Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

BVV: Jak dopadl 50. jubilejní MSV v Brně


Document Actions
BVV: Jak dopadl 50. jubilejní MSV v Brně
Brno praskalo ve švech. Kalamita v brněnských ulicích dala tušit, že se kromě nevhodně naplánovaných úprav komunikací, ve městě něco děje. Podívejme se na fotografie z pavilonu Z. K dispozici jsou předběžná data tiskového střediska.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 22.09.2008

Jubilejní ročník přivítal dva tisíce vystavovatelů a téměř sto tisíc návštěvníků. 50. mezinárodní strojírenský veletrh a 6. mezinárodní veletrh obráběcích a tvářecích strojů IMT potvrdily klíčovou roli strojírenství a elektrotechniky v ekonomickém rozvoji. Brněnské výstaviště se již popadesáté stalo křižovatkou evropského obchodu.

Své technologie, produkty a služby přijeli nabídnout zástupci firem z 29 zemí a celkový podíl zahraničních vystavovatelů se zvýšil na 36,5 %. Stranu poptávky zastupovalo bezmála sto tisíc odborných návštěvníků z 54 zemí. Čilý obchodní ruch na výstavišti kulminoval ve středu a ve čtvrtek; za tyto dva dny branami prošlo téměř šedesát tisíc návštěvníků.

Úroveň nabídky odrážela dlouhodobý růst české ekonomiky. Více než polovinu exponátů tvořily výrobky inovativního charakteru a ty nejlepší soutěžily o prestižní Zlaté medaile. Dvě odborné komise letos udělily jedenáct Zlatých medailí MSV a čtyři Zlaté medaile IMT.

Oslavy jubilejního 50. ročníku proběhly v důstojné atmosféře. Mezi gratulanty nechyběl ani prezident České republiky Václav Klaus, který veletrh označil za přehlídku obrovského technického pokroku a nepochybně nejvýznamnější setkání domácích a zahraničních vystavovatelů v naší zemi. „Jsem velmi rád, že veletrh žije a že se naše strojírenství opět stalo dynamickou částí našeho hospodářství. MSV jasně dokazuje, že se naše strojírenství po určitém zakolísání na počátku devadesátých let opět chytlo a dokáže se ve světě prosadit. Přesto, že na jedné straně strašlivě rostou ceny vstupů a pro exportéry se nepříjemně vyvíjí kurz koruny, k překvapení všech je naše obchodní bilance v plusu, a to je do značné míry zásluhou našich strojírenských firem,“ zdůraznil český prezident.

Veletrh navštívil také premiér Mirek Topolánek, eurokomisař Vladimír Špidla, předseda PSP ČR Miloslav Vlček a řada dalších prominentních hostů z tuzemska i zahraničí. V rámci oslav bylo oceněno čtrnáct firem, které vystavovaly na všech dosavadních ročnících (Arcelor Mittal, Böhler Uddeholm, ČKD Export, ČKD Group, Hauke, Metalimex, Pfeiffer Vacuum, Siemens, Swisstool Export-Gruppe, Šmeral Brno, Třinecké železárny, Vítkovice, ŽĎAS a ŽDB Group).

Dominantním oborem ročníku byly obráběcí a tvářecí stroje. 6. mezinárodní veletrh IMT obsadil zatím největší výstavní plochu 20 000 m2, zúčastnilo se rekordních 560 vystavovatelů z 21 zemí. Podíl zahraničních firem byl poprvé nadpoloviční a dosáhl 52,7 %. „IMT je jeden z naprosto nejlepších veletrhů obráběcích a tvářecích strojů v Evropě. Je tady vidět všechno to, o co se jako CECIMO snažíme, jsou zde zastoupeni všichni hlavní výrobci obráběcích a tvářecích strojů a nabízejí svá inovativní řešení. Enormní zájem o letošní ročník nás velmi těší,“ prohlásil Filip Geerts, výkonný ředitel Evropského výboru pro spolupráci v průmyslu obráběcích strojů CECIMO. Česká republika v žebříčku producentů obráběcích a tvářecích strojů drží sedmé místo v Evropě a čtrnácté na světě, vloni výroba meziročně vzrostla o 30 % a letos by tento rekordní výsledek měl být ještě překonán.

Hlavním tématem ročníku byl 5. specializovaný projekt Automatizace. Do bienále zviditelňujícího v rámci MSV prezentace měřicí, řídicí, automatizační a regulační techniky se přihlásilo 450 vystavovatelů ze 16 zemí, mezi nimi sto zahraničních.

Partnerskou zemí 50. ročníku MSV bylo Německo a nosným doprovodným programem GERMAN DAYS 2008. Čtyřdenního setkání zástupců českých a německých firem, ale také obchodních a hospodářských organizací, politiků a vědeckých pracovníků se zúčastnilo 40 přednášejících a několik set posluchačů.

V rámci doprovodného programu veletrhů MSV a IMT se uskutečnilo více než padesát odborných setkání. K nejprestižnějším patřily sněm Svazu průmyslu a dopravy ČR, Fórum Hospodářských novin o dopadech finanční krize a příliš silné koruně, diskusní panel „Uživí nás hlava?“ o podpoře inovací, Business den Ruské federace, Národní den Slovenské republiky, mezinárodní kooperační setkání firem b2fair Kontakt-Kontrakt 2008, konference Vize v automatizaci V a MATAR 2008. Tradiční mise zahraničních podnikatelů přicestovaly ze Slovenska, Rakouska, Číny, Iráku, Běloruska, Ukrajiny a několika regionů Ruska. Konkrétní pomocí českým exportérům byly dvoudenní konzultace s řediteli zahraničních kanceláří agentury CzechTrade. Problém nedostatku kvalifikovaných pracovníků již potřetí pomáhal řešit personalistický veletrh Kariéra 2008 – nabídka pracovních příležitostí ve strojírenství, elektrotechnice a automobilovém průmyslu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933