Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BLACKOUT #9: Co nedělat, když nastane blackout? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 23.12.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BLACKOUT #9: Co nedělat, když nastane blackout?


Tohle za blackoutu rozhodně nedělejte. Během rozsáhlého výpadku elektřiny budete muset čelit ztíženým podmínkám, proto byste se měli vyvarovat některých činností, kterými byste mohli zbytečně ohrozit sebe i lidi ve vašem okolí. Rizikové je například kvůli možnosti vzniku požáru svícení svíčkami, ale také provozování adrenalinových sportů. Výpadek proudu značně vytíží složky integrovaného záchranného systému, proto k vám pomoc může dorazit s větší časovou prodlevou. Čeho se ještě vyvarovat?
Autorský článek, ze dne: 23.12.2015



Nevolejte zbytečně na linky tísňového volání (112, 150, 155, 158)! Tyto linky neslouží jako informační služba veřejnosti, proto je používejte jen v případě stavu ohrožujícím život.

Nepoužívejte ke svícení svíčky, pokud už jste nuceni je použít, tak pouze s největší opatrností!

TIP: Jako vhodný zdroj světla můžeme doporučit ruční svítilny s LED žárovkami, které jsou mnohem úspornější než ty klasické, a proto déle vydrží provozuschopné.
 
Neotevírejte zbytečně dvířka lednice a mrazáku! Čím méně je budete otevírat, tím déle vydrží vaše jídlo poživatelné.

Necestujte zbytečně, pravděpodobně nebude fungovat elektronické řízení dopravy (semafory), proto mohou vznikat na ulicích dopravní nehody a následné zácpy. Počítejte také s tím, že řada spojů nepojede, popřípadě bude mít značné zpoždění.

Neriskujte zbytečně své zdraví! Výpadek proudu značně vytíží složky integrovaného záchranného systému, proto k vám pomoc může dorazit s větší časovou prodlevou. Z tohoto důvodu se snažte vyvarovat činnostem, při kterých hrozí větší riziko zranění (rizikové aktivity v domácnosti, adrenalinové sporty apod.).
 

Tento článek vyšel také v časopise Elektrotechnika v praxi.


Jak vypadá cvičný blackout v Dukovanech? Sledujte tento videoklip:


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.