Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BVV: Fotovoltaika, jedno z dominantních témat MSV 2009 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.09.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BVV: Fotovoltaika, jedno z dominantních témat MSV 2009


BVV: Fotovoltaika, jedno z dominantních témat MSV 2009
Získávání elektřiny pomocí slunečních paprsků láká lidstvo již velmi dlouhou dobu, ale až v posledních letech získává na popularitě. Například za poslední rok vzrostl instalovaný výkon fotovoltaiky v ČR více než sedmkrát a je důvod se domnívat, že i nadále poroste ...
Jiří Erlebach, ze dne: 13.09.2009

Podle informací Energetického regulačního úřadu vzrostl instalovaný výkon solárních elektráren v ČR k červenci 2009 na 80 MWp a bylo uděleno přes 2000 licencí pro podnikání v tomto odvětví. Téměř 180 elektráren je větších než 30kWp, z toho 19 udělených licencí bylo pro projekty větší než 1MWp.

Fotovoltaika se stala bezkonkurenčně nejrychleji rostoucím odvětvím energetiky a získává si oblibu mezi investory, kteří stále častěji využívají možnosti instalace solárních parků v řádech miliard Kč. Proto nesmí chybět ani na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (14. – 18.9.2009). Její rostoucí význam dokládá například i výstavba nové fotovoltaické elektrárny ve Smiřicích poblíž Hradce, která by po uvedení do provozu měla dosahovat výkonu 3,2MWp. Při výstavbě solární elektrárny byly použity Invertory SMA. Na výstavbu elektrárny bylo použito přibližně 16.000 fotovoltaických panelů.

Fotovoltaika se dostala do hledáčku nejen malých a středních investorů, ale také velkých developerských firem, které počítají s fotovoltaikou na střechy průmyslových hal, hotelů nebo nové bytové výstavby. Přehlídku dodavatelů a nových trendů v této oblasti naleznou zájemci právě na strojírenském veletrhu v Brně.

Někteří vystavovatelé ze segmentu fotovoltaika:

Na MSV budou vystavovat nejen dodavatelé řešení pro oblast fotovoltaika, ale také řada subdodavatelů. „V letošním roce, stejně jako i v předchozích letech firma SofCon vystavuje ucelenou řadu řídicích systémů, panelových počítačů a terminálu. Jednotlivé výrobky nacházejí uplatnění v řadě oborů jako např. strojírenství, energetice, teplárenství, automobilovém průmyslu, zmiňované fotovoltaice a dalších. Nemalou část naší produkce představují vestavné systémy a terminály pro inteligentní domy, kde jejich použitím dochází vedle zvýšení uživatelského komfortu především k úspoře provozních energií, a tím k šetření financí do budoucích let,“ uvádí Ing. Tomáš Kučera, obchodní ředitel SofCon spol. s r.o.

Více informací na www.bvv.cz/msv

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s. - Výstaviště 405/1, Brno - 541 151 111 - info@bvv.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.