Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BŘECLAV: Elektrotechnický cech, jeho činnost a lidé (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.05.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BŘECLAV: Elektrotechnický cech, jeho činnost a lidé


BŘECLAV: Elektrotechnický cech, jeho činnost a lidé
Podívejme se spolu, kdo stojí za elektrotechnickými aktivitami v Břeclavi. Všichni víme, že nic není automatické a každá úspěšná věc chce kromě znalostí a odvahy také osobního odhodlání. Břeclavský elektrotechnický cech je jedním funkčním suverénním seskupením elektrotechniků ...
Miroslav Minařík, ze dne: 23.05.2006

Už si zvykáme, že vše co se děje kolem nás není zásluhou žádných nadpřirozených, či magických sil vedoucích politických stran, ale za vším stojí projev vůle člověka. Jak dalece je nezištný a přínosný spotřebitelům ukáže vždy jen čas.

Na našem území se vyskytuje několik desítek elektrotechnických cechů. Každý se odlišuje místními zvyklostmi. Zpravidla všechny utužují místní odbornou semknutost. Když mi to jen trošku vychází a jsem pozván, vždy se vypravím dokumentovat cechovní událost.

A tak jsem si i letos, těsně před odjezdem na frankfurtský veletrh odskočil do Břeclavi ... Břeclavský cech čítá kolem 140 členů, jejichž aktivita (řadových členů) se nevymyká celorepublikovému průměru. Podívejme se spolu, kdo všechno stojí za organizací pravidelných elektrotechnických událostí, o skutečnosti, že jsou všichni elektrikáři "tělem i duší" se zde pro samozřejmost tedy nerozepisuji ...

Schůzky rady cechu se odehrávají v prostorách společnosti RGV. Užší rada cechu se skládá převážně z elektrotechniků mající oprávnění revizního technika.

Za těmito lidmi stojí množství vychovaných elektrikářů. Aktivně předávají své životní odborné zkušenosti dalším. Podle rozhovorů s členy cechu se mi potvrzuje domněnka o nepřístupnosti ČSN.  

Břeclavští jsou činní i za hranice svého cechu
Julius Růžička (Unie elektrotechniků ČR), Vladimír Kesegh (elektrotechnický cech Slovenka), Milan Bureš (EŽS Brno), Jiří Reich (SejM), Hans Juergen Hoeffer (cech Hodonín)

Břeclavským přednáší
jak to má být odborníci z regionu Petr Marinč, František Kosmák, Jaroslav Slávik, Oldřich Vyroubal, Radomír Kočíb, 
Pavel Trhlík ...

Břeclavské cechovní dny navštěvují i výrobci
elektroinstalačních materiálů. Vyjmenuji namátkou, které si pamatuji Kopos Kolín, Cablofil, V-systém, ILLKO, Moeller, Hager, Indelec, Elko - EP, Schneider Electric, HPM elektro, Hensel, Eximus .... a další.

A tak jak jsem se již zmínil, ani tento spolek odborníků nevystupuje z hlediska aktivit řadových členů z řady. Vše se směřuje na cechmistra a jeho nejbližší. O tom, zda cech přežije rozhoduje mnoho kritérií. Jedno z nich je také to, zda jde opravdu o týmovou práci, nebo jak to známe z mnoha dalších seskupení, činnost jednoho člověka. Pak totiž cechovní činnost končí položením věnce na jeho hrob. Avšak v případě břeclavských elektrotechniků je budoucnost vidět. Členská základna je slušná, věkový průměr také.

Aktuální informace naleznete zde na cechovních stránkách! 

A tak věřím tomu, že jsou zde v Břeclavi oceňováni a vážení ti, kteří nejen chtějí s dobrým úmyslem dělat, ale také něco dělají!

Pro lepší představu přikládám zde odkaz na více než 20 fotografií!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.