Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Pozor při výměně pojistek! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.01.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Pozor při výměně pojistek!


#EH: Pozor při výměně pojistek!
Dnes? A pojistky? Ty ještě existují? Pojistky mají své opodstatnění. Dnes existují v různých konstrukčních provedeních. Je pravdou, že tradiční provedení pojistkových těles z domovních rozvaděčů postupně mizí. Na to, abychom mohli tvrdit, že je tento bezpečnostní plakát neaktuální je ještě brzo. Staré, historické elektroinstalace jsou stále v provozu. Možná proto, že nejsou třeba tak nebezpečné jako válečné nášlapné miny druhé světové války. Co myslíte, jaké nebezpečí hrozí při výměně běžných pojistek dnes?
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.01.2021



Uvedený plakát zřejmě odpovídal dávnému provedení elektroinstalačních prvků. Považme, že první "Předpisy a normálie" začaly vycházet od roku 1920 a neodborná veřejnost neměla žádné teoretické a praktické zkušenosti.



V té době bylo mnoho v "prvopočátcích". Elektrifikace sice byla nazývána moderní a průkopnickou, ovšem o bezpečnostních souvislostech se tehdejší odborníci dozvídali až při reálném používání. Varování tehdy nepatřilo pouze koncovým spotřebitelům, ale také elektrikářům. I dnes odborníci podléhají stereotypu rutinných postupů a opomenou základní návyky elektrikáře. 


Provedení konstrukce a izolace dnešních spotřebičů je na zcela diametrální úrovni. Tehdejší absence proudových chráničů byla s porovnáním stávajícího zabezpečení nesrovnatelná. V každém případě bychom neměli ve varování při zacházení neznalých spotřebitelů s elektroinstalační technikou polevit.

Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch zkušenějších! 





Jaké nebezpečí hrozí při výměně běžných pojistek dnes?
Dejte nám vědět v níže otevřené diskusi!


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.