Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

BVV: MSV letos v nové podobě - nabízí šanci k novým zakázkám


Document Actions
BVV: MSV letos v nové podobě - nabízí šanci k novým zakázkám
Zhruba za 3 měsíce se do Brna opět sjedou zástupci strojírenských společností. Nově také zástupci dalších oborů, což souvisí z ekonomických důvodů se sloučením několika projektů, které spolu úzce souvisejí. Více informací o letošních novinkách MSV naleznete zde ...
Jiří Erlebach, ze dne: 2.06.2010


Mezinárodní strojírenský veletrh se letos koná od 13. do 17. září společně s dalšími veletrhy technologického a investičního zaměření. Pořadatelé očekávají, že expozice vystavovatelů zaplní všechny pavilony, včetně největšího nového "péčka", a zájem o účast jim dává za pravdu. Přestože ekonomická krize dopadla na průmysl velmi těžce, firmy si nechtějí nechat ujít šanci k novým zakázkám, kterou pro ně MSV představuje.

Jde o zakázky na příští rok
K nejvíce postiženým oborům patří strojírenství, kde nadále přetrvává recese a nedostatek zakázek. O začínajícím oživení se dnes mluví v Německu, ale v českém, potažmo slovenském strojírenství se pozitivní vývoj může promítnout nejdříve do zakázkového krytí pro příští rok. Výrobní úsečka je zde poměrně dlouhá a stroje se kontrahují ve velkém předstihu, takže některé firmy a obory jsou na tom letos ještě hůře než loni. Ale i přes tíživou situaci se firmy veletrhu většinou účastní, protože největší problém je sehnat zakázky, a právě v tom jim může MSV pomoci.

Veletrh je aktivní marketingový nástroj, který cíleně vytváří prostředí pro navazování kontaktů a hledání nových odbytových příležitostí. Pasivně čekat, až se situace zlepší, se nemusí vyplatit. Neúčast na veletrhu si konkurence může vyložit jako slabost a pokusí se přetáhnout zákazníky. Naopak je třeba být svým zákazníkům stále na očích a porovnávat se s konkurencí. Zkušenosti navíc ukazují, že firma, která tuto příležitost dokáže nejlépe využít, získá před konkurencí náskok do dalšího období.

Hlásí se veletržní matadoři i nováčci
S ohledem na ekonomickou situaci pořadatelé hodnotí letošní stav přihlášek jako velmi dobrý. "Už dnes lze říci, že účast bude co do obsazení skutečně kvalitní. Rozsah předpokládáme na úrovni loňského ročníku, ale veletržní nabídka, připočteme-li k tradičně prezentovaným oborům nově připojené akce jako INTERPROTEC, URBIS INVEST a INVEX Forum, bude letos rozmanitější. Všechny haly výstaviště budou zaplněné," říká ředitel MSV Jiří Rousek. Jak dodává, většina tradičních velkých vystavovatelů je již přihlášena nebo má rezervovanou plochu.

Pozitivním signálem je podle pořadatelů zájem nových vystavovatelů. Hlásí se přibližně osmdesát firem, které na MSV v posledních třech letech nevystavovaly. A co je velmi důležité, vracejí i někteří z pravidelných vystavovatelů, kteří loňský veletrh kvůli ekonomickým potížím vynechali, což je pro MSV ta nejlepší vizitka.

IMT 2010 ... krizi navzdory!
Sudé ročníky brněnského veletrhu zpravidla probíhají ve znamení obrábění a tváření. Ani letošek nebude výjimkou, ovšem 7. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT parametrů rekordních ročníků z období konjunktury určitě nedosáhne. Celá branže je silně postižená recesí a firmy z úsporných důvodů vystavují v menším rozsahu. Nicméně nechtějí v Brně chybět a pavilon P tudíž bude velmi reprezentativně zaplněn. Mezi přihlášenými je většina tradičních velkých vystavovatelů oboru a představí se i firmy, které loňský rok vynechaly, mj. společnosti Newtech, Iscar ČR nebo CIM group. K dalším významným vystavovatelům z oboru tváření patří firmy Trumpf, Canmet, Formetal, BLM a Adige.

K atrakcím ročníku se bezesporu přiřadí Výukové centrum Svazu strojírenské technologie (SST). Kvalitní programátoři strojů na trhu práce stále chybějí a v pavilonu P se mladí adepti této profese mohou zblízka seznámit s taji moderní techniky. Projekt výukového centra na MSV úspěšně odstartoval v loňském roce a letos se připojili další partneři, takže návštěvníci mohou poprvé porovnat různé řídicí jednotky. Pod patronátem SST se v provozu představí hned tři stroje dodané společnostmi Tajmac Zlín, Strojtos Lipník a Kovosvit MAS spolu s řídicími systémy Heidenhein, Fanuc a Siemens.

Společně s novými partnery
Specifikem letošního ročníku je termínové sloučení několika projektů, které spolu úzce souvisejí, ale v minulých letech se konaly odděleně. Důvodem je zvýšený ekonomický tlak v daných branžích, který firmám neumožňuje, aby se tak jako dříve účastnily jak MSV, tak specializovaného veletrhu. V termínu 13. až 17. září se proto uskuteční také 13. mezinárodní slévárenský veletrh FOND-EX, 20. mezinárodní veletrh svařovací techniky WELDING a 3. mezinárodní veletrh technologií pro povrchové úpravy PROFINTECH.

Vzhledem k pokračující recesi tyto projekty nelze srovnávat s rekordními ročníky 2006 a 2008, ale v porovnání s tradičním zastoupením těchto branží na MSV se návštěvníci určitě mají na co těšit. Zejména WELDING bude mít velmi kvalitní zastoupení v čele s firmami jako Fronius, Esab, Motoman, Cloos, Air Liquide aj. Díky veletrhu PROFINTECH se rozšířila účast v oboru povrchových úprav, kde nechybí například společnosti Surfin, Aquacomp, Galatek a významným zahraničním vystavovatelem je firma Rössler Oberflächertechnik.

Spolu s technologickými veletrhy se do zářijového termínu přesunuly také mezinárodní veletrh prostředků osobní ochrany, bezpečnosti práce a pracovního prostředí INTERPROTEC, mezinárodní veletrh investičních příležitostí, podnikání a rozvoje v regionech URBIS INVEST a odborné ICT & Business setkání INVEX Forum s prezentací informačních a komunikačních technologií pro podnikovou sféru.

Více na www.bvv.cz/msv

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933