Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

BVV: Aquaparky zažívají boom v celé republice


Document Actions
BVV: Aquaparky zažívají boom v celé republice
Ještě před několika málo lety byl jediným aquaparkem v České republice ten v libereckém centru Babylon. Dnes už je ale všechno jinak. Nestálé počasí během léta vyhání návštěvníky z přírodních koupališť, ti také požadují zázemí, které ...
Komerční sdělení, ze dne: 9.11.2007

Ještě před několika málo lety byl jediným aquaparkem v České republice ten v libereckém centru Babylon. Dnes už je ale všechno jinak. Nestálé počasí během léta vyhání návštěvníky z přírodních koupališť, ti také požadují zázemí, které většinou přírodním koupalištím chybí. Svou roli hraje i požadavek na čistou vodu. Právě výstavba aquaparků a zejména možnosti financování jak jejich výstavby tak jejich provozu budou jedním z témat nadcházejícího ročníku veletrhu investičních příležitostí Urbis Invest, který se uskuteční společně se Stavebními veletrhy Brno od 22. do 26. dubna příštího roku na brněnském Výstavišti.

Mít svůj aquapark touží stále více měst, v některých regionech je podobných vodních rájů hned několik (to platí zejména o okolí Prahy). Postavit ho ale není žádná legrace, navíc bez dotací od města se provoz aquaparku většinou neobejde. Není tedy divu, že většina vodních rájů zůstává v majetku měst, která je pronajímají provozovatelům.


Ilustrační foto - Aguapark Liberec

Největší bude u Prahy
Pokud existuje nějaký region, kde si obyvatelé rozhodně nemohou stěžovat na nedostatek aquaparků, pak to je okolí Prahy, respektive zejména oblast na západ o metropole. Zde je totiž hned pětice vodních rájů (Beroun, Kladno, Kolín, Příbram, Slaný) doplněná ještě novým aquaparkem v Praze 5 na Barrandově. Již na začátku příštího roku by měl být u komerční zóny Průhonice-Čestlice otevřen vůbec největší aquapark ve střední Evropě. Součástí projektu je i výstavba čtyřhvězdičkového hotelu, který bude uveden do provozu v srpnu 2008. Aquapark i hotel přijdou na 2,6 miliardy korun. Investorem je zde skupina SPGroup. Ředitel developerské divize této společnosti Radek Steinhaizl uvedl, že očekává návštěvnost 1,1 milionu lidí ročně. Aquapark se rozkládá na ploše větší než 16 tisíc metrů čtverečních. Vodní plocha má více než 2500 metrů čtverečních.

Mapa aquaparků se zahušťuje
Aquaparky kolem Prahy spoléhají zejména na klientelu z hlavního města, mít svůj vodní svět ale touží řada měst po celé republice. Zatímco někde aquapark již funguje, v některých lokalitách se teprve čeká. Na svůj aquapark se tak mohou těšit například obyvatelé západočeské metropole. Plzeňská radnice v plánech do budoucna počítá s vybudováním velkého sportovního centra, kde bude i fotbalový stadion a již zmíněný vodní svět. Stadion postaví město, vše ostatní soukromí investoři. O krůček blíže ke zbrusu novému vodnímu areálu je i radnice v Uherském Hradišti či magistrát v Olomouci.

Problémy s pozemky či vodou
Měst, která již realizují výstavbu aquaparku nebo se k tomu chystají, je vedle již zmíněných celá řada. V dalších sice mají plán postavit svůj aquapark, narážejí ale na nejrůznější problémy. Například harrachovská radnice by pro turisty i své obyvatele ráda postavila aquacentrum, záměr ale ohrožují soudní spory, které vede rod Harrachů o pozemek, na kterém má aquapark vzniknout. S jiným problémem se potýkala dosud rozestavěná stavba aquaparku v krušnohorské Bublavě, kde se zjistilo, že není dost vody na naplnění vodního ráje.

David Pokorný
manažer PR a reklamy Stavební veletrhy Brno

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933