Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Dejte hned spraviti elektrické zařízení, které bije nebo štípe! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.12.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Dejte hned spraviti elektrické zařízení, které bije nebo štípe!


#EH: Dejte hned spraviti elektrické zařízení, které bije nebo štípe!
Pokud jakékoliv zařízení probíjí, je potřeba velké obezřetnosti. Fyzikálních zákonů neznalí spotřebitelé mají často tendenci takové signály přehlížet. Naopak elektrotechnik znalý okolností v poruše cítí potřebu nutné údržby. V počátcích elektrifikace by bylo asi pošetilé se domnívat, že by se neznalá veřejnost chovala k nebezpečnému unikajícímu proudu intuitivně správně. Jak to v tehdejší době vypadalo se skutečnou bezpečností elektrických zařízení se ptáme opět pamětníků ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.12.2020



Bije, štípe, nebo třeba novodobě probíjí ... tak nějak nazýváme pocitově účinky unikajícího proudu spotřebiče. Pohledem elektrotechnika v době proudových chráničů jde o téměř vyřešenou situaci. Samozřejmě nic není tak absolutní, jak se zdá, ale přece se někdo domnívá, že ano. 



V počátcích elektrifikace byla dnešní "záruční doba" něco jako sci-fi. Mnozí si vzpomenou, že bylo zvykem vyrábět produkty na věky, tedy bez omezení životnosti. Omezení životnosti produktu, jak se po letech ukázalo, má však svá praktická opodstatnění. První krok při úvaze je použití správných, třeba normativních postupů při výrobě, dodržení závazného návodu k použití uživatelem a v neposlední řadě také definice údržby. Ale ruku na srdce, kdo z nás čte poctivě všechny manuály k použití? A jak tomu asi bylo před sto lety?

A co k tomuto plakátu řekli František Kosmák a Jindřich Nezval?



Při pohledu na dnešní spotřebiče je častější závadou něco jiného než špatná izolace. Například morální zastarání. Tedy pokud hovoříme o seriózním produktu, nikoliv o nějaké atrapě, která je především levnější než nejlevnější.

Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch zkušenějších! 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.