Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Bude u nás projektantů skutečně jako šafránu? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Bude u nás projektantů skutečně jako šafránu?


Bude u nás projektantů skutečně jako šafránu?
Mezi elektrikáři je všeobecně známo, že bez projektové dokumentace by se nemělo pracovat. Všichni ví, že projekt dělá projektant, ale v případě, že potřebujete projekt vyhotovit, může nastat problém. Opravdu se dá dnes lehce sehnat schopný projektant, který vyhotoví projekt i k obyčejné domovní instalaci? Nebo vás odbude s tím, že má moc práce? Zeptali jsme se na názor několika lidí z praxe …
ze dne: 24.04.2010


Zdeněk Pikhart - revize a montáže nn, Táborsko

RB: Jak vidíš dostupnost projektantů domovních elektroinstalací, jsou - nejsou?
ZP: V současné době, již jsou těžce sehnatelní. Málokdo to ještě dělá, protože o tyto služby není ze strany investorů zájem.
RB: Nerozumím tomu. Proč o ni nestojí?
ZP: Projektová dokumentace se jim hodí jen na povolení a prováděcí se pak už nedělá, protože se snaží ušetřit. Projektant také potřebuje vydělávat a pokud není zájem o jeho služby, tak se zaměří na oblast kde o ně stojí a zaplatí ho.
RB: Hlavní problém tedy spočívá v zákaznících, respektive v jejich nezájmu?
ZP: Ano, a zároveň i ve stavebních úřadech, které po nich dokumentaci nevyžadují.


Aleš Dudek - montáže nn, Novoměstsko

Konkrétně v mém okolí jich moc není, ale proč asi. Zákazníci nechtějí vynakládat další peníze za věci, o kterých si myslí, že nemusí mít, i když by měli mít. Asi se do toho moc lidí nehrne. Jak to říkají projektanti větších zakázek .. „když už nemám co, tak projektuju rodinné domky“.


Radek Červený - montáže nn, Brněnsko

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že to k tomu spěje. Nedokážu posoudit, proč nejsou schopní projektanti domovních instalací. Projektant, se kterým jsem spolupracoval, bohužel zemřel a řešit výběr projektanta vůbec nebyl lehký úkol. Moc jich není a když už někdo je, tak má tolik práce, že zakázky bytového charakteru pro něho nejsou zajímavé.


Jan Franěk - revize a montáže nn, Kolínsko

Jde hodně o to, že lidi z nesmyslných úsporných důvodů projekty odmítají, ale neuvědomují si, že tyto úsporné důvody se kolikrát prodraží. Setkávám se s tím, že čtvrtina domů, co dělám, tak má projekt jakžtakž ucházející a většiny si kreslím ani ne tak projekt, jako skutečné provedení, abych měl aspoň nějaké podklady.


Jan Hájek - hromosvody a přepětí, Praha

Kvalitní projektant už je úzkoprofilové zboží dávno. A pokud jde o nedostupnost, tak hlavní problém spatřuji v chybějícím oborovém lobingu. Dokud nevznikne spolkové prostředí, tak se nic nezmění a nedostatek projektantů bude stálým problémem.


Pavel Horský - projekce a montáže nn, Podbořansko

Vím, že projektantů je dostatek. Problém vidím v nedostatku zakázek. Úřady nevyžadují projektové dokumentace a nevzniká tedy potřeba, nechat si je vytvářet. V dnešní době rozhodně není projektant "nedostatkovým zbožím".

TEXT Z OBLASTÍ
  • Komentáře
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.