Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Nepráskej bičem, jsi-li u elektrického vedení! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.12.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Nepráskej bičem, jsi-li u elektrického vedení!


#EH: Nepráskej bičem, jsi-li u elektrického vedení!
Dnes se na cestách s povozem koní potkáme pouze výjimečně, ovšem zkuste se nad tímto varováním zamyslet. Opravdu bylo práskání bičem tak časté a nebezpečné? Nebyl to pouze nějaký tehdejší marketing? Je pravdou, že jde o velice známý a populární bezpečnostní plakát. Opět se ptáme našich pamětníků. Co myslíte, budou všichni tři ve shodě? Jak by asi vypadal podobný tématický plakát v dnešní době? Před čím by asi varoval? Před práskáním biče asi ne, ten je dnes v kurzu jiných služeb než v dopravě a zásobování ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.12.2020



Za téměř jedno století jde o jeden z nejoblíběnějších bezpečnostních plakátů. A to i přesto, že drtivá většina fanoušků tento způsob dopravy na vlastní oči neviděla. Jaká to tehdy byla doba? Opravdu šlo o nebezpečí, které tehdejším dopravcům hrozilo?



Má vozka v ruce suchý nebo mokrý bič? Je podstatou varování skutečně bič, nebo je autorovo poselství jiné? Běžný spotřebitel určitě z obrázku nevnímá to, co pravověrný elektrotechnik. Ten se třeba ptá, kudy prochází proud do země.
Pokud zapomeneme na práskání bičem, co tedy v dnešní době hrozí podobného? Mohl bič způsobit zkrat? Třeba i mezifázový?Jak mohl být tehdejší bič vodivý? Jaké byly typy bičů? Jaké ponaučení je pro dnešní dobu? O tom diskutujeme v následujícím videozáznamu ...



Zná veřejnost nebezpečí krokového napětí? Bezpochyby to každý slyšel v některé vzdělávací instituci, je ale otázkou, kdo si to vůbec pamatuje a zda to pochopil.
Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch zkušenějších! 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.