Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

BVV: Na opravu paneláků půjdou české i evropské peníze


Document Actions
BVV: Na opravu paneláků půjdou české i evropské peníze
Základním nástrojem české pomoci vlastníkům panelových domů je program Panel. Z něj poskytuje ČMZRB buď záruky za úvěry, které si vlastníci vezmou na opravy, nebo dotace na úhradu úroku ...
Jiří Erlebach, ze dne: 12.02.2007

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) má v letošním roce připraveno na opravy panelových domů zhruba 700 milionů korun. Další stovky milionů korun mohou vlastníci těchto domů získat do roku 2013 z fondů Evropské unie. Regenerace zastaralých domů by se tak mohla výrazně zrychlit. Potřeba kvalitních informací o aktuálních projektech se zvyšuje, URBIS INVEST může v dubnu nabídnout řadu příležitostí k jejich dalšímu načerpání.

Základním nástrojem české pomoci vlastníkům panelových domů je program Panel. Z něj poskytuje ČMZRB buď záruky za úvěry, které si vlastníci vezmou na opravy, nebo dotace na úhradu úroku z těchto úvěrů. „Sedm set milionů korun je částka, kterou máme nyní k dispozici. Budeme se ji ale snažit ještě navýšit,“ říká generální ředitel záruční a rozvojové banky Ladislav Macka. V loňském roce poskytla banka z programu Panel 277 záruk za 1,17 miliardy korun a 839 dotací na úroky z úvěrů za 1,3 miliardy korun.

Unie si vynutila změny
Záruky banka poskytuje na celou dobu splatnosti úvěru až do výše 80 procent nesplacené jistiny, dotace na úhradu úroků až do výše čtyř procent. Vyplácí je postupně v pololetních splátkách po celou dobu splácení úvěru, nejvýše však po dobu 15 let od data uzavření smlouvy. Oproti loňskému roku se program Panel musel přizpůsobit evropské legislativě.
Jednou ze změn je to, že se nově bude na vlastníky domů včetně obcí pohlížet jako na podnikatele. Jiný je i postup, jakým se bude o podporu žádat. „Při podání žádosti budou majitelé předkládat jen část dokladů, které byly nutné loni,“ pokračuje Macka. Banka žádost posoudí a sdělí žadateli, zda může podporu získat. Ten následně případně dodá ostatní doklady.

Peníze i z jiných fondů
Program Panel je základní, nikoliv však jedinou možnou podporou na opravy panelových domů, kterou mohou majitelé domů v České republice získat. Státní fond rozvoje bydlení poskytuje dotace na opravy panelových domů v havarijním stavu. Podle ředitele fondu Jana Wagnera lze na panelové domy využít i programy na opravy a modernizaci bytových domů nebo programy na podporu bydlení mladých. Ministerstvo pro místní rozvoj má zase program Regenerace panelových sídlišť. V letech 2007 až 2013 chce téměř pět miliard korun na opravy českých sídlišť poskytnout také Evropská unie.


Ilustrační foto.

Poprvé i pomoc z EU
V minulých letech nebylo možné využít evropské peníze na regeneraci panelových domů, letos to již možné je. „Evropské peníze v objemu zhruba 750 milionů korun ročně půjdou na opravy panelových domů, na rekonstrukce sídlišť a jejich infrastrukturu a mimo jiné také na zajištění nového sociálního bydlení pro romské občany," uvedla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Víšková. Peníze ze strukturálních fondů EU se tedy mohou využít například na úpravy sídlištního prostoru, budování či modernizaci rekreačních ploch, které jsou součástí sídlišť, zlepšení infrastruktury v rámci sídlištních celků, odstranění statických poruch nosných konstrukcí a opravy konstrukčních nebo funkčních vad konstrukce panelových domů či opravy a rekonstrukce technického vybavení domů.

Opravují se i „mladá“ sídliště
Zásadní regenerací neprocházejí jen nejstarší panelové domy, ale také ty relativně mladé. Důkazem je například brněnská městská čtvrť Vinohrady, kde byly panelové domy dokončeny teprve zhruba před čtvrt stoletím. Regenerace zde má zahrnovat zejména výměnu oken, zateplení fasád i střech. Postupně by se jí mělo dočkat zhruba 1500 bytů, které spravuje městská část. Celkem je na Vinohradech 5100 bytů, ostatní byty jsou v majetku bytových družstev. Zdejší majitelé panelových domů se rádi podělí o své zkušenosti se svými kolegy ze všech koutů České republiky. Ideální příležitost pro to budou mít na nadcházejícím veletrhu Urbis Invest, který se uskuteční v polovině dubna na brněnském Výstavišti.

David Pokorný
manažer PR a reklamy Stavební veletrhy Brno

Sledujte MSV aktuálně zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933