Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

BVV: Evropské peníze pomohou chátrajícím částem měst


Document Actions
BVV: Evropské peníze pomohou chátrajícím částem měst
Česká, moravská a slezská města, která mají potíže s financováním oprav svých chátrajících částí, se mohou těšit na finanční injekci z fondů Evropské unie. Česká republika může ...
Komerční sdělení, ze dne: 17.04.2007

Česká, moravská a slezská města, která mají potíže s financováním oprav svých chátrajících částí, se mohou těšit na finanční injekci z fondů Evropské unie. Česká republika může v letech 2007 až 2013 získat od EU až 770 milionů korun ročně na opravu problémových částí měst, včetně panelových sídlišť. Dohromady to dělá až 5,4 miliardy korun.

Jedním z klíčových témat zatím každého ročníku Stavebních veletrhů Brno a zejména veletrhů Urbis Invest bylo financování bytové výstavby, zejména ale rekonstrukce staršího bytového fondu, v první řadě samozřejmě panelových domů. Nejinak tomu bude i letos. Doprovodný program zmíněného veletrhu se zaměří na rekonstrukci chátrajících bytových domů jednak z hlediska technického zařízení budov ale nově i z hlediska možností využití evropských peněz na tyto účely.

Operační program čeká na schválení
Vláda už v únoru schválila Integrovaný operační program (IOP), který mimo jiné obsahuje i možnost financovat bydlení z prostředků EU. Operační program by měl být unijními orgány schválen do konce letošního roku. Podporu na rekonstrukci bytového fondu z tohoto programu budou moci získat pouze města s více než 20 tisíci obyvateli, ve kterých je vysoká nezaměstnanost, žijí tam nízkopříjmové domácnosti a navíc daná oblast má i další ukazatele, které přispívají k sociálnímu vyloučení. Podmínkou je, že podporu mohou získat jen města s více než 20.000 obyvateli.

Nová výstavba bez dotace
Evropská unie naopak nepodpoří novou výstavbu obecních nebo privátních bytů. Státní fond rozvoje bydlení zatím čeká na rozhodnutí EU, zda se z evropských peněz budou moci dotovat i ty opravy bytového fondu, které by zajišťovaly soukromé firmy a soukromí investoři. „Alespoň s nějakou formou podpory můžeme ale počítat až ke konci letošního roku nebo v příštím roce," míní šéf Fondu bydlení Jan Wagner. Pokud by EU vyhověla české žádosti, mohli by soukromí stavitelé získat dotaci ve výši až 300 tisíc korun na byt podle toho, jak bude stavba energeticky účelná, tedy jak budou byty zatepleny. Wagner ale přiznává, že s takovou formou podpory zatím nemá fond zkušenosti, protože by to bylo poprvé, kdy by soukromý investor získal od státu takovouto výhodu.

Podpora pouze pro chudé
V současné době dotuje stát budování bytů pouze pro občany s nízkými příjmy. Letos pro ně má Fond bydlení k dispozici 800 milionů korun. Fond poskytuje na rekonstrukce dotaci ve výši 550 tisíc korun na bytovou jednotku, u stavby na „zelené louce" je to o 80 tisíc korun více. Tuto formu dotací pro sociálně slabší občany zavedl stát od roku 2003. Takto postavený byt nesmí obec nikdy prodat. Předtím dávalo ministerstvo pro místní rozvoj 320 tisíc korun na byt, který si musely obce nechat v majetku 20 let a teprve pak byt přešel na nájemníky. Tato forma ale nebyla podle Wagnera určena pro lidi, kteří na žádné bydlení nemají, neboť na předplacené nájemné a členské podíly měli převážně ti bohatší. Navíc některé obecní projekty byly zbytečně drahé.


Ilustrační foto.

Fondu chybí peníze
Otázkou ale je, zda vůbec bude mít Fond bydlení příští rok co rozdávat. Podle Wagnera totiž fond disponuje penězi pouze na tento rok. Vláda prý musí zvážit, jak bude v budoucnu bytovou politiku podporovat, jinak by prý nezbylo než od roku 2008 poskytování dotací zastavit. Již v roce 2006 fond nezískal žádné peníze z výnosu privatizace z Fondu národního majetku ani ze státního rozpočtu. „Příjmy fondu byly loni tvořeny pouze výnosy z vlastního jmění a byly o 15 procent vyšší, než původně předpokládal schválený rozpočet," řekl Wagner.

David Pokorný
manažer PR a reklamy Stavební veletrhy Brno

Více o veletrzích zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933