Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Pozor! Neutírej vlhkým hadrem elektrická zařízení! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.12.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Pozor! Neutírej vlhkým hadrem elektrická zařízení!


#EH: Pozor! Neutírej vlhkým hadrem elektrická zařízení!
V prvopočátcích elektrifikace ještě veřejnost neznala nebezpečné souvislosti s domovním elektrickým zařízením tak, jako dnešní uživatelé. Koho by dnes napadlo utírat cokoliv elektrického aniž bychom měli jistotu odpojeného přívodu? Správnou odpovědí by bylo "pouze osobu neznalou". Ale jak všichni víme, jedna věc je rada odborníků a druhá realita. Koncový uživatel nepřemýšlí, neví nebo se domnívá. A co s tím? Jak vlastně dnes funguje prevence před podobným chováním? Je to úkol škol, státu nebo dokonce Evropské unie?
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.12.2020



Pořádek je pro domácí hospodyně společenskou vizitkou a proto se nedivme, že pokud se provádí úklid, tak nenechá "nit suchou". A divme se, ani rozvaděč. Nebo se snad někdo domnívá, že by uklidila celý byt a na jističích nechá prach? A na pojistkách?


S uživateli je to tak půl na půl, říkával mistr. Ti, co mají před elektrickým zařízení určitý respekt a ti, co z nějakých důvodů s ním zachází bez zábran.



Existuje bezpečné elektrické zařízení ...
... po kterém bychom mohli bez rozmyšlení "jezdit" mokrým hadrem? Možná ano, pokud to bude uvedeno v závazném návodu k použití. Ale i tak, skutečně osobě znalé proběhne spíš proces příkazu "B", než bezmezná důvěřivost v zařízení jehož technický stav zas tak neznám.

Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch zkušenějších! 




TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.