Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

BVV: Nízkoenergetické domy pro efektivní bydlení


Document Actions
BVV: Nízkoenergetické domy pro efektivní bydlení
Velký rozvoj výstavby nízkoenergetických domů nastal nejen ve vyspělých evropských zemích, ale začíná se projevovat i u nás. Tento trend se v naší zemí zřejmě v blízké budoucnosti projeví daleko výrazněji ...
Komerční sdělení, ze dne: 16.04.2007

Velký rozvoj výstavby nízkoenergetických domů nastal nejen ve vyspělých evropských zemích, ale začíná se projevovat i u nás. Tento trend se v naší zemí zřejmě v blízké budoucnosti projeví daleko výrazněji, se zvyšující se cenou energií se mění evropské předpisy, jež směřují k energetickým úsporám. Na nové technologie pro hospodaření s energiemi, inteligentními elektroinstalacemi a na další automatizačními procesy v moderní investiční výstavbě bude zaměřena konference Inteligentní budovy 2007, která se uskuteční v rámci Stavebních veletrhů.
Roční spotřeba na vytápění je v Česku u nízkoenergetických domů na úrovni 60 procent proti v současnosti běžně realizované výstavbě, což odpovídá zhruba spotřebě mezi 6,2 až 7,8m3 zemního plynu na metr čtvereční vytápěné plochy za rok.

Projekt energeticky úsporného domu by měl řešit vhodné umístění na pozemku včetně orientace ke světovým stranám a pamatovat na vzduchotěsnost obvodových konstrukcí, aby spotřeba energie na vytápění byla optimální. Projektant musí pamatovat na větrání, které je stanoveno hygienickými normami. Jde o to, zda používat systémy se zpětným získáváním tepla nebo větrat přirozeně.


Ilustrační foto.

K nízkoenergetickým zdrojům patří tepelná čerpadla, sluneční kolektory, biotermální energie, energie ze vzduchu a samozřejmě jejich kombinace. Poslední trendy při konstrukci větrání jsou takové, aby fungovalo především přirozené. V okamžiku, kdy přestává být účinné, čidla zapínají nucenou soustavu – větrání ventilátory, případně se zpětným získáváním tepla. Ve všech případech by se měly nové budovy stavět z architektonického a tepelného hlediska tak, aby se všechny systémy vzájemně doplňovaly. Podle odborníků je vždy lépe investovat do pasivního systému chlazení, používat venkovní žaluzie a orientovat objekty tak, aby se dala využívat solární energie především v zimním období, v létě by se neměly vnitřní prostory přehřívat.

Přestože náklady v prvotní fázi výstavby vzrostou, toto navýšení se v budoucnosti několikanásobně vrátí. Úspory energie v sektoru budov pro bydlení a veřejnou správu jsou prioritou evropské strategie udržitelné konkurenceschopnosti a bezpečné energetiky. Cílem je snížení energetické spotřeby o 20 procent do roku 2020. Evropský akční plán energetické účinnosti ukládá dosažení úspor energií v bytovém sektoru až o 27 procent a v budovách veřejné správy o 30 procent.

David Pokorný
manažer PR a reklamy Stavební veletrhy Brno

Více o veletrzích zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933