Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Bleskosvod Pulsar systém se včasnou emisí výboje


Document Actions
Bleskosvod Pulsar systém se včasnou emisí výboje
Bleskosvody Pulsar patří mezi tzv. aktivní hromosvody, označované také anglickou zkratkou ESE (Early Streamer Emission systém). Výrobcem je Hélita ze skupiny ABB, který jakožto specialista v oblasti bleskosvodů má již více než 80 let zkušeností. V čem jsou výhody tohoto bleskosvodu jak funguje jeho systém? Kde se tyto bleskosvody testovaly?
Komerční sdělení, ze dne: 9.05.2012


Výhoda vstřícné emise
Jedinečná účinnost aktivního bleskosvodu Pulsar
je založena na včasné emisi specifického vstřícného výboje. Ještě dříve, než se náboj nahromadí přirozeným způsobem ke vstřícnému výboji, Pulsar generuje výboj, který se rychle šíří s cílem zachytit blesk a nasměruje jej do země. Časový předstih oproti jednoduchému tyčovému bleskosvodu byl ověřen v řadě laboratoří a zajišťuje zásadní přídavnou ochranu.

Samostatný systém
Za bouřky může intenzita okolního elektrického pole dosáhnout hodnoty 10 až 20kV/m. Jakmile intenzita pole přesáhne práh, který znamená určité minimální riziko zasažení bleskem, dojde k aktivaci jímacího zařízení Pulsaru, které čerpá energii potřebnou ke generování vn pulzů z okolního elektrického pole a vysílá výboj šířící se směrem vzhůru. Žádný jiný zdroj energie není potřeba, jedná se tedy o kompletně samostatný systém.

RodCheck: Vizuální ukazatel úderů blesku
Cílem systému RodCheck je poskytnout vizuální informaci o intenzitě bleskového výboje zachyceného Pulsarem, a to i na větší pohledovou vzdálenost. Přímo na bleskosvodu tak lze pozorovat tato možná stádia:

  • RodCheck ještě nebyl zasažen bleskem (obr. 1).


Obr. 1.

  • RodCheck po úderu blesku s amplitudou 25kA (obr. 2).


Obr. 2.

  • RodCheck po úderu blesku s amplitudou 50kA (obr. 3).


Obr. 3.

  • RodCheck po dvou úderech blesku větších než 25kA (obr.4).


Obr. 4.

Jakmile kontrolní kroužek sjede úplně, doporučujeme zkontrolovat bleskosvod a proměřit jeho funkčnost např. pomocí testovací sady. Kroužek se jednoduše zasune zpátky na své místo a i nadále slouží k optické kontrole.

Sada pro testování bleskosvodu
Unikátní systém testování bleskosvodu přímo na místě bez nutnosti jeho rozebrání, a to díky testeru HPT 9211 a 8m dlouhé teleskopické tyči.

Instalace/revize
Samotná instalace a revize bleskosvodů Pulsar® musí probíhat v souladu s doporučeními výrobce a pokyny normy NF C 17-102 (II. edice). Vedle této francouzské normy existuje řada dalších států, které také zavedli svou národní normu pro aktivní bleskosvody, např. Slovensko, Španělsko, Portugalsko, Argentina a další.

Soubor norem ČSN EN 62305 1-4 se o aktivních bleskosvodech nezmiňuje a tuto problematiku nikterak neřeší. Proto se na tuto normu nelze odvolávat.

Asociace ILPA (International Lightning Protection Association) shromáždila společně s francouzskými a španělskými výrobci data o počtech instalací aktivních bleskosvodů. První údaje pochází z roku 1986, kdy počet aktivních bleskosvodů (ESE) dosáhl 4.088, v roce 1996 to bylo již celkem 112.412 ks. V roce 2009 dosáhl kumulovaný počet instalovaných ks již 550.000. Počet instalací roste exponenciální řadou a i Česká republika k těmto počtům přispívá výraznou měrou.

Testy
Od roku 2003 je náš závod na jihu Francie vybaven vysoce moderní laboratoří, kde testujeme bleskosvody bleskovým výbojem do 100kA.

Bleskosvody dále testujeme v nedaleké vyhrazené laboratoři vn s generátorem 3MV. To nám umožňuje provádět předepsané normativní testy.

Samozřejmě provádíme testy i v reálném prostředí. Pro tento účel byla zvolena mj. lokalita v Pyrenejích, jakožto místo charakteristické vysokou hustotou blesků.

Kompletní ochrana proti blesku
ABB nabízí vedle aktivních bleskosvodů Pulsar i ucelenou řadu svodičů přepětí řady OVR. V případě zájmu nás proto neváhejte kontaktovat.

Ing. Petr Szuścik, ABB s.r.o.

Tento článek vyšel také v časopise EvP 3-4/2012

 

POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat více informací
níže uvedeným formulářem
PŘÍMO ABB!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 44)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933