Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

#EH: Pozor! Neutírej vlhkým hadrem elektrická zařízení!


Document Actions
#EH: Pozor! Neutírej vlhkým hadrem elektrická zařízení!
V prvopočátcích elektrifikace ještě veřejnost neznala nebezpečné souvislosti s domovním elektrickým zařízením tak, jako dnešní uživatelé. Koho by dnes napadlo utírat cokoliv elektrického aniž bychom měli jistotu odpojeného přívodu? Správnou odpovědí by bylo "pouze osobu neznalou". Ale jak všichni víme, jedna věc je rada odborníků a druhá realita. Koncový uživatel nepřemýšlí, neví nebo se domnívá. A co s tím? Jak vlastně dnes funguje prevence před podobným chováním? Je to úkol škol, státu nebo dokonce Evropské unie?
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.12.2020
reklama


Pořádek je pro domácí hospodyně společenskou vizitkou a proto se nedivme, že pokud se provádí úklid, tak nenechá "nit suchou". A divme se, ani rozvaděč. Nebo se snad někdo domnívá, že by uklidila celý byt a na jističích nechá prach? A na pojistkách?


S uživateli je to tak půl na půl, říkával mistr. Ti, co mají před elektrickým zařízení určitý respekt a ti, co z nějakých důvodů s ním zachází bez zábran.



Existuje bezpečné elektrické zařízení ...
... po kterém bychom mohli bez rozmyšlení "jezdit" mokrým hadrem? Možná ano, pokud to bude uvedeno v závazném návodu k použití. Ale i tak, skutečně osobě znalé proběhne spíš proces příkazu "B", než bezmezná důvěřivost v zařízení jehož technický stav zas tak neznám.

Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch zkušenějších! 




 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933