Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Budou lithium-iontové baterie a superkondenzátory opravdu patřit budoucnosti? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.03.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Budou lithium-iontové baterie a superkondenzátory opravdu patřit budoucnosti?


Budou lithium-iontové baterie a superkondenzátory opravdu patřit budoucnosti?
Ať se nám to líbí nebo ne, naše mobilita je závislá na bateriích. Nekonečné diskuse o tom, že skladování energie se již zvětšit nebude moci tak zásadně, jak bychom potřebovali, začíná přehlušovat téma, kde brát materiál pro výrobu akumulátorů. Ale nyní se zaměřme na naši běžnou stacionární potřebu baterií v kancelářích. Záložní zdroj je součástí každého pracoviště, kde se vytváří něco důležitého. Nepřerušitelné zdroje napájení (UPS) ve většině aplikací tradičně pracují s olověnými bateriemi. Navzdory dobrým zkušenostem s nimi tyto ...
Komerční sdělení, ze dne: 26.03.2018


... tradiční UPS stále vyžadují poměrně častou výměnu baterií a vhodnou infrastrukturu pro olověnou baterii, včetně bateriových místností s řízenou teplotou a větráním pro odstraňování vodíku.
Vzhledem k tomu, že náklady na lithium-iontové baterie a superkondenzátory se blíží ceně olověných baterií, je nyní možnost narušit status quo. Technologie lithium-iontových baterií a superkondenzátorů je osvědčená, která teď má nově i ekonomický smysl.


Lithium-iontové baterie a superkondenzátory si vzájemně nekonkurují; spíše se navzájem doplňují a poskytují spolehlivější a nákladově efektivnější řešení pro zákazníky s kritickými aplikacemi.

Lithium-iontová technologie baterií poskytuje řešení s dlouhou životností pro systémy, kde pro UPS stačí 5 až 15 minutový rezervní výkon.  Přestože ceny mohou být ještě dvakrát až třikrát dražší ve srovnání s olověnými bateriemi, výhody jsou jasné: životnost až 15 let; tolerance k vyšším okolním teplotám; vestavěný monitorovací systém baterií a menší půdorysná plocha spolu s nižší hmotností. To vše snižuje celkové náklady na vlastnictví.


Další nově představenou alternativou je superkondenzátor. Ty jsou vhodné pro aplikace, které vyžadují pouze krátkou dobu provozu v rozsahu od sekund do půl minuty. Typicky by se tyto systémy používaly v nemocnicích nebo v datových centrech, aby zajistily přemostění, dokud se nerozběhnou zálohovací generátory nebo v průmyslových aplikacích, aby odfiltrovaly mikrovýpadky a zabránily zastavení výrobních strojů. Superkondenzátory dokáží tolerovat i širší rozsahy teplot (až +65°C) než lithium-iontové baterie a zároveň dosahují životnosti 15-20 let.

Alternativy k olověným bateriím se stávají stále oblíbenějšími a oprávněnějšími, a to díky zlepšujícím se celkovým nákladům na vlastnictví. 

Teemu Paakkunainen,
Senior Application Engineer, Eaton
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Eaton Elektrotechnika s.r.o. - Komárovská 2406, Praha 9 - 267 990 411 - ElektrotechnikaCZ@eaton.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.