Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Nedotýkej se přetržených drátů elektrického vedení ani když leží na zemi! (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.07.2020
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Nedotýkej se přetržených drátů elektrického vedení ani když leží na zemi!


#EH: Nedotýkej se přetržených drátů elektrického vedení ani když leží na zemi!
Vedení holými vodiči na stožárech za posledních sto let hodně ubylo. Přesto existují. V prvopočátcích elektrifikace republiky Elektrotechnický svaz český vydával bezpečnostní plakáty, kterými vyzýval ke zvýšené opatrnosti při spadlých drátech. Co hrozilo za nebezpečí? A hrozí stále? Máme se obávat nebezpečí pokud se nad naším pozemkem můžeme kochat pohledem na průvěs vysokonapěťových lan? Na zkušenosti a vzpomínky jsme se ptali očitých svědků, pro které byla podobná nebezpečí málo obvyklou situací ...
Miroslav Minařík, Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.07.2020



Tehdy možná mělo co padat. Dnes je nedení ve velké většině zakopáno nebo na bezpečných stožárech. Samozřejmě existují i vedení, u kterých by i tento starý bezpečnostní plakát našel své uplatnění.



Když kluci lezli po stožárech, byla to hloupost a nevědomost? Dnes by to snad napadlo málokoho.
Pokud si popíšeme tehdejší vzdělávání, možnosti šíření informací a koneckonců samotných zkušeností obyvatelstva, pak byl takový plakát velice dobrou investicí. Dnes je většina nebezpečných částí dobře skryta a navíc, dnes děti už neběhají po strništi bosí. Spíše jim hrozí jiná nebezpečí, protože svou pozornost upínají na displeje mobilních zařízení.

Je pravdou, že dnešní mládež a populace obecně má k informacím zcela jiný přístup. Plakát není jediným informačním zdrojem tak jako kdysi. Přesto je stále dobrou výstrahou. Bohužel sběračům drahých kovů často nepomůže žádné varování.

A co k tomuto plakátu řekli Jan Bocek, František Kosmák a Jindřich Nezval?


Než se vrhneme do nových dobrodružství, podívejme se na skok do historie elektrotechniky! Ptáme se s kamerou těch zkušenějších! 




TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.