku minulého roku s návrhem, aby Česká republika požádala Brusel o výjimku z platby DPH, která by se vztahovala na výstavbu tak zvaných sociálních bytů a rodinných domků do plochy 90 respektive 150 metrů čtverečních, kabinet pod řízením Mirka Topolánka šel mnohem dále. V prosinci projednával návrh, aby se zmrazení daně vztahovalo prakticky na veškerou bytovou výstavbu. Evropská unie totiž umožňuje nižší daň ze sociálních důvodů pro většinu bytů s tím, že definici sociálního bydlení ponechává na každé členské zemi. Tady se ale rozhodování vlády zadrhlo. Zatímco exministr financí Vlastimil Tlustý byl ochotný považovat za sociální bydlení veškeré byty a domky, premiér Topolánek nechtěl tak širokou výjimkou provokovat Evropskou unii.

Hrozí vysoká pokuta
Karty v rukou má nyní nová vláda. Ta může sníženou sazbu DPH u bydlení do českého právního řádu prosadit, Brusel má v tomto případě příliš malé pravomoci. Po schválení zákona ale může Evropská komise normu analyzovat. Pokud by zjistila, že odporuje evropské legislativě, hrozí Česku vysoké pokuty. Pokud návrh bývalé vlády ODS projde, jediné omezení by se vztahovalo na rodinné domy. Ty by směly mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní podlaží, jedno podzemní podlaží a podkroví. V případě bytových domů by pak více než polovina podlahové plochy nemovitosti musela připadat na byty. Toto vymezení ale obsahuje již současný zákon o DPH.

Různé úpravy v Evropě
Co je, a co není sociální bydlení, si může v zemích Evropské unie stanovit každý stát sám. Český návrh, aby za sociální bydlení byla považována prakticky všechna výstavba, ale nemá v Evropě obdoby. Sníženou sazbu na sociální bydlení využívá Francie, Belgie, Řecko, Španělsko, Itálie a Lucembursko. Vždy ale jen na část nové výstavby, nikoli na všechny byty.
Například ve Francii je základním kritériem při definici sociálního bydlení cena bytu, v jiných případech jeho rozloha. Za hledisko lze považovat také dotace na výstavbu jako je příspěvek ke stavebnímu spoření.

Nižší sazba DPH sníží ceny
Pokud by v Česku i po roce 2007 platila nižší daň z přidané hodnoty, sníží se pravděpodobně ceny nových bytů a domků. Developeři se shodují, že by došlo k mírnému ochlazení poptávky, kterou teď hrozba vyšší daně žene nahoru. Jestliže by se ale naopak daň zvedla na 19 procent, pak se dá čekat skokové zdražení nemovitostí. „Žádný developer si nemůže dovolit pokrýt vyšší DPH ze své marže," říká Karel Zeman ze společnosti Ekospol. Reálně by prý mohl na sebe vzít zhruba čtyři procenta, ceny bytů by se tak zvýšily o přibližně deset procent. O návrhu na úpravu DPH na stavební práce souvisejících s bydlením by měla Topolánkova vláda rozhodnout v nejbližší době. Do jarních Stavebních veletrhů Brno by tak měly být známy možná už i první reakce z Bruselu.

David Pokorný
manažer PR a reklamy Stavební veletrhy Brno

Více o veletrzích zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933